Yurt dışı gayrimenkul yatırımı iki ayda 13 milyar liraya ulaştı
1 yılda yurt dışından ev almak için harcanan para 83,3 milyar TL, ilk iki ayda ise 13 milyar TL oldu.
MEHMET KAYA/ANKARA
Türkiye’de yerleşiklerin yurt dışından gayrimenkul alımındaki hızlı artışı devam ediyor. Ağırlığı ev olmak üzere, ocak-şubat döneminde yurt dışından alınan gayrimenkulün tutarı bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 18,43 artarak 334 milyon dolar oldu. Şubat ayı itibariyle yıllıklandırılmış tutar da artarak 2 milyar 205 milyon dolara ulaştı. Dolar kurunun günlük değeri üzerinden bakıldığında bu tutarların TL ifadesi ile son 1 yılda yurt dışından ev almak için harcanan para 83,3 milyar TL, ilk iki ayda ise 13 milyar TL oldu.
Sektör uzmanları, yurt dışında gayrimenkul alımlarının bazı ülkelerin kolay vize imkanı sağlaması, bazılarının oturma ve uzun vadede vatandaşlık izni vermesi gibi unsurları öne çıkarsa da Türkiye’dekine kıyasla daha ucuz konut alma imkanının öne çıktığı, bireylerin böylece hem ev sahibi olma hem de yabancı para cinsinden yatırım yapmanın bir yolu olarak gördüğünü vurguluyor.
Özellikle Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarındaki geçmiş yıllardaki şokun ardından, yurt dışındaki fiyatlar ile Türkiye fiyatlarının görülmesi, ayrıca Türkiye’deki siyasi ortamın gerginleşmesiyle patlama yaşandığı vurgulanıyor. Son dönemde bu gidişe Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de etki etmeye başladı.
Yurt dışından hemen hemen tamamı konut olmak üzere gayrimenkul alımları yıllık bazda 2017’de 341 milyon dolar düzeyindeydi. Salgın döneminde 200 milyon dolarlı seviyelere gerilemenin ardından 2022’de hızlı bir artışla 628 milyon dolara yükseldi. 2023’te ise adeta patlama yaşandı ve yurt dışından gayrimenkul alımı bir önceki yıla göre yüzde 183,76 artarak 1 milyar 782 milyon dolara ulaştı. 2024’te de 2 milyar dolar sınırı geçildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.