Yumurta ihracatında fon kesintisi piyasa normale dönünceye kadar devam edecek
Ticaret Bakanlığı yumurta fiyatlarındaki artışa karşı önlem alarak yumurtanın ihracatından kesilen kilogram başına 0.5 TL olan fon kesintisinin 1.5 TL’ye çıkarıldığını duyurmuştu. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, "Bir veya iki haftalığına yüklemeler ertelendiğinde, piyasa şartlarındaki algıların normale döndüğünü ve fiyatların düştüğünü gördüğümüz zaman bu fon kesintisi kararı kalkacak" dedi.
Ticaret Bakanlığı ihracatın düşürülmesi ve tamamıyla iç piyasa ihtiyacının karşılanması amacıyla yumurta ihracatında fon artışına gidildiğini duyurmuştu.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisinde artışa gidilmesinin iç piyasadaki fiyatların dengelenmesi için geçici bir karar olduğunu belirterek, "Piyasa şartlarındaki algıların normale döndüğünü ve fiyatların düştüğünü gördüğümüz zaman bu fon kesintisi kararı kalkacak" dedi.
Yumurta fiyatlarındaki artışa önlem alındı
Yumurta arzında sıkıntı yaşanmaması için yurt içi üretim ve tüketim dengesinin korunması, yurt içi tüketimin vatandaşlar için makul fiyatlarla karşılanması, sürdürülebilir gıda arzının ve tüketiminin sağlanması amacıyla bazı kararlar uygulamaya konuldu.
Bu kapsamda, Resmi Gazete'nin 25 Mart 2025 tarihli sayısında yayımlanan "Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı" ile sofralık yumurta ihracatında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kapsamında kilogram başına 50 sent karşılığı Türk lirası kesinti uygulanması kararlaştırıldı.
Haksız fiyat artışlarının engellenmesi amacıyla alınan kararın ardından söz konusu fon kesintisinde yeni kararla artışa gidildi. Bu kapsamda, sofralık yumurtanın ihracatında uygulanacak kesinti tutarı, Cumhurbaşkanı Kararı ile kilogramda 0,5 dolardan 1,5 dolara yükseltildi.
Hedef iç pazardaki ihtiyacın karşılanması
Afyon, alınan karara ilişkin değerlendirmede bulundu. Ramazan başındaki hareketlilik döneminde serbest piyasa şartlarında yapılan bazı artışların ardından yumurta fiyatlarının bu noktaya geldiğini belirten Afyon, bayram sonrası hareketliliğin sona ermesiyle fiyatların normal seviyeye gerilemesinin beklendiğini söyledi.
Afyon, "Buna destek olmak, ihracatın düşürülmesi ve tamamıyla iç piyasa ihtiyacının karşılanması amacıyla fon artışına gidildi." dedi.
Piyasada "İhracat sebebiyle yumurta yok, fiyatlar artacak" algısının bulunduğuna dikkati çeken Afyon, bu düşünceleri çürütmek için Ticaret Bakanlığının fon kesintisi adımını attığını aktardı.
Afyon, tüketicilerin doğru marketten, doğru fiyatla alışveriş yapmasıyla yumurta fiyatlarının da bayram sonu normal seviyesine geleceğini düşündüklerini dile getirdi.
"Fon kesintisi kalıcı değil"
Afyon, alternatif üretim metodu adıyla farklı sıfatlarla üretilen yumurtaların, piyasa üstü fiyatlara satıldığını ve normal yumurtaların da o fiyatla satılmaya çalışıldığını gördüklerine işaret ederek, şunları söyledi:
"Bu durumu da fiyat artışlarının temel kaynağı olarak görüyoruz. Zaten dünya şartlarında ihracat rakamlarımız düşüyordu ve bu yumurta ihracatına uygulanan 0,5 dolarlık eski fon kesintisiyle yalnızca ABD'ye ihracatımız kalmıştı. Bu 1,5 dolarlık fon kesintisiyle ABD'ye gidiş de duracak. Bir veya iki haftalığına yüklemeler ertelendiğinde, piyasa şartlarındaki algıların normale döndüğünü ve fiyatların düştüğünü gördüğümüz zaman bu fon kesintisi kararı kalkacak zaten. Bu fon kesintisi kalıcı değil. Sadece iç piyasa fiyatlarının dengelenmesi adına geçici alınmış bir karar."
"15 bin ton yumurta çok abartıldı"
ABD'nin Türkiye'den yumurta ithalatının fiyat artışlarında etkisinin olmadığını vurgulayan Afyon, söz konusu 15 bin ton yumurtanın 7 ay içinde gönderileceğini bildirdi.
Afyon, 15 bin tonun Türkiye için önemli bir sayı olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"ABD ile yapılan anlaşmayla gönderilecek 15 bin ton yumurta çok abartıldı. Haftalık yükleneceği için yumurtalar 7 ayda gidecek. Yani haftalık 20 araca tekabül ediyor. Biz haftalık 100 veya 200 tır yumurta ihraç eden bir sektörüz. Yani bu kapsamda 20 tırlık bir gidiş bizim için önemsiz bir rakam ve bir günlük üretimimiz. Yani 15 bin ton bir hafta 10 günlük üretimimiz."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.