Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyumu kurulacak
Türkiye'de kurulacak Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyumu ile giderek genişleyen YHT ulusal ağında işletilecek araç talebi, yerli ve milli YHT dizileriyle karşılanacak ve araçlar yakın coğrafyalara da ihraç edilecek. HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı çerçevesinde Yakıt Hücreli Araçlar, Elektrikli Hızlı Raylı Sistemler, Mikro Mobilite Hava Araçları, İnsansız Kara/Hava/Deniz Taşıtları başlıklarında da çağrılara çıkılacak.
Türkiye'de oluşturulacak Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyumu ile giderek genişleyen YHT ulusal ağında işletilecek araç talebi yerli ve milli YHT dizileriyle karşılayacak, bu araçlar yakın coğrafyalara ihraç edebilecek.
Kamu, otomotiv sektöründeki dönüşüme rehberlik etmeyi sürdürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Türkiye'yi elektrikli, bağlantılı, otonom araç teknolojilerinin üretiminde küresel bir cazibe merkezi haline getirmek için aktif bir rol üstleniyor.
Araç üretimine destek verilecek
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile mobilite sektöründe, akıllı şehir içi elektrikli toplu taşıma araçlarının geliştirilmesi ve seri üretiminden ileri seviye sürüş destek sistemlerine, otonom araçlarda kullanılacak akıllı kamera sistemlerinin geliştirilmesinden elektrikli araçlar için şarj ekosistemi yatırımlarına kadar toplam büyüklüğü 32 milyar lirayı aşan, 38 yatırım projesi destekleniyor.
Ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum çalışmaları kapsamında, karbon nötr üretim süreçleri ve sürdürülebilir araç üretimi gibi hedeflere de destek veriliyor.
HIT-30'da yeni çağrılara çıkılacak
Yüksek öncelikli teknoloji alanlarında, özel nitelikli projelere kapsamlı destek ve teşviklerin sağlandığı, ihtiyaca özel çözümler geliştirilen "HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı" çerçevesinde, mobilite başta olmak üzere yarı iletkenler, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, değer zincirini tamamlayıcı yatırımlar, haberleşme ve uzay gibi 8 farklı alana yatırım yapılıyor.
Mobilite başlığı altında, daha önce elektrikli araç ve batarya konularında çağrılar açılırken, bu kapsamda yakıt hücreli araçlar, elektrikli hızlı raylı sistemler, mikro mobilite hava araçları, insansız kara, hava, deniz taşıtları konularında da çağrılara çıkılması planlanıyor.
Böylece otonom araç ekosistemine yapılacak yatırımların, sektördeki yerli tedarik zincirini güçlendirmesi ve yeni nesil mobilite çözümleriyle sürdürülebilir ulaşım politikalarına katkı sağlaması bekleniyor. Geleceğin akıllı ulaşım sistemlerine entegrasyon sürecinde atılan bu adımlarla, Türkiye'nin mobilite alanındaki dönüşümünü hızlandırması, küresel teknoloji sahnesinde güçlü bir konuma erişmesi ve bu yeri koruması için çalışmalar devam ediyor.
Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyum'u kurulacak
Raylı sistemler, nüfus artışı ve kentleşme ile giderek artan ulaşım talebine sürdürülebilir ve ekonomik bir çözüm olarak ön plana çıkıyor. Ulaştırma kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılmasına doğrudan katkısı olan raylı sistem araçlarının tüm bileşenleriyle yerli ve milli olarak üretilmesi, Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığının güçlendirilmesine de hizmet ediyor.
Türkiye, raylı sistem araçlarının yüksek bir yerlilik oranıyla üretimi ve ihracatında önemli bir mesafe kat etmiş durumda bulunuyor. Sahip olunan mevcut kapasite, kabiliyet ve birikim, Türkiye'yi bu alanda bir üst lige taşıyacak olan yerli ve milli Yüksek Hızlı Tren (YHT) hedefiyle bir araya getirilecek. Bu kapsamda Yüksek Hızlı Tren Konsorsiyum'u kurulacak.
Böylece, yüksek yerlilik oranıyla üretilecek YHT dizileri, AB Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi şartlarını karşılayacak. Giderek genişleyen YHT ulusal ağında işletilecek araç talebi, yerli ve milli YHT dizileriyle karşılanacağı gibi bu araçlar yakın coğrafyalara da ihraç edilecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.