Yılbaşından bu yana icra iflas dosya sayısı 891 bin adet arttı
Adalet Bakanlığı İcra İflas istatistiklerine göre mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 15 Nisan 2025 itibarıyla 23 milyon 147 bine ulaştı. Bu kategoride yılbaşından bu yana mahkemelerdeki dosya sayısındaki artış 891 bin olurken sadece nisandaki 15 günlük artış 162 bin 295 oldu.
HÜSEYİN GÖKÇE/ANKARA
Pandemi döneminde yaşanan ekonomik zorluklara, yaklaşık iki yıldır uygulanan sıkı para politikasının eklenmesiyle, gerek bireyler gerekse şirketler finansal yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanmaya başladı. Yüksek faiz oranları kaynaklı finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, birçok şirket ve bireyin icra takibine uğramasına yol açtı. Bu durum Adalet Bakanlığı’nın icra- iflas istatistiklerine de yansıdı. EKONOMİ’nin 2025 yılı 15 Nisan itibarıyla Adalet Bakanlığı UYAP istatistiklerinden yaptığı derlemelere göre, bu tarih itibarıyla mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 23 milyon 147 bin 955’e ulaştı. Dosya sayısı mart sonuna göre 162 bin adet artış gösterdi. Yılbaşından bu yana ise mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 891 bin 835 adet arttı. İcra dosyası sayısı 31 Ocak 2025’te 22 milyon 295 bin 455’e, 28 Şubat 2025’te ise 22 milyon 604 bin 890’a ulaştı.
2 bin TL’nin altı silindi ama eski sayıya ulaşıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı Eylül ayında yaptığı açıklamada, 15 Ağustos 2022 öncesi icra takibi başlatılmış olup 2 bin TL’nin altındaki alacakların tasfiye edileceğini söylemişti. Bu kapsamda yaklaşık 10 milyon dosyanın sistemden çıkacağı bildirilmişti. Ancak istatistiklere göre her ne kadar icra iflas dosyası sayılarında gözle görülür bir azalma yaşansa da bu sayı 10 milyona ulaşmadı. Bu açıklamanın yapıldığı yıl sonunda 31 Aralık 2022 itibarıyla mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 23 milyon 229 bin 690 seviyesindeydi. Takip eden 2023 yılının sonunda ise dosya sayısı yaklaşık 2 milyonluk azalışla 21 milyon 308 bin 166’ya geriledi. Ancak bu tarihten itibaren tekrar artış eğilimine girdi ve dün itibarıyla 23 milyonun da üzerine çıkarak 23 milyon 147 bin 955 oldu.
Küçük borçların oranı %80’in üzerinde
Adalet Bakanlığı verilerine göre, icra dosyaları içerisinde nispeten küçük borçlardan oluşan ilamsız takiplerin (mahkeme kararı olmadan başlatılan işlemler) oranı yüzde 80’in üzerinde. 2021 ve 2022 yıllarında 31-33 milyon olan toplam icra dosyası sayısı, deprem felaketinin yaşandığı 2023 yılında 39 milyona kadar çıktı. Bu dosyaların yüzde 82,1’ine karşılık gelen 32 milyonu ilamsız icra dosyalarından oluştu. Geride bıraktığımız 2024 yılında ise icra dosyası sayısı 32,4 milyona gerilerken, ilamsız dosyaların oranı yüzde 82 (26.8 milyon) olarak hesaplandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.