Yanıltıcı indirimler ve sahte sitelere dikkat! Tuzak kurup, ürünü göndermiyorlar

Kasım indirimleri ve kampanyaların duyurulmasının ardından, tüketicinin de ucuz ürün kapma savaşı da başladı. Uygun seçenekler sunulan yıl sonu indirimlerinde tüketici ya mağazalara akın etti ya da internetten alışverişe yöneldi. Tüketici Hakları Derneği’nden yanıltıcı indirimler ve sahte sitelere karşı uyarı geldi. İşte indirimlerde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Yanıltıcı indirimler ve sahte sitelere dikkat! Tuzak kurup, ürünü göndermiyorlar

Yeni yıl yaklaşıyor. Tüm dünyada kasım indirimleri başladı. Markaler uygun fiyat seçenekleri ve kampanyalarını duyururken tüketici derneklerinden de uyarılar gelmeye devam ediyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Kılıç'tan tüketicilere yıl sonu indirimleri uyarısı geldi.

“İndirim oranlarını araştırın”

Kasım kampanyalarının ardından sıra yıl sonu indirimlerine gelirken, uzmanlar indirim oranlarının araştırılması ve sosyal medyadan yönlendirilen sayfalara karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuyor.

Yanıltıcı indirim, ayıplı mal ve ürün göndermeme sorunu büyüyor

Özellikle e-ticaret üzerinden yapılan kampanyalarda, yanıltıcı indirimler, lojistik süreçlerde aksama, ayıplı mal gönderimi veya ürün bedeli tahsil edilmesine karşın mal göndermeme ve cayma hakkını kullandırmama gibi sorunlar yaşanabiliyor.

"İndirimlerde denetimler artırılmalı"

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kampanyalı satışların yoğun olduğu dönemlerde denetimlerin artırılmasının önem taşıdığını bildirdi. Piyasanın işletmelerin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğine işaret eden Kılıç, denetimlerin artırılmasının, tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesine katkıda bulunacağını belirtti.

İndirim mağduriyetleri artıyor

Kılıç, e-ticaret yoluyla mal ve hizmet satın alan tüketicilerin dolandırıcılık yöntemlerine karşı bilgilendirilmesinin mağduriyetleri engelleyeceğini aktararak, şunları söyledi:

"Bu sayede tüketicilerin dikkatleri dolandırıcılık risklerine çekilecek ve mağduriyetlerin önlenmesinde önemli adımlar atılacaktır. Yıl sonu indirimlerini fırsat olarak gören bazı işletmeler tüketicileri mağdur edebiliyor. Mağduriyetlerin hızla çözülmesi ve gerekli önlemlerin alınması için il ticaret müdürlükleri ve belediye başkanlıkları tüketici şikayetlerinin hızlı ve etkili çözümlenmesi için birimler oluşturmalıdır. 

“Ön inceleme yapın, indirim oranını mutlaka araştırın”

Bilinçli tüketicilerin, isteklere değil ihtiyaçlara öncelik vermesi gerektiğine dikkati çeken Kılıç, "Alışveriş öncesinde ihtiyaçlar doğru belirlenmeli, alınacak mal veya hizmeti satan işletmeler hakkında ön inceleme yapmalı, indirim oranları araştırılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

En kritik nokta: Satıcı güvenli mi?

Kılıç, çevrim içi alışverişlerde satıcının güvenilir olup olmadığının kontrol edilmesinin önemli olduğunu belirten Kılıç, "Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen sayfalara karşı da dikkatli olunmalı, internet sitesinde SSL sertifikası, 3D security gibi güvenlik unsurlarının olup olmadığı kontrol edilmeli. Ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgiler ayrıntılı okunmalıdır. Ödemelerin mobil bankacılık yoluyla iletilmesi durumunda, satıcıya ait olmayan farklı isim ve unvanlara EFT veya havale yapılmaması gerekiyor. Alışveriş yapılan muhatabın vergi kaydının olması ve adres bilgisinin bulunması da önem arz ediyor." dedi.

 

Ekonomi