Yeni sistem devreye giriyor! Vatandaşı aldatan ilanlara son verilecek
Vatandaşı yanıltan ilanların önüne geçmek için devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nde yeni dönem başlıyor. 1 Nisan’da taşıt, 7 Nisan’dan sonra satılık konut ilanlarında sistem devreye girecek
Ticaret Bakanlığı'nın taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden "yetki doğrulaması" uygulamasında 2 aylık geçiş süreci sona erdi.
1 Nisan'dan itibaren yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmelerince elektronik platformlarda ve sosyal medyada ilan girilemeyecek.
İkinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin önüne geçilmesi ile elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ilanlarının ve spekülatif fiyat artışları ile tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara kararlılıkla devam ediliyor. Söz konusu düzenleme sosyal medya dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen ilanları da kapsıyor.
20 Haziran'da başlıyor
Artık araç ilanı yayınlamak isteyenler, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile yetki doğrulama adımından geçecek. İlanlara plaka ekleme zorunluluğu 3 Şubat'ta başlatılmıştı. 1 Nisan itibarıyla da model yılı 2023, 2024 ve 2025 olan taşıtlar için yetki doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girecek.
Tüm taşıt ilanları içinse yetki doğrulama zorunluluğu 2 Haziran 2025'te devreye alınacak. Düzenleme hem bireysel kullanıcıları hem de işletmeleri kapsıyor. Bu sebeple kurallar çerçevesinde yetki doğrulaması yapmayan kişiler platformlar üzerinden ilan veremeyecek. Bütün ilan platformlarında uygulanmaya başlayacak EİDS Araç Yetki Doğrulaması için e-Devlet üzerinden satış yetkisi alınabilecek.
Bakanlık, uygulama sayesinde sahte hesaplarla araç satışının önüne geçmeyi ve aynı araca ait çok sayıda ilan paylaşımı gibi sorunları engellemeyi amaçlıyor.
Kimler yetki alabilir?
Yeni düzenleme kapsamında araç sahibi, satmak istediği aracın ilanını yayınlayabilmesi için birinci ve ikinci dereceden kan bağı olan kişileri seçebiliyor. Ayrıca aracın eşe ait olduğu ya da ilanı veren kişinin araç sahibi tarafından yetkilendirildiği gösterilebiliyor. Ancak bu bilgilerin, ilan yayınlanmadan önce Bakanlığın elektronik sistemleri (EİDS) üzerinden doğrulanması gerekiyor.
Öte yandan bakanlık tarafından 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi düzenlenirken, bu sayı mevcutta 30 bini aşmış durumda.
7 Nisan'dan itibaren satılık konutlar da kapsamda
1 Ocak'ta vatandaşı yanıltan ilanların önüne geçmek için Emlak İlan Doğrulama Sistemi'ni (EİDS) devreye alan Ticaret Bakanlığı, konut piyasasındaki sorunlara çözüm üretmek amacıyla uygulamanın kapsamını da genişletiyor.
Sabah'ın derlediği habere göre, 7 Nisan'dan itibaren, satılık konut ve iş yeri ilanları için de Emlak İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulaması devreye girecek. Bu sistemle, emlak ilanları sadece mülk sahiplerinin e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği kişiler tarafından yayınlacak.
Süre dolduğunda ilan kaldırılacak
Araç sahibi tarafından belirlenen ilan süresi bittiğinde ilanın yayından kaldırılması zorunlu. Yetkinin sonlanacağı tarihte ilan verenin tekrar gerçekleştirilecek sorgusu olumsuz dönerse ilan yayından kaldırılıyor. İlanlarda değiştirilemeyecek alanlarda bulunuyor. Buna göre araç markası, aracın ticari adı, model yılı ve ilan süresinde değişiklik yapılamıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.