YASED: Yılın ilk iki ayında Türkiye’ye 2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım yapıldı
Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 14 Nisan 2025 tarihinde paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ne göre, 2025 yılının ilk iki ayında Türkiye’ye 2 milyar dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
14 Nisan 2025 tarihinde paylaşılan güncel resmi verilere göre, 2025 yılının Şubat ayında, Türkiye’ye, 561 milyon dolar değerinde UDY girişi gerçekleşti. Buna göre 2025 yılının Şubat ayında alınan uluslararası doğrudan yatırım tutarı, bir önceki aya göre %61 azalış gösterirken geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 205 oranında artış gösterdi. Böylelikle, yılın ilk iki ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 1.996 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk iki ayında 2024 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 92 oranında artış kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye'ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 276 milyar doları aşmış oldu.
Şubat ayında gerçekleşen toplam UDY girişi 561 milyon dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 417 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Şubat ayındaki toplam UDY'nin 28 milyon doları borçlanma araçları ve 134 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla elde edildi. Öte yandan aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 18 milyon dolar değerinde aşağı yönlü etkisiyle, Şubat ayındaki toplam UDY girişi, 561 milyon dolar oldu.
2025 yılının ilk 2 ayında en fazla yatırım 'Toptan ve Perakende Ticaret' ile 'Finans ve Sigorta Faaliyetleri' sektörlerinde gerçekleşti
2025 yılının ilk 2 ayında gerçekleşen 1.35 milyar dolar değerindeki yatırım sermayesi girişleri içerisinde, 780 milyon dolarlık yatırım girişi ile 'Toptan ve Perakende Ticaret' yüzde 58 oranında bir pay aldı. 'Finans ve Sigorta Faaliyetleri' sektörü ise 2025 yılında gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinden yüzde 10 düzeyinde bir pay aldı. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer bir sektör ise yüzde 6 düzeyinde bir pay ile 'Bilgi ve İletişim' oldu.
Şubat 2025 dönemi verilerini incelediğimizde ise yatırım sermayesi girişleri içindeki payları sırasıyla öne çıkan sektörlerin; 'Toptan ve Perakende Ticaret' (%26), 'Bilgi ve İletişim' (%13), 'Finans ve Sigorta Faaliyetleri' (%12), 'Kauçuk ve Plastik Ürünleri İmalatı' (%11), 'Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler' (%9) sektörleri olduğu görülmekte.
2025 yılının Şubat ayında ülkemize en fazla uluslararası yatırım yapan ülkeler 'Hollanda', 'Amerika Birleşik Devletleri', 'İsviçre', 'Birleşik Krallık' ve 'Azerbaycan' oldu
2025 yılının ilk iki ayında ‘Diğer Asya Ülkeleri’ %49’luk payla ülkemize en fazla yatırım gönderen kaynak bölge oldu. Aynı dönemde ülkemize gelen UDY’nin kaynak bölgeleri arasında 2005’ten 2024 yılına kadar ülkemize gelen yatırımların %58’sinin de kaynağı olan 'AB27' ülkeleri, %21’lik oranla öne çıktı. ‘Amerika kıtası’ ise %12’lik payla üçüncü sırada yer aldı. 'AB27 üyesi olmayan Avrupa Ülkeleri', %14'lük oranla 2005-2024 dönemindeki ikinci en büyük yatırımcı grubu olarak bahsi geçen dönemde ülkemize gelen yatırımların %11'ünün menşei oldu. İki aylık dönemde 'Kazakistan' (%45), 'Amerika Birleşik Devletleri' (%11), 'Hollanda' (%10), 'İsviçre' (%8) ve 'Almanya' (%5), Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) yatırım sermayesi girişlerinin kaynağı olan ilk beş ülke olarak göze çarpmakta.
Aylık verilere göz attığımızda, Şubat 2025 döneminde Türkiye'ye gelen Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) içinde başlıca yatırım kaynağı olan ülkelerin 'Hollanda' (%24), 'Amerika Birleşik Devletleri' (%20), 'İsviçre' (%12), 'Birleşik Krallık' (%8) ve 'Azerbaycan' (%7) olduğu görülmekte.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.