Vatandaşın enflasyon beklentisi geriledi: Tasarruf eğilimleri değişiyor
Koç Üniversitesi'nin Mart 2025 Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, önümüzdeki 12 aya ilişkin enflasyon beklentileri yüzde 75’ten yüzde 66’ya geriledi. Ev sahiplerinin enflasyon beklentisi daha düşük seyrederken, tasarruf tercihlerinde altın öne çıktı. Eğitim seviyesi yükseldikçe enflasyon beklentisinin düştüğü gözlemlendi.
Koç Üniversitesi tarafından yürütülen Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi, Mart 2025 sonuçları açıklandı.
Ankette, hanehalkının önümüzdeki 12 aya ilişkin enflasyon beklentilerinde kayda değer bir düşüş görüldü. Katılımcıların 12 ay ileriye dönük enflasyon beklentileri ortalama yüzde 66 düzeyinde oldu. Bu oran, geçmiş 12 aydaki ortalama beklenti olan yüzde 75 seviyesine kıyasla 8 puan geriledi.
Ankette, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı tarih olan 19 Mart öncesi ve sonrası yanıtlardaki farklılık da incelendi. 19 Mart öncesinde yanıt veren katılımcıların cevapları incelendiğinde, 12 ay ileriye yönelik ortalama enflasyon beklentilerinin, TCMB’nin mart ayı Sektörel Eğilimler Anketi’nde ölçümlenen hanehalkı beklentilerine yakın seviyelerde olduğu görüldü. 19 Mart tarihinde toplanan yanıtlardaysa, önceki günlere kıyasla beklentilerde bir farklılaşma izlendi.
Dağılımdaki duruma göre yüksek enflasyon beklentisine sahip kişiler “görece” daha az oldu.
Mart ayı anketinde katılımcılara, önümüzdeki 12 ay içinde tasarruflarını hangi araçlarda değerlendirmeyi planladıkları soruldu. Katılımcıların yaklaşık dörtte biri altını tercih edeceğini belirtirken, yüzde 18’i döviz mevduatını tercih edeceğini ifade etti.
Buna karşılık, TL cinsinden tasarruf araçlarına yönelim görece düşük kaldı.
Ev sahiplerinin enflasyon beklentileri daha düşük
Ankete katılanların, 12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri sosyoekonomik özelliklerine göre değerlendirildi.
Bireylerin ev sahipliği durumuna göre yapılan incelemede, kiracı ve ev sahibi olmayan katılımcıların enflasyon beklentilerinin en yüksek, birden fazla evi olan katılımcıların enflasyon beklentilerinin ise en düşük olduğu görüldü. Bu bulgu, geçinme zorluğu yaşayan gruplarda enflasyon hissiyatının daha belirgin olduğuna işaret etti.
Yüksek enflasyon beklentisi “ev”e yöneltiyor
Katılımcılar, önümüzdeki yıl içerisindeki tasarruf tercihleri temelinde gruplandığında, tasarruf yapmayacağını belirten ve toplam katılımcıların yaklaşık üçte birini oluşturan grubun enflasyon beklentilerinin görece daha yüksek seviyelerde seyrettiği görüldü. Buna karşılık, vadeli döviz mevduatını tercih eden katılımcıların beklentileri görece daha düşük kaldı. Katılımcıların %2’sini oluşturan ve tasarruf aracı olarak gayrimenkulü tercih eden grubun ise enflasyon beklentisi %72 ile diğer grupların üzerinde yer aldı.
Eğitim arttıkça enflasyon beklentisi düşüyor
Eğitim düzeyine göre yapılan analizde, eğitim seviyesi yükseldikçe enflasyon beklentilerinin azaldığı dikkat çekti. Bu sonuç, ekonomik okuryazarlığın beklenti oluşumunda rol oynayabileceğine işaret etti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.