“Üretim duracaksa devletin kararı olsun”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin üretim üsleri ile 4 saatlik video konferans yaparak koronavirüs salgınına karşı fabrikaların nasıl bir tedbir alması gerektiğini konuştu.
Handan Sema CEYLAN
‘Zoom’ adlı uygulama ile gerçekleştirilen video konferansa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektör Meclisi başkanları ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) yönetim kurulundan toplam 60 kişi katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, görüşmede reel sektörün taleplerini bir bir Cumhurbaşkanlığına ileteceğini söyledi.
Sanayiciler olası bir sokağa çıkma yasağı durumunda, Bakan Varank’tan fabrikaların kapatılmasının devlet kararı olmasını istediler. Reel sektör bu taleplerine “Aynı işi yapan, benzer üretimi gerçekleştiren iki ayrı tesisten biri kapatma kararı alamaz. Çünkü haksız rekabet doğar. Bunun için her iki tesise de aynı karar uygulanmalı, kararı devlet almalı” dediler. Bu talebe az da olsa itirazlar oldu. İtiraz edenler “İşletmelerin önünde iş var çalışıyorlar. Hızla ürün yetiştirmeleri gerekiyor. Uygun hijyenik koşullar sağlanarak, valiliklerden alınacak özel izinlerle üretim devam etmeli. Güvenli üretim yapılıp yapılmadığı da denetlenerek, halk sağlığı korunmalı. Böylece ekonomik zarar daha aza indirilir” görüşlerini dile getirdiler.
Öte yandan reel sektörün Bakan Varank’tan ikinci önemli talebi olarak finansman öne çıktı. Yaşanan süreçte bankalar ile sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden sanayiciler, özellikle Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) koronavirüs salgınına yönelik önemli bir rol oynamasını dile getirdiler. Sanayiciler, “Mutlak suretle teminat ve ipotek konusu bankaların keyfine bırakılmadan KGF yeterli sayılmalıdır. Bu yapılmaz ise banka sağlam ve sorunsuz müşterilerini tercih edecek ve destekler krizi en ağır şekilde yaşayan işletmelere ulaşmayacaktır” açıklamalarını yaptılar.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.