Türkiye'nin CDS'i 5 ay sonra 500 puanın altında

Piyasalarda hareketlilik sürüyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi Aralık 2022'den bu yana ilk kez 500 puanın altına gerileyerek 496,4'e kadar düştü. Bankacılık endeksinde ise, hızlı yükseliş devam ederken, dövizde makas açılıyor. Dinamik Menkul Başekonomisti Enver Erkan, son gelişmeleri ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Türkiye'nin CDS'i 5 ay sonra 500 puanın altında

Şenay ZEREN

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), bugün 50 baz puanın üzerinde düşüşle Aralık 2022 tarihinden bu yana ilk kez 500 baz puanın altına geriledi. Böylelikle, Türkiye’nin CDS'i yüzde 8,30 oranında düşüşle 496,4 seviyesine kadar düştü.

Banka hisseleri yüzde 23 yükseldi

14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimine sayılı günler kalırken, piyasalarda da oynaklık arttı. Borsa İstanbul, volatililesi yüksek bir hafta geçirken, bugün Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla hareketlilik arttı. BIST 100 endeksinde yükseliş kademeli olarak yüzde 8'i aşarken, bankacılık endeksinde artış yüzde 9'un üzerine çıktı.

Bankacılık endeksindeki artış, pazartesi gününden bu yana yüzde 24'ü aşarken; BIST 100 endeksi ise, yaklaşık yüzde 10 yükseldi. 

Dövizde makas farkı yeniden açılıyor

Döviz kurlarında sert bir hareket gözlenmesede yukarı yönlü hareket sürüyor. Bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankaların sattığı döviz kurlarındaki fiyatlamada ayrışma yeniden büyüyor. Dolar/TL’de makas farkı ise, 1.38 TL'ye kadar çıktı.

CDS'lerde düşüş, banka hisselerinde ciddi yükseliş görülüyor
Enver Erkan – Dinamik Menkul Başekonomisti

Seçimden önce piyasa oynaklığı arttı. CDS'lerde düşüş banka hisselerinde ciddi yükseliş görülüyor. Ekonomi şu anda alışılmışın dışında para politikalarının yüklediği zorluklarla iç içe olduğu için, seçim sonuçlarının da ekonomi politikası tarafına etkisi değerlendiriliyor. İktidar değişirse, geleneksel politika araçlarına dönüleceği için faiz de ana araç olarak kullanılmaya başlanacak ve enflasyona uygun bir faiz artışı yapılacaktır. Böyle bir değişim piyasalara da odak noktasının enflasyon hedeflemesi olduğu mesajını verecek. Ekonomik geçiş elbette zor olacaktır, piyasa için ise uzun vadeli potansiyel ve cazip değerleme sunan şirketler söz konusu...

Ekonomi