Türkiye'nin ABD ile ticareti ne durumda?
Türkiye geçen yıl ABD ile dış ticarette 65 fasılda fazla verdi. "Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları" yaklaşık 820 milyon dolarla en çok dış ticaret fazlası verilen fasıl oldu.
Türkiye geçen yıl itibarıyla ABD'ye 16,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 65 fasılda dış ticaret fazlası verdi.
Derlenen bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük tarifelerini açıklamasının ardından Türkiye'nin bu ülkeyle dış ticaretindeki son durum gündeme geldi.
Trump, diğer ülkelere uygulayacağı tarife oranlarını paylaşarak, temel tarife oranının da yüzde 10 olacağını duyurdu.
ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında, bu ülkenin birçok ticaret partnerine yönelik tarife uygulaması öngörülürken, oranların yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişmesi bekleniyor.
Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) için yüzde 20 olarak belirlenen gümrük tarifesinin Türkiye için en düşük seviye olan yüzde 10 olarak uygulanması planlanıyor.
ABD ile ticaret son yıllarda dengelendi
Türkiye ile ABD arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefi bulunurken, son yıllarda bu ülkeyle geliştirilen ilişkiler dış ticaretin dengelenmesine katkı sağladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ABD'ye geçen yıl itibarıyla 16,4 milyar dolarlık ihracat yapıldı. İhracatta özellikle makineler, mekanik cihazlar, kıymetli taşlar, metaller, otomotiv, halılar, diğer tekstil zemin kaplamaları, kireç, çimento, elektrikli makine ve cihazlar sektörleri öne çıktı.
Bu ülkeden ise aynı yıl 16,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. İthalatta mineral yakıtlar, yağlar, demir, çelik, makineler, mekanik cihazlar, organik kimyasallar ve plastik mamulleri sektörleri dikkati çekti.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre 2005-2020 döneminde Türkiye, ABD'ye dış ticarette sürekli açık verirken, 2021 ve sonrasında ticari ilişkiler, Türkiye'nin zaman zaman fazla verdiği daha dengeli bir yapıya kavuştu. Bu kapsamda Kovid-19 salgınının yaşandığı 2020'de 1,3 milyar dolar açık verilirken, bu tutar 2021'de 1,6 milyar dolar dış ticaret fazlasına dönüştü. 2022'de 1,7 milyar dolarlık fazla, 2023'te ise Türkiye aleyhine 1 milyar dolar açık oluştu.
Türkiye geçen yıl 65 fasılda dış ticaret fazlası verdi
Türkiye, geçen yıl ise ABD ile ticarette 121 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Böylece, Türkiye 2020-2024 dönemini kapsayan 5 yılın 3'ünde dış ticaret fazlası elde etmiş oldu.
Türkiye'nin ABD ile ticareti, ürünlerin sınıflandırıldığı 97 faslın 65'inde geçen yıl dış ticaret fazlası, 32'sinde ise açık verildi.
Söz konusu yılda en çok dış ticaret fazlası verilen fasıl yaklaşık 820 milyon dolarla "halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları" oldu. Bu faslı 811 milyon dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar, 675 milyon dolarla silahlar ve mühimmat ile bunların aksamları izledi.
Türkiye'nin ABD ile dış ticaretinde en fazla açık verilen fasıl ise 1,8 milyar dolarla demir ve çelik oldu. Bu ürün grubunu 1,1 milyar dolarla organik kimyasal ürünler, 1 milyar dolarla eczacılık ürünleri takip etti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.