Türkiye, Rusya'dan buğday ithalatına yeniden başladı
Türkiye mart ayında buğday ithalatındaki kısıtlamaları kaldırmasının ardından Rus buğdayı almaya yeniden başladı ve yalnızca bir ay içinde Rus buğdayının en büyük üçüncü ithalatçısı konumuna yükseldi.
Rus demir yolu taşımacılığı şirketi Rusagrotrans'ın verilerine göre Türkiye bu sezon şu ana kadar Rusya'dan 2,5 milyon ton buğday ithal etti. Türkiye, bu alımlarla Rus buğdayı ithalatında 7,6 milyon tonla ilk sırada yer alan Mısır ve 2,6 milyon tonla ikinci sıradaki Bangladeş'in ardından üçüncü sıraya yerleşti.
Türkiye geçen yıl verimli geçen hasat döneminin ardından çiftçileri fiyat düşüşünden korumak amacıyla buğday ithalatına sınırlama getirmişti. Fakat 19 Mart itibarıyla Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihraç edilecek un kapsamında ihtiyaç duyulan buğdayın tamamının ithalatına izin verildi.
Veriler geçen yılki verimli hasat sonrası ithalata dört ay ara veren İran'ın da Rus buğdayının ithalatına martta tekrar başladığını ve 144 bin ton ithalat yaptığını gösterdi.
Öte yandan analistler, Arjantin ve ABD'den artan ihracatın da etkisiyle Rusya'nın küresel buğday pazarındaki payının bu sezon yüzde 28'den yüzde 22'ye gerileyeceğini öngörüyorlar.
Rusya'nın buğday ihracatının geçen yılki 55,5 milyon tondan bu sezon 40,8 milyon tona düşmesinin beklenmesine rağmen dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olarak kalması bekleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.