Türkiye, kaybını kısa sürede telafi ediyor: Trump’ın gümrük vergilerinin etkisi sınırlı!
ABD’nin ticaret kısıtlamalarına maruz kalan ülkeler hızla yeni alternatifler geliştiriyor. Uzmanlara göre Türkiye, Trump’ın tarifelerinin etkisini bir yıl içinde silerken, 2026’da tamamen bertaraf edecek. Küreselleşme ise direnmeye devam ediyor.
Financial Times’ın “Küreselleşme Donald Trump'a karşı zafer kazanacak” başlıklı haberinde, ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergileri ve ihracat kısıtlamalarının bir süre sonra telafi edilebileceğini söylerken, özellikle uzun vadede kalışı etkiler yaratmayacağını belirtti.
İsviçre Lozan’daki International Institute for Management Development (IMD) School yöneticisi Prof. Dr. Simon J Evenett’in hesaplamalarına göre, özellikle Türkiye ve Rusya, ABD’den ithalat etkilerini 1 yıl içinde siliyor.
Trump’ın etkileri geçici
ABD Başkanı Donald Trump’ın "karşılıklılık" temeline dayanan gümrük tarifeleri, küreselleşmenin sonunu getirmekle suçlanıyor. Ancak uzmanlara göre bu politikalar, uzun vadede kalıcı etkiler yaratmayacak.
ABD, dünyada mal ithalatında 20 yıl önce yüzde 20 alana sahipken, son yıllarda bu oran yüzde 13’e geriledi. Bu gerileme, ABD’nin tek başına küreselleşmeyi tersine çevirecek güce sahip olmadığını gösteriyor.
Evenett’in modeline göre, ABD ithalatı tamamen durdursa bile 70 ülke bir yıl içinde, 115 ülke de 5 yıl içinde alternatif pazarlarda bu kaybı telafi edebilecek.
Prof. Evenett'e göre, Trump'ın tarifelerine maruz kalan ülkeler er ya da geç yeni ticaret ortakları bulup, ABD ile yaptıkları ticareti yerine koyarken, Türkiye ve Rusya'nın 2026 yılında tarifelerin olumsuz etkilerini tamamen telafi etmesi bekleniyor. Fransa, İngiltere gibi ülkelerin kaybını telafi etmesi ise 2039'a kadar sürecek.
Çin, AB ve diğer güçler
Küresel ticaretin ana merkezleri artık Çin ve Avrupa Birliği. Her iki güç de serbest ticareti savunurken, küreselleşmenin devamı için aktif politikalar yürütüyor.
Çin’in “Kuşak ve Yol Girişimi” hamlesi ile ham madde ve dış pazar ihtiyacını karşılaması, AB’nin ise savunma ve teknoloji iş birliklerini artırması bu süreçte önemli yapıtaşlarını oluşturuyor.
Hindistan, Güneydoğu Asya, Doğu Asya ve Orta Doğu da 2029’a kadar küresel ticaret hacmini büyütmesi öngörülen önemli bölgeler içinde yer alıyor.
Trump politikalarının etkisi sınırlı
Trump’ın önerdiği tarifeler ve diğer ülkelerin karşılıkları, küresel ticaret hacmini en fazla yüzde 10 azaltabilir. Ancak yine de 2029’da 2024’e kıyasla yüzde 5 daha fazla ticaret olacağı öngörülüyor.
Hükümetler Kovid pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası tedarik zincirlerini çeşitlendirme çabasında olsa da çoğu ülke Trump tarzı bir korumacılığa yönelmiyor.
AB, Avustralya, BAE gibi aktörler hâlâ ikili ve çok taraflı ticaret anlaşmaları yapmaya devam ediyor.
Ticarette “çift kulvarlı” dönem
Küreselleşme artık “çift kulvarlı” bir döneme girerken, yapay zekâ, yarı iletkenler ve askeri teknolojiler gibi stratejik alanlarda deglobalizasyon görülüyor. Hizmetler, eğlence, elektronik ve lüks ürünlerde ise küreselleşme tüm hızıyla sürüyor.
Hizmet ve dijital ticaret, 1990’dan bu yana mal ticaretine göre iki kat daha hızlı büyüyor.
Gelişen ülkelerde üretilen malların daha fazlası yerel olarak tüketilirken, veri ve hizmet akışları küresel ekonomi için daha belirleyici hâle geliyor.
Küreselleşme direniyor
Ticaretin dünya ekonomisindeki önemi tarih boyunca dalgalansa da uzmanlar, karşılaştırmalı üstünlüklerin ve uzmanlaşmanın sağlayacağı verimliliklerin korumacılığı uzun vadede aşacağını savunuyor.
KOF Küreselleşme Endeksi’ne göre, küreselleşme ile gelişmiş ülkelerdeki enflasyon arasında ters bir ilişki var.
DHL Küresel Bağlantı Endeksi, 2019–2024 arasında ticaret, sermaye, bilgi ve insan akışlarının arttığını ortaya koyuyor.
Ekonomik gerçeklerin, siyasi döngülere kıyasla daha kalıcı olduğu vurgulanıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.