Türk müteahhitleri sektöre damga vurdu! Türkiye proje gelirlerinde ilk 10'a girdi
İnşaat sektörü uluslararası piyasada en çok proje yapılan sektörlerin başında geliyor. Türk müteahhitler yurt dışında 2025’te 560 milyon dolarlık iş üstlendi. Türkiye, uluslararası gelirlerinden en çok pay alan ilk 10 ülke arasına girerken, inşaat sektörü Rusya projelerinde öne çıktı.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, yurt dışı müteahhitlik sektörü 1972'den bu yana 137 ülkede 535,3 milyar dolar değerinde 12 bin 505 projede görev aldı. Rusya, Türk müteahhitlerinin bugüne kadar en çok proje üstlendiği ülke oldu, bu ülkeyi Türkmenistan ve Irak izledi
Türkiye rakiplerini geçti, sektörde ilk 10’a girdi
İnşaat sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 560 milyon dolara ulaştı. Ticaret Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türk müteahhitlik sektörü, yıllık uluslararası müteahhitlik gelirlerinden en çok pay alan ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
İnşaatta en yüksek proje bedeline ulaşıldı
Sektör, 2020'de yurt dışında yaklaşık 17,2 milyar dolarlık 386 proje yürüttü. Türk firmalarının yurt dışında üstlendiği projelerin bedeli 2021'de 31 milyar 743 milyon dolara çıktı. Söz konusu yılda 457 proje üstlenilirken, elde edilen tutar, bugüne kadarki en yüksek proje bedeli olarak tespit edildi.
Proje tutarı, 2022'de 20,1 milyar dolara gerilerken, proje sayısı 2021'e göre artış kaydetti. Söz konusu yılda proje sayısı 512 olarak kayıtlara geçti.
Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023'te üstlendiği projelerin bedeli 28,5 milyar dolar, proje sayısı da 441 olarak gerçekleşti.
Sektörün geçen yıl üstlendiği proje tutarı da küresel ekonomik sorunlar ve Rusya-Ukrayna savaşının devam eden etkisine rağmen 29,2 milyar doları buldu. Bu dönemde 343 proje üstlenildi.
2025'te 14 projeye çıktı
Türk müteahhitlik sektörü bu yıl mart sonuna kadar yurt dışında 14 proje üstlendi ve bunların tutarı 560 milyon dolar olarak kaydedildi.
Sektörün üstlendiği işlerde ortalama proje bedelindeki seyir de dikkati çekti. Sektör, son olarak 2015'te 83,8 milyon dolarlık ortalama proje bedeline ulaşırken 2021'de bu rakam 69,5 milyon dolar oldu.
Ortalama proje değeri, 2022'de 39,3 milyon dolar, 2023'te 64,6 milyon dolar, geçen yıl da 85,1 milyon dolar olarak hesaplandı. Böylece, ortalama proje değerinin en yüksek olduğu yıl 2024 olarak kayıtlara geçti.
Bu yıl üstlenilen projelerde de ortalama bedel 40 milyon dolara yaklaştı.
Projelerin yüzde 43,7'si Bağımsız Devletler Topluluğu'nda
Yurt dışı müteahhitlik sektörü 1972'den bu yana 137 ülkede 535,3 milyar dolar değerinde 12 bin 505 proje üstlendi.
Türk müteahhitleri, halihazırda Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Afrika'da büyük projelere imza atıyor.
Bugüne kadar üstlenilen projelerin bölgesel dağılımında, yüzde 43,7'lik payla Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ilk sırada yer aldı. BDT'de bugüne kadar 233,7 milyar dolarlık proje yürütüldü.
BDT'yi yüzde 25,4'lük payla Orta Doğu bölgesi takip ederken, burada üstlenilen projelerin tutarı 136,1 milyar dolar oldu.
Afrika yüzde 18,1'lik pay ve üstlenilen 96,9 milyar dolarlık projeyle üçüncü sırada yer buldu. Bu bölgeleri 49,7 milyar dolarlık projeyle Avrupa ve 14,3 milyar dolarlık projeyle Asya Pasifik izledi. Sektör, Amerika'da da 4,6 milyar dolarlık proje üstlendi.
En çok proje Rusya'da
Üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya ilk sırada yer aldı. Rusya'da bugüne kadar 103 milyar dolarlık proje yürütüldüğü görüldü. Rusya'yı 54 milyar dolarla Türkmenistan ve 35,3 milyar dolarla Irak izledi. Bu ülkelerin ardından 33,7 milyar dolarlık projeyle Suudi Arabistan ve 31,4 milyar dolarla Libya geldi.
Sektörün üstlendiği projelerde 29,6 milyar dolarlık bedelle Kazakistan da öne çıktı. Bu dönemde, Cezayir'de 22,7 milyar dolar, Azerbaycan'da 20,6 milyar dolar, Katar'da 20,3 milyar dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 17,7 milyar dolarlık proje üstlenildi.
Türk müteahhitlerin bugüne kadar yurt dışında üstlendiği projelerde yüzde 13,9 ile kara yolu, tünel ve köprüler ilk sırayı aldı. Bu sektörü, yüzde 13,4 ile konut, yüzde 8,4 ile enerji santrali, yüzde 7 ile demir yolu ve yüzde 6,8 ile ticaret merkezi projeleri takip etti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.