TİM, lojistik sorunları 'portal' ile aşacak

Türkiye Lojistik Portalı'nı kuracaklarını dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle, "Portal, lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında bir köprü vazifesi görecek. Ürünlerimiz, dünyanın dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak. Önümüzdeki günlerde, portalımızın detaylarını paylaşacağız." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TİM, lojistik sorunları 'portal' ile aşacak

İMAM GÜNEŞ / İSTANBUL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İhracat 2021 Raporu'nu gerçekleştirdiği basın toplantısıyla tanıttı. Raporda; küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisinin 2020 yılı performansı ve 2021 beklentileri yer alıyor. Küresel ticarette orta ve uzun vadeli trendler, Türkiye için fırsatlar ve riskler, küresel tedarik zincirlerindeki dönüşüm süreci ve TİM'in 2021 ajandası rapordaki önemli başlıklar arasında dikkat çekiyor.

Lojistik sorunları çözebilmek adına oluşturdukları lojistik komitesi ile Türkiye Lojistik Portalı'nı kuracaklarını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, şu bilgileri verdi: "TİM olarak, lojistikte küresel olarak yaşanan sorunları dikkatle takip ediyoruz. Bu küresel soruna, ulusal bir çözüm getirmek adına hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında, Türkiye Lojistik Portalımızı faaliyete geçirerek, bu portalı İhracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getireceğiz. Türkiye Lojistik Portalı ile ihracat hacmimiz artarken, lojistik noktasında önemli avantajlar elde edeceğiz. Portal, lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında bir köprü vazifesi görecek. Ürünlerimiz, dünyanın dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak. Önümüzdeki günlerde, portalımızın detaylarını paylaşacağız."

"Oluşan fırsatları değerlendirmek zorundayız"

100 bin ihracatçının gerekli potansiyel ve enerjiye sahip olduğunu belirten Gülle, "Bu yıl artık geleneksel bir yapıya kavuşan raporumuzun 3'üncüsünü yayımlıyoruz. 2021'de tekrar yükselen talep ve ekonomilerdeki normalleşmeyle, ihracatta yıllık rekorumuzu tazelemek ve 2021 yılı ihracat hedefimiz olan 184 milyar doları aşmak adına durmadan çalışacağız." dedi.

Raporun bu yılki temasının pandemiyle beraber hız kazanan 'Küresel Tedarik Zincirindeki Dönüşüm Süreci' olduğunu kaydeden Gülle, şöyle devam etti: "Dünya, artık tek bir bölgeden, tek bir fabrikadan çıkan ürünlere bağımlı olamayacağının farkında. Tedarik krizinin zirve yaptığı anlarda, ülkemiz alternatif bir güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı. Raporu yayımlamaktaki asıl amacımız, dünya ticaretinde ve ekonomisinde, değişimin ve dönüşümün bu denli hızlı olduğu bir dönemde, ihracatçımızın dünden ve bugünden kopmadan, geleceğe emin adımlarla yürümesini sağlamak. Her geçen gün daha yüksek ihracat hedeflerine yürüyor, rekorlarda çıtamızı yükseltiyoruz. Bu başarıları sürdürülebilir kılmak, gelişmeleri doğru okumak, oluşan fırsatları değerlendirmek zorundayız.

Savunma ve havacılık sanayiinde potansiyel büyük

İhracat 2021 Raporu'nda 2025, 2030 ve 2035 için küresel ticaret ve ekonomi projeksiyonlarına da yer verdiklerini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, şu açıklamalarda bulundu: "Önümüzdeki 15 yıl içerisinde, ihracatımızın büyük bir ivmeyle artacağını bekliyoruz. Birçok sektörümüz için büyük bir fırsat döneminin arefesindeyiz. Sektörel anlamda yaptığımız hesaplamalara göre 2035’te, ülkemiz ihracat artışının en yüksek olacağı sektör, yüzde 425 artış beklediğimiz savunma ve havacılık sanayii oldu. Küresel talep noktasında ise 2025 yılında ilk üç sırada yer alması beklenen sektörler sırasıyla; kimyevi maddeler ve mamulleri, elektrik elektronik ve otomotiv endüstrisi sektörleri olurken, 2035 yılında da sıralamanın değişmemesini bekliyoruz. İhracatçılarımızdan en büyük beklentimiz, mevcut projeksiyonlarımızı dahi yanıltmaları."

"Hedef koymayı seviyoruz 184 milyar doları aşacağız"

Süveyş Kanalı'nda yaşanan hadisenin birçok sektör için sorun yarattığını kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Lojistik maliyetleri çok ciddi arttı. O seviyede de kalacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin dünyada ve Türkiye 'de öngörülemeyen olaylar nedeniyle gerçekleşmediğini kaydeden Gülle, "Hedef koymayı seviyoruz. Elimizde olmayan sebepler bizi olumsuz etkileyebiliyor ama koyduğumuz hedef doğrultusunda gayret ediyoruz. Bu yıl da 184 milyar dolarlık hedefimiz var. Bu rakamı aşarak, 200 milyar dolar seviyesini yakalamak istiyoruz." diye konuştu.

 

 

Ekonomi