Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonda 30’lu rakamları konuşuyor olacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bolat, sanayi üretimi verilerini değerlendirerek, “Sanayi üretimi yönünü yukarıya çevirdi. Enflasyonda da 31 puanlık gerileme kaydedildi. Yüzde 75’lerden yüzde 44,5’e geriledik. Bu ay için de ümitliyiz. Bir, iki ay içerisinde 30'lu rakamları enflasyonda konuşuyor olacağız. Enflasyondaki aşağı yönlü gidiş devam edecek” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonda 30’lu rakamları konuşuyor olacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde ekonomiye ve bölgesel ticarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Bolat, 2024 yılının hem Türkiye hem de dünya için kolay bir yıl olmadığını dikkat çekerek ekonomik faaliyetlerinin yürütülmesi için dengelenme yılını geride bıraktıklarını söyledi.  

“Enflasyonda 30’lu rakamları konuşacağız” 

Bakan Bolat, ekonomik göstergelerde olumlu gelişmelerin yaşandığını dikkat çekerek, “Sanayi üretimi açıklandı. Kasım ayında bir önceki aya göre artışımız var. Yıllıkta da aylıkta da sanayi üretimi yönünü yukarıya çevirdi. Enflasyonda 31 puanlık gerileme kaydedildi. Yüzde 75’lerden yüzde 44,5’e geriledik. Bu ay için de ümitliyiz. Bir, iki ay içerisinde 30'lu rakamları enflasyonda konuşuyor olacağız. Enflasyondaki aşağı yönlü gidiş devam edecek” dedi.

“Suriye’de yeni dönem başlıyor” 

Bakan Bolat, Suriye ve Türkiye için ticaret ve yatırım ilişkilerinin derinleşeceğini dikkat çekerek,  “Suriye’de yeni bir dönemin başlaması bizi mutlu etti. Suriye halkı ve Türk halkı için karşılıklı faydalar sağlayacak projelerde ortaklıklar kurmak, bölgedeki istikrarı artırmak, geçmiş kayıp yılları telafi etmek çok önemli rol oynayacak. Suriye’de yeniden imar ve hayatın normalleşmesi konularında en güçlü rolü kamu ve özel sektörü ile ülkemiz oynayacaktır. Çalışmalarımıza hızlı ve planlı programlı devam ediyoruz” diye konuştu.

Suriye'de yeniden imar ve hayatın normalleşmesi konularında en kritik rolü, güçlü kamu ile özel sektörüyle Türkiye'nin oynayacağına işaret eden Bolat, bu kapsamda sakin şekilde çalışmalara hızlı ve planlı, programlı olarak devam ettiklerini kaydetti.

Bolat, yüzyıllarca tarihi, sosyal, kültürel, dini ve ekonomik bağların olduğu Suriye ile yeni dönemin başlamasını arzu ettiklerini dile getirerek, "Suriye, Türkiye'nin Orta Doğu'ya, Körfez'e, uluslararası sulara açılmasında, Güney Bölgesi'nde çok önemli geçiş noktası. Suriyeli muhatabım İktisat, Ticaret ve Sanayi Bakanı ile de telefon görüşmesi yaptık ve yakın zamanında Suriye'ye ziyaret gerçekleştireceğiz." dedi.

"İsrail ile ithalat ve ihracat işlemlerini durdurduk"

"Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimize dünyada en fazla insani yardımı ulaştırdık"
Bakan Bolat, İsrail'in ateşkese yanaşmaması, vahşete devam etmesi ve insani yardımların geçişine izin vermemesi nedeniyle 2 Mayıs 2024 itibarıyla İsrail ile ithalat ve ihracat işlemlerini tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurduklarını anımsattı.

Kalıcı ateşkes konusundaki bütün uluslararası çabaların İsrail tarafından şu ana kadar reddedildiğini belirten Bolat, "Bu anlamda Türkiye olarak 7 Ekim 2023'ün ilk gününden itibaren Gazzeli, Filistinli kardeşlerimize dünyada en fazla insani yardım, gıda, sağlık, temizlik ürünleri ulaştırdık dolaylı yollardan." açıklamasını yaptı.

"OVP'ye 2025 yılı büyüme hedefi yüzde 4"

Bolat, Türkiye'nin 2025 yılı içinde büyüme hedefinin Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yüzde 4 olduğunu dile getirerek, "İşte bu olumlu göstergeler dünya ekonomisinin yüzde 3,2, dünya ticaretinin de yüzde 2,7 gibi oldukça ılımlı ve durgunluğun bir tık üzerinde seyrettiği dönemde başarıdır." diye konuştu.

"İGE, 2024'te 100 milyar liralık ihracat kredisi kefaleti sağladı"

Dünya pazarlarında ihracatçıların güçlü olması için Eximbank'ı işaret eden Bolat, "Eximbank, ihracat ve restoran kredisi veriyor. 18 ay içinde Eximbank'ın sermayesini 13,8 milyar liradan 55,3 milyar liraya çıkararak tam 4 kat artırdık. 10 gün önce sizlere müjde vermiştik. İhracat reeskont kredisi maliyeti tam 6 puan indirilerek yüzde 29,85'e düşürüldü." dedi.

Eximbank'ın 2024'te yaklaşık 49 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası sağladığını aktaran Bolat, "Bu yıl 50 milyar doların üzerine rahatlıkla çıkacağız. Bu noktada İhracatı Geliştirme AŞ'nin (İGE) de yaklaşık 100 milyar liralık ihracat kredisi kefaleti sağladığını iftiharla söylemek istiyorum." ifadesini kullandı.

Geçen yıl Ticaret Bakanlığına ayrılan 38 milyar liralık bütçenin 24 milyar 700 milyon lirasıyla ihracatçılara ödeme yaptıklarını aktaran Bolat, "Bu yıl için 56 milyar lira bize bütçe ayrıldı ve 33 milyar lirası mal ve hizmet ihracatçılarımıza ihracat faaliyetlerini artırması için tahsis edilecek." açıklamasında bulundu.

"Birleşik Krallık ile STA'yı ve hizmetler sektörüne genişletme müzakerelerini sürdürüyoruz"

Bakan Bolat, ihracatın her aşamasında ihracatçıları ve sektörleri desteklemeye devam edeceklerine dikkati çekti. Birleşik Krallık ile STA'yı ve hizmetler sektörüne genişletme müzakerelerini sürdürdüklerini aktaran Bolat, şunları kaydetti:

"Körfez İşbirliği Konseyi ile 15 sene sonra tekrardan anlaşmasına başladığımız Serbest Ticaret Antlaşması müzakerelerinin iki turunu tamamladık. 15 gün önce Kuzey Makedonya'daydık ve STA'nın tarım ürünleri konusunda müzakerede mutabakata vardık. Yeni nesil STA'lar çalışması içindeyiz. Maldivler ile tercihli ticaret anlaşması imzalarken, Azerbaycan'la tercihli ticaret anlaşmamızı genişlettik ve Özbekistan'la tercihli ticaret anlaşması için müzakereler devam ediyor. 23 ülkeyle STA, 6 ülkeyle de tercihli ticaret anlaşmamız yürürlüktedir. 2025'in ilk programını dün Bangladeş'te gerçekleştirdik ve önümüzdeki hafta salı günü Slovenya'yla Ankara'da, çarşamba günü ise Hollanda'yla İstanbul'da DEİK ile beraber JETCO forumumuz var. Suriye ve Ukrayna ile de yakında ziyaretlerimiz kapsamında JETCO toplantıları ve yeniden imar toplantıları yapılacak."

Ekonomi