TEİS eczacı kar oranlarına etki eden baremlerin yeniden belirlenmesini istedi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatları gruplanarak, bunların içindeki eczacı kar oranının farklılaştırıldığı baremlerin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.
ANKARA (EKONOMİ) – Uygulamada, düşük fiyatlı ilaçlarda daha yüksek, yüksek fiyatlı ilaçlarda daha düşük oranda eczacı karı belirleniyor. TEİS, baremlerin tutarının yükseltilerek, daha geniş bir grubun yüksek eczacı payı ayrılan gruba dahil edilmesini talep ediyor.
TEİS Başkanı Nurten Saydan, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sağlık sisteminin en önemli parçalarından olan eczacıların ekonomik zorluklarla uğraştığını belirterek, taleplerine kamudan yanıt alamadıklarını vurguladı.
İlaç Fiyat Kararnamesi’nin Mart 2023’ten sonra güncellenmediğini belirten Saydan, “İki yılı aşkın süredir güncellenmeyen kademeli ilaç fiyat baremleri nedeniyle birçok eczane ekonomik darboğazda. Ne yazık ki son yapılan güncelleme mesleğimizin yaşadığı ekonomik sorunları çözmekten çok uzak. Eczanelerimizin işletme giderleri her geçen gün artıyor, gelirlerimiz ise bu artışı karşılayamaz durumda. Enflasyon karşısında hızla eriyen eczane ekonomileri, sürdürülebilir olma sınırına dayandı” değerlendirmesinde bulundu.
Nurten Saydan, TEİS olarak ilaç baremlerinin 1. Kademe: 0 – 745 TL; 2. Kademe: 745 – 1.491 TL ve 3. Kademe: 1.491 TL ve üzeri şeklinde belirlenmesini talep ettiklerini belirtti. Öteyandan, ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan Euro kurunun da sektörde yarattığı sorunların devam ettiğini savunan Saydan, halen 21,67 TL olarak alınan Euro kurunun, 40 TL’ler seviyesindeki gerçek kurun çok altında kaldığını hatırlattı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.