Suriye, iki bin kalemde ithalat yasağını kaldırdı
Gaziantep’te düzenlenen “Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi”ne katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 23 Ocak’ta Suriye ile gerçekleşen müzakereler sonucunda 269 kalem üründe yüzde 70’lere varan gümrük vergisi indirimi yapıldığını söyledi.
TUBA CANPOLAT / GAZİANTEP
Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Gaziantep’te gerçekleştirildi. MÜSİAD tarafından organize edilen çalıştayda Suriye ile ikili iş ilişkileri ve gümrük vergileri ele alındı. Bakan Bolat, 23 Ocak’ta gerçekleşen müzakereler sonucunda 269 kalem üründe yüzde 70’lere varan gümrük vergisi indiriminin gerçekleştiğini söyledi. Etkinlikte, Suriyeli ve Türk iş insanları ile bir araya gelen Bolat, Suriye ile gümrük vergisi müzakerelerinin devam ettiğini, serbest ticaret anlaşması ile ilgili görüşmelerin de sürdüğünü duyurdu. Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’da Suriye Devlet Başkanı ile görüşmesinin de bu kapsamda çok önemli olduğunu söyledi.
“Suriye 2 bin üründe ithalat yasağını kaldırdı”
Yayladağ Sınır Kapısı’nın bir ay içinde faaliyete geçeceğini aktaran Ömer Bolat, yeni Suriye yönetiminin 2 bin kalem üründe bulunan ithalat yasağını kaldırdığını ve birçok üründe gümrük vergisini düşürdüğünü söyledi. Bolat, Suriye yönetimine gümrük vergilerinin artmasıyla birlikte ülkelerinde enflasyon oluşacağını söylediklerini ve bu sebeple temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan 269 kalem üründe vergi indirimi yapıldığını belirtti.
Önceki gün gerçekleşen kabine toplantısında öne çıkan iki kararı da paylaşan Bolat, “İç savaş döneminde Suriye’de ihracatı ve ithalatı sınırlanan ürünler vardı, bu ürünlerde yasaklar kalkacak. Cuma günü geçeceğimiz yeni ticaret döneminde sınırlandırılmış ürünlerin kapsamını da genişleteceğiz. Öte yandan, Türkiye’den Suriye’ye geçmek isteyenlerin müracaatları vardı. Alınan kararla yeni sistemde iş insanlarının Türkiye’den Suriye’ye geçmek için izin talebi, o sınır vilayetlerindeki gümrükler tarafından arşiv araştırması ile hızlıca karara bağlanacak. Arşiv araştırmalarından sonra geçişlere izin verilecek. Geçişler pasaportla yapılacak. İlk defa geçişlerde 10 güne kadar izin verilecek, ikinci geçişlerde Suriye’den davet mektupları dikkate alınacak ve süresiz işlem yapılacak. Hava yolu geçişlerinde ise Suriye’den Türkiye’ye gelmek isteyen iş insanları için havayolu geçişlerine özel bir vize uygulaması olacak. Özel bir vize türü ile onlar da bizim ülkemize gelip iş görüşmeleri yapabilecek” dedi.
Ocakta ihracat yüzde 43 arttı
9 Aralık-29 Ocak tarihleri arasında Türkiye’den toplam 81 bin 576 Suriyelinin ülkesine döndüğünü belirten Bolat, “Suriye’de hızla ele aldığımız reaksiyonlar sonucunda karşılıklı dış ticarette olumlu bir gidişat öne çıktı. 8 Aralıktan sonra Türkiye olarak Suriye’ye yönelik ihracat ticaretimizde bir önceki döneme kıyasla yüzde 53’lük bir atış söz konusu oldu. 11 Ocaktaki gümrük kararları sonrasında da ihracatta artış devam etti. Suriye’ye açılan kapılarda Türkiye’den çıkış yapan araç sayısı yüzde 30 arttı. Dış ticaret hacmimiz arttı, iş savaş öncesi olan rakamlardan daha yükseğe çıktı. Suriye’ye Ocakta ihracatımız yüzde 43 oranında arttı, şu anda 250 milyon dolarlık seviyede. Öte yandan Suriye ile ticarette Türk Lirası kullanımı da yüzde 34’e yükseldi. Türkiye’nin Suriye ile ekonomik ilişkileri çok daha önemli noktalara çıkacak. Transit ticarette Suriye ve Türkiye iş ilişkileri şaha kalkacak” ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.