Son dakika: Türkiye Gri Liste'den çıkarıldı: Bakan Şimşek'ten "Başardık" mesajı

FATF, 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle aldığı, Gri Liste'den çıkardı. Bakan Şimşek, resmi açıklama öncesi sosyal medya hesabından 'Başardık' mesajını Türk bayrağı emojisiyle beraber paylaştı ve bu mesaj 'Gri Liste'den çıkıldı' şeklinde yorumlandı. FATF'den resmi kararı ise, Türkiye saati ile (TSİ) 12.00'de geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Son dakika: Türkiye Gri Liste'den çıkarıldı: Bakan Şimşek'ten "Başardık" mesajı

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bugün gerçekleşen genel kurul toplantısında Türkiye'yi Gri Liste'den çıkarma kararı aldı. FATF, 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Gri Liste'ye almıştı.

Türkiye, Meclis'te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF'in belirlediği 40 standardın tamamını sağlamış oldu.

Bakan Şimşek'ten "Başardık" mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu.

Şimşek, resmi karar öncesi sosyal medya hesabından 'Başardık' mesajı ve Türk bayrağı emojisi paylaştı. Bu mesaj 'Gri Liste'den çıkıldı' olarak değerlendirildi.

Karar ile ne değişecek?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle Gri Liste'deki ülkelere yatırım yapamıyor.

Gri Liste'den çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

Ayrıca Gri Liste'de yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.

FATF nedir?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur.

FATF’in görev süresi, kuruluşundan itibaren periyodik olarak uzatılırken, 2019 yılının Nisan ayında alınan kararla süresiz hale getirilmiştir.

FATF’nin karar mercii olan Genel Kurul yılda üç kez toplanmaktadır.