SGK meslek kodu bildirimi

Sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildirenlere idari para cezası uygulaması getirildiğinden, işçilerin yaptıkları işe uygun meslek kodu ile bildirilmesi gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
SGK meslek kodu bildirimi

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasının 102. Maddesinin 1'inci fıkrasına 6728 sayılı yasanın 51'inci maddesi ile eklenen (n) bendinde” Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.” hükmü getirilmiştir.

Buna göre;

● Sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bildirilmesi halinde, işverene gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına aylık asgari ücreti geçmemek üzere, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

● Söz konusu idari para cezaları, işyeri bazında, gerçeğe aykırı bildirim yapılan her ay için ve her bir beyanname dönemi için uygulanacaktır.

● 5510 sayılı Kanunun 59'uncu maddesi gereğince Kanunun uygulamasına ilişkin işlemlerin SGK’ nın denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları eliyle yürütüldüğünden meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı olup olmadığı hususu SGK’nın denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları, mahkeme kararı, diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden tespit edilmesi gerekmektedir.

● Söz konusu uygulama, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile getirilen düzenleme olup, sadece muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirilen sigortalılar için geçerlidir. Bu nedenle aylık prim hizmet belgesinde meslek kodunun yanlış bildirilmiş olması halinde işverene yaptırım uygulanması mümkün değildir. İşe giriş bildirgesinde meslek adı ve meslek kodu bölümü olup, sigortalı işe giriş bildirgesinde meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı olması halinde idari para cezası uygulanması da mümkün değildir. Çünkü cezanın kanuniliği ilkesinden hareketle, işe giriş bildirgesindeki meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bildirilmesi halinde yasada herhangi bir yaptırım düzenlenmemiştir.

● Burada önemli olan işçinin yaptığı iştir. Çalışan işçinin mesleğinin (diplomasının) iktisatçı olmasına rağmen işyerinde sekreter olarak çalışması halinde bu kişi iktisatçı mesleğine uygun meslek kodu ile değil sekreter mesleğine karşılık gelen meslek kodu ile SGK’ya bildirilmelidir.

Bu nedenle sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildirenlere idari para cezası uygulaması getirildiğinden, işçiler yaptıkları işe uygun meslek kodu ile bildirilmesi gerekmektedir.

Biliyor muydunuz?

- 7316 sayılı Kanunla kurumlar vergisi oranlarının yeniden düzenlendiğini;

-2020 yılına ilişkin olarak verilen yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesinde vergi oranının % 22

- 2021 yılı 1. Geçici Vergi Beyannamesinde vergi oranının % 20

- 2021 yılı 2 ilâ 4. Geçici Vergi Beyanlarında vergi oranının % 25

- 2021 yılı yıllık Kurumlar Vergisi Beyanında vergi oranının % 25

- 2022 yılı Geçici Vergi Beyanlarında ve yıllık Kurumlar Vergisi Beyanında vergi oranının % 23

- 2023 yılı Geçici Vergi Beyanlarında ve yıllık Kurumlar Vergisi Beyanında vergi oranının % 20 olduğunu biliyor muydunuz ?

biliyor muydunuz?

Ekonomi