Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen yıl 6,8 milyon yolcu geçişi oldu
Türkiye'nin Gürcistan sınırında, Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılan kapısı konumundaki Sarp Sınır Kapısı'ndan 2019'da 6 milyon 796 bin 726 yolcu giriş çıkışı yapıldı.
Türkiye'nin en çok yolcu geçişi yapılan kapılarından Sarp Sınır Kapısı, modernize edilip son teknolojiyle donatılmış haliyle hem turizm hem de ticaret noktasında bölge için çok önemli konuma sahip.
Kapıdan 3 milyon 369 bin 527 kişi Türkiye'ye giriş yaparken, çıkış yapan yolcu sayısı 3 milyon 427 bin 199 oldu. Yolcuların 2 milyon 183 bin 868'ini Türk vatandaşları, 4 milyon 612 bin 858'ini de yabancı uyruklular oluşturdu. Sarp Sınır Kapısı'nı kullanan yolcu sayısı toplamda 6 milyon 796 bin 726 olarak hesaplandı.
Geçen sene Sarp'tan 285 bin 637 araç giriş, 341 bin 656 araç ise çıkış yaptı.
"Ülkemizdeki en verimli ihracat noktalarından biri"
Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek, Sarp Sınır Kapısı'nın, "yap-işlet- devret" modeli çerçevesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince modernizasyonu tamamlanarak son teknolojiyle hizmet veren kapı durumuna geldiğini söyledi.
Sarp Sınır Kapısı'ndan başta Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapıldığına dikkati çeken Akyürek, şöyle devam etti:
"Bu ihracat 2019 yılında 439 milyon dolar seviyesine ulaştı. İthalatın ihracata ikame oranı yüzde 20 düzeylerinde. Ülkemiz açısından bakıldığında bu bölgede ihracat potansiyelinin ne kadar verimli olduğunun en güzel örneği. Belki rakam küçük olabilir ama ülkemizdeki en verimli ihracat noktalarından biridir."
Sarp Sınır Kapısı'na sadece ticaret gözüyle bakılmaması gerektiğini kaydeden Akyürek, "Bölgeye gelen turist gümrükteki geçişlerdeki kolaylıktan faydalanarak Gürcistan ve Türkiye'yi aynı günde gezebilir. Turizm potansiyeli yaratması açısından bu çok önemli." diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.