Sabancı Holding 43,83 milyar TL net kâr etti

Sabancı Holding, 2022 yılında 43,83 milyar TL net kâr ettiğini açıkladı. Önceki yıl, 12,03 milyar TL net kâr sağlayan holding, böylelikle kârını yaklaşık olarak yüzde 264 oranında artırmış oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Sabancı Holding 43,83 milyar TL net kâr etti

Sabancı Holding, 2022 yılına ilişkin finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıkladı. Buna göre holding, 2022 yılında 43,83 milyar TL net kâr ettiğini açıkladı. Sabancı Holding, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 12,03 milyar TL net kâr sağladığını kaydetmişti. Holding böylelikle 2022 yılında, önceki yıla kıyasla yaklaşık olarak yüzde 264 oranında kârını artırmış oldu.

Aynı zamanda Sabancı Holding, 2022 yılı için 68,17 milyar TL hasılat elde ettiğini duyururken; 166,31 milyar TL finans sektörü hasılatı sağladığını belirtti.

“Şirketlerimizin büyüme planlarının odağında yeni ekonomi var”

Sabancı Topluluğu’nun 2022 finansal performansıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Cenk Alper, zorlu koşullara rağmen, holdingin sağlıklı bilanço yapısını güçlendirmeye devam ettiklerinin altını çizerken, “Güçlü finansal performansımızın yanında bizleri memnun eden diğer bir konu da güçlü bilanço yönetimimizi, Dünya’nın Sabancı’sı olma yolunda başlattığımız yatırım atağıyla eş zamanlı olarak götürmüş olmak. Yeni ekonomi yatırımlarımızın hız kazandığı 2022 yılını, başarılı bir finansal performansla tamamlamamızı sağlayan tüm ekip arkadaşlarımı yürekten tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Tüm Topluluk şirketlerinin büyüme planlarının odağında, enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler olarak üç ayakta ele aldıkları ‘yeni ekonomi’nin yer aldığının altını çizen Cenk Alper, “Enerji iş kolumuzda, Bandırma Enerji Üssü'nde Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen üretimine başladık. Sürdürülebilirlik taahhütlerimizin en önemli tamamlayıcılarından olan yenilenebilir enerji yatırımlarımız kapsamında, 65 MW kurulu güce sahip Kayseri Erciyes Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ve satın alınan 55 MW kurulu güce sahip Akhisar RES, 2022 yılında hizmete girdi. Bunun yanı sıra gelecek dönemde 1,2 milyar dolar kaynakla faaliyete geçireceğimiz toplam 1.000 MW’lık ilave rüzgâr enerjisi yatırımıyla, Enerjisa Üretim şirketimizin kurulu gücünün yenilenebilir enerji payı yüzde 57’ye ulaşarak özel sektör oyuncuları arasında, elektrik üretimindeki lider konumunu güçlendirecek. Ayrıca, geçtiğimiz yıl içinde kuruluşunu tamamladığımız Sabancı İklim Teknolojileri şirketimiz aracılığıyla bir yandan yenilenebilir enerji yatırımlarımızı Türkiye’nin ötesine taşırken bir yandan da uluslararası girişim sermayesi fonları ve start-up’lara stratejik yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda, ABD’li Safar Partners ile stratejik ortaklığımızı hayata geçirirken, enerji ve iklim teknolojilerinde yıkıcı inovasyonun simge girişimleri arasında gösterilen Commonwealth Fusion Systems ve Quaise Energy start-up’larına doğrudan yatırım gerçekleştirdik. Böylece MIT, Harvard ve University of Rochester ekosisteminde yatırımcı olarak yer almaya başladık.

Sanayi iş kolumuzda Kordsa, Microtex satın alımıyla küresel ayak izini Avrupa bölgesine taşırken; uzay, havacılık ve otomotiv teknolojilerinin vazgeçilmezi konumunda bulunan kompozitteki varlığını güçlendirmeye devam etti. Yapı Malzemeleri alanında, kalsiyum alüminat çimento (CAC) kapasite artış yatırımımıza Çimsa’nın Mersin yerleşkesinde başladık. Bunun yanı sıra Çimsa, ABD ve Avrupa’da yeni büyüme platformları üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Dijital teknolojilerde, sektörün ilk teknoloji odaklı pazaryeri iş modelini Teknosa’da başarıyla hayata geçirdik. SabancıDx şirketimiz aracılığıyla siber güvenlik alanında dünyanın önde gelen start-uplarından biri olan Radiflow’u ve veri odaklı dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren SEM’i bünyemize kattık. Kurumsal Girişim Sermayesi Fonumuz Sabancı Ventures ile Türkiye’deki erken aşama girişimleri desteklemeyi sürdürürken, 2022 yılı içerisinde bulut teknolojileri şirketi Bulutistan, yapay zekâ odaklı akıllı asistan hizmetleri konusunda uzmanlaşmış Zach.ai, dijital sağlık alanında yapay zekâ tabanlı hastalık yönetimi ve telesağlık hizmeti platformu geliştiren Albert Health, yeni nesil alacak finansmanı platformu Figopara ve dijital fabrika platformu Supply Chain Wizard şirketlerine yatırımlarımızı tamamladık. Sabancı ARF Almost Ready to Fly programı ile de hem Topluluk içinden hem de Topluluk dışından girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmelerine destek verirken, ülkemizin teknolojik gelişimi için çok önemli gördüğümüz açık inovasyon kültürünün iş dünyasında yaygınlaşmasına da öncülük ediyoruz.

Finansal Hizmetler iş kolumuzda da geçtiğimiz ağustos ayında kurulumunu tamamladığımız Sabancı Ageas Sağlık Sigorta şirketimiz ile sağlık hizmetleri alanında çok daha kapsayıcı bir bakış açısıyla yolumuza devam edeceğiz. Diğer yandan, bankamız 2022 yılında Türkiye ekonomisine sağladığı kredi desteğini 616 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 757 milyar TL seviyesine çıkarırken, yüzde 23,2 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranıyla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdü.”

Bu gelişmelerin ışığında, Sabancı Holding, 2022 yılında, kombine satışlarını yüzde 166 artışla 403,6 milyar TL seviyesine yükseltti ve yılı 43,8 milyar TL’lik konsolide net kâr ile tamamladı.

Ekonomi