Reel sektörün döviz açığı artışını sürdürdü
Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı şubat ayında 155 milyar 400 milyon dolar olurken, bir önceki aya göre 7 milyar 324 milyon dolar artış gösterdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, şubatta önceki aya kıyasla finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 725 milyon dolar azalırken, yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar arttı. Söz konusu firmaların net döviz pozisyonu açığı ise 7 milyar 324 milyon dolar artarak 155 milyar 400 milyon dolara çıktı.
Şubatta varlık dağılımı incelendiğinde, önceki aya göre türev varlıklar, ihracat alacakları ve menkul kıymetler sırasıyla 719 milyon dolar, 505 milyon dolar ve 80 milyon dolar azaldı.
Yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları ve yurt içi bankalardaki mevduat sırasıyla 533 milyon dolar ve 46 milyon dolar arttı. Böylece varlıklar 725 milyon dolar geriledi.
Yükümlülük dağılımında ise önceki aya göre yurt içinden sağlanan nakdi krediler, yurt dışından sağlanan nakdi krediler, türev yükümlülükler ve ithalat borçları sırasıyla 3 milyar 202 milyon dolar, 2 milyar 472 milyon dolar, 559 milyon dolar ve 366 milyon dolar yükseldi. Bunlara bağlı olarak yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar artış kaydetti.
Yükümlülüklerin vade yapısına bakıldığında, şubatta yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler, ocak ayına göre 2 milyar 323 milyon dolar artarken, uzun vadeliler 878 milyon dolar yükseldi. Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 254 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 2 milyar 584 milyon dolar yükseldi.
Şubatta kısa vadeli varlıklar 130 milyar 327 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler 122 milyar 411 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası ise 7 milyar 916 milyon dolar olarak ocak ayına göre 4 milyar 198 milyon dolar azaldı.
Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı yüzde 38 oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.