Piyasalar pozitife döndü; Şimşek etkisi fiyatlanıyor
Ekonomi politikalarında normalleşme beklentisi satın alınmaya başladı. CDS 500 seviyesinin altını görürken, borsa yükseldi, kur makası kapandı.
Şebnem TURHAN
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki günkü devir teslim töreninde yaptığı “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” açıklamaları haftanın ilk işlem gününde piyasalarda pozitif fiyatlandı.
Borsa İstanbul endeksleri günü yükselişle geçirirken piyasa uzmanları artık politika faizinde bir artışı da fiyatlamaya başladı. Uzmanlar açıklamalar sonrası 22 Haziran’daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının önemli olacağını belirtirken öncesinde ise TCMB kadrolarındaki değişikliğin takip edileceğini vurguladı.
12 Mayıs’tan bu yana ilk kez 500’ün altında
Türkiye’nin 5 yıllık ifl as risk primi CDS’i de geçen hafta Şimşek fiyatlamasıyla başladığı düşüş seyrini dün de sürdürdü. Önce CDS’ler 513 baz puana kadar geriledi ardından gün içinde 12 Mayıs ilk tur seçimleri öncesinden bu yana ilk kez 500 baz puanın altına indi. CDS, cuma günü en son işlemlerde 552 baz puanda bulunuyordu.
Türkiye’nin gösterge tahvil faizleri ise yükseldi. 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 12,80'e, 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11,31'e, 2 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 15,19'a yükseldi.
Döviz kurlarında ise yukarı yönlü seyir sürdü. Uzmanlar baskılanmış kurun değerine doğru hareket ettiğini kaydederken dolar/ TL 21.25, Euro/TL ise 22.71’i gördü. Serbest piyasa ile bankalararası piyasa arasındaki makas terse döndü. Dün serbest piyasada dolar/TL 21.10'dan, Euro/TL ise 22.55'ten satıldı.
Societe Generale, dolar/TL’nin önümüzdeki aylarda “yalnızca kademeli olarak” düşerek üçüncü çeyreğin sonunda 21.50’ye ineceğini öngördü. Goldman Sachs ise 3 aylık dolar/TL tahminini 19’dan 23’e, 6 aylık tahminini 21’den 25’e, 12 aylık tahminini 22’den 28’e yükseltti.
Piyasa uzmanları Şimşek’in olumlu karşılandığını BİST100’de gün içinde yüzde 4’e varan yükselişin de bunun bir yansıması olduğunu belirterek, borsada yıpranan yatırımcıların yükselişi çıkış fırsatı olarak değerlendirebildiğini bu yüzden düzeltme ihtimalinin de bulunduğunu kaydetti.
BİST100 endeksi mart ortasından bu yana en yüksek seviyelerini de dün gördü. Özellikle döviz geliri olan şirketlerin pozitif ayrıştığını dile getiren uzmanlar, yabancı yatırımcı beklentisinin ise şimdiden oluştuğunu ifade etti. Ancak piyasanın söylemlerin ardından uygulamayı görmek isteyeceğine de vurgu yapan uzmanlar 22 Haziran PPK’sının ise bu nedenle oldukça önemli olduğuna işaret etti.
Politika faiz artışının şimdiden fiyatlanmaya başladığını söyleyen uzmanlara göre TCMB kadrolarındaki değişiklik de oldukça önemli olacak.