Pidede kalite düştü, fiyat yükseldi! 20 TL’den satan fırın yok
Fırıncılar Odası’nın açıkladığı 20 TL’ye pide bulmak neredeyse imkansız. Çoğu fırın gramajı arttırıp, kaliteyi düşürerek fiyatı katlıyor. Yumurtalı pide 40 TL’ye kadar çıkıyor. Susam ise fiyatı etkiliyor.
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan pide fiyat tartışmasıyla yine gündeme oturdu. Fırıncılar Odası tarafından açıklanan 20 liralık ramazan pidesini fırınlarda bulmak zorlaştı. Çoğu fırın gramajı artırarak daha yüksek fiyattan pide satıyor. Fırıncı esnafı “Düşük gramaj maliyeti kurtarmıyor” diyor.
Vatandaşlar ise hem fiyatların yüksekliğinden hem de pidelerin eski lezzetinden uzak olmasından şikâyet ediyor.
Pide fiyatı 20 TL olarak belirlenmişti
Ramazan ayı öncesi Fırıncılar Odası tarafından 250 gram pidenin 20 TL’den satılacağı duyurulmasına rağmen, İstanbul’da bu gramajda ve fiyatta pide bulmak neredeyse imkânsız. Başta büyükşehirler olmak üzere ülke çapındaki tüm fırınlarda fiyatlar 30 liradan başlayıp 45-50 liraya kadar çıkıyor.
Gramaj arttı, fiyat yükseldi
Fırıncılar 250 gramlık pideyi üretmek istemiyor ve gramajı artırarak fiyatı yükseltiyor. Yumurtalı pidelerin fiyatları ise çok daha yüksek. Ayrıca susam ve çörek otu için de ekstra ücret talep eden fırınlar var. Vatandaşlardan şikâyet yağıyor. Resmî olarak açıklanan 20 liralık pidenin hiçbir fırında bulunmadığını, fırınların tüketicileri yüksek fiyatlı pideleri almaya yönelttiğini ifade ediyor.
Düşük gramajlı pide daha maliyetli
Fırıncılar ise durumu doğrulayarak, düşük gramajlı pide üretmenin maliyetli olduğunu ifade ediyor. Türkiye Gazetesi’ne konuşan fırıncı esnafları “Küçük gramajlı pide üretmek, fırınların daha fazla enerji harcamasına sebep oluyor. Daha büyük pideler, daha az enerji tüketimi sağlıyor. Ayrıca küçük pideler, üretim sürecini uzatarak işçilik maliyetlerini artırıyor. 250 gramlık pide yapıldığında, bir usta günlük 500 yerine 350 adet pide üretebiliyor. Öte yandan fırıncılar, 250 gram pideyi 20 TL’ye satmak yerine, 350 gramı 30 TL veya 400 gramı 40 TL’ye satarak daha fazla kâr elde ediyor” diyor.
Aynı mahallede farklı fiyatlar dikkat çekiyor
Vatandaşlar ise fiyatlardan ve pidelerin kalitesizleştiğinden dert yanıyor. Fiyat ise aynı mahallede bile farklı fırınlarda değişkenlik gösteriyor. Un, maya ve tuz kalitesinin düştüğüne dair şikâyetler artıyor.
Pideye yumurta farkı maliyeti aşıyor
Normal pideye göre, yumurtalı pidenin fiyat farkı da tepki çekiyor. Fırıncıların yarım yumurtayı suyla karıştırarak bir pideye sürdükleri ve bunun maliyetinin 1.5-2 TL olduğu belirtiliyor. Ancak tüketicilerden 8-10 TL arasında ekstra ücret alınıyor.
Susam için bile ek ücret alıyorlar
Eskiden susam farkı alınmazken, bazı fırınlar artık susamlı pideler için ek ücret talep ettiği görülüyor. Vatandaşlar ise fırınların en azından üretimlerinin bir kısmını açıklanan fiyat olan 20 TL’ye çıkarmasını ve denetimlerin artırılmasını talep ediyor.
Fırıncılar eleman sorunu yaşıyor
Fırıncıların problemi ise iş gücü sıkıntısı. Erken saatlerde başlayan fırın mesaisi, genç işçileri sektörden uzaklaştırıyor. Ustalar daha rahat çalışma saatlerine sahip restoranları tercih ediyor. Ayrıca el mahareti yüksek usta sayısı da giderek azalıyor. Bu durum, usta maaşlarını da yükseltiyor.
Maaşları 70 bin liraya kadar çıktı
Fırınlarda en düşük usta maaşı 40 bin TL’den başlarken, deneyimli ustaların maaşı 70 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Konuyla ilgili konuşan fırıncı esnafı “Kalifiye eleman bulmak artık çok zorlaştı. İstediği maaşı versek de çalışmak istemiyorlar” diyor.
Askıda pide bu yıl azaldı
Öte yandan ramazan ayında gelenek hâline gelen ‘askıda pide’ uygulamasına ilginin azaldığı belirtiliyor. Artan pide fiyatları nedeniyle vatandaşlar eskisi kadar bağış yapmıyor. Fırıncılar, “Eskiden askıda pideye büyük ilgi olurdu, şimdi insanlar askıda ekmek bağışını daha çok tercih ediyor” diyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.