Perakendede moraller düzelecek

Halihazırda 350 milyar liralık bir büyüklüğü temsil eden modern perakende sektörü için 2019 karsız bir dönem olarak biterken, 2020 için ise umutlar yüksek. Sektörün üst örgütleri 2020’de yüzde 10’na varan karlı bir reel büyüme bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Perakendede moraller düzelecek

Leyla İLHAN

Türkiye’nin büyümesine bağlı olarak ertelenen evlilik ve boşanmaların yeniden artacağı beklentisinde olan perakende sektörünün temsilcileri, 2020’dan umutlu. Bu yıl 19’uncusu gerçekleştirilen Perakende Günleri 19, Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Perakende Günleri etkinliğinde konuşan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkan Alp Önder Özpamukçu sektörün 3. çeyrekte yüzde 5 oranında reel olarak büyüdüğünü kaydederek, bu büyümeyi yüzde 6 oranında büyüyen gıda sektörünün sürüklediğini kaydetti.

Gıdada temel ürünlere yönelme olduğu için çesitliliğin azaldığını aktaran Özpamukçu, “Bu nedenle 2019 çok keyifli olmadı. Ancak son çeyrekte hareketlilik başladı. Bu nedenle yılı yüzde 6-7’lik büyüme ile kapatmayı bekliyoruz. 2020’de ise Türkiye’nin yüzde 3 oranında büyümesi bekleniyor. Buna bağlı olarak gelecek yıl enflasyonun yüzde 10 olacağını düşünerek perakendenin yüzde 10 oranında reel büyüme yapacağını bekliyoruz. Ayrıca uzun zamandan sonra perakende sektöründe müşteri sayısında gözle görür artış yaşadık. Bugüne kadar sektörümüz Türkiye büyümesinin üç katı üzerinde büyüdü. Bu anlamda 2020’den umutluyuz” açıklamasını yaptı.

AVM’ler fonksiyon değişikliğine hazırlanmalı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise Türkiye’de halihazırda işleyen AVM sayısının 433- 434 olduğunu 2020’de ise bu sayının 470 olmasını beklediklerini aktardı. Bundan sonra sektörde hem doygunluğun oluşması hem de elektronik ticaretin etkisiyle yeni yatırım beklemediklerini söyleyen Altaş, ancak var olan AVM’lerde fonksiyon değişikliği beklediklerini aktardı. Altaş, “Teslimat merkezi olmaları gibi bir fonksiyon degişikliği gerekli. Bazı AVM’ler buna başladı. Böylece elektronik ticareti lehimize çevirebileceğiz” dedi. Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı İzzet Stamatil ise, 30 üyeleri ile perakendeye 750 milyon dolarlık bir katkı sağladıklarını kaydederek, “Organize perakendede sadece bu yıl sonunda 9 milyon dolarlık yolcu beraberinde ihracat yaptık” diye konuştu. Dernek üyelerinin gelecek yıl yüzde 30 büyüme beklediğini aktaran Stamatil, çift haneli büyüme ile yaniden karlı bir büyümenin geleceğini ümit ettiklerini aktardı.

İndirim kampanyaları müşterileri bekletti

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de indirim kampanyalarını değerlendirdi. 11.11 gibi başlayan indirim dalgası, ondan bir hafta önce başlayan e- ticaret dalgası ve önceden başlayan duyurular nedeniyle müşterilerin ister istemez alım yerine bekletmeye geçirdiğini söyledi. Ayrıca indirimler ve yılın 1011 ayı devam eden kampanyaların getirdiği bir karsızlık olduğunu belirten Öncel, bu durumun getirdiği zayıflamanın ise doğru ticaret, doğru fiyat etiketiyle aşılacağını söyledi. Öte yandan ortak alan işletme giderleri konusunda AYD yönetimiyle önemli yol kat ettiklerini anlatan Öncel, bundan sonra AVM giderleri konusunda daha şeffaf bir süreç izleneceğini açıkladı.

Amerikalılar gibi alışveriş yapıyoruz

Kategori Magazacilik Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, ekonomik durgunluk nedeniyle ertelenen evlilik ve boşanmaların yeniden artacağını, sektörün canlanacağını söyledi. Yerli müşterinin artık Amerikalılar gibi alışveriş yapmaya başladığını kaydeden Gökyıldırım, “Çeşitli kampanyalarla tetiklenen bir Amerikan alışveriş modeli ortaya çıkıyor” dedi. Öte yandan online alışverişin Avrupa’da yüzde 20’lere çıktığını belirten Gökyıldırım, Türkiye’de ise online alışveriş oranının yüzde 6 -7 seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

“Artan gıda fiyatı restaranları cambazlığa itiyor”

Etkinlikte konuşan Turizm Restaurant Yatırımcıları ve Gastranomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise artan gıda fiyatlarına dikkat çekti. TURYİD üyelerinin 26 milyarlık bir ciro yaptığını aktaran Demirer, “Bu yıl sektörümüz yüzde 15-16 büyüdü. Enflasyon yüzde 11-12 olursa reel büyümemiz yüzde 3-4 olacak. Gelecek yıl ise yüzde 20 büyüme bekliyoruz” dedi. “Ancak bu ciro kaynaklı, fakat karlı olmayan bir büyüme” diyen Demirer, “Maalesef bu nedenle moraller yüksek değil” dedi. Alkol başta olmak üzere yüksek vergiler nedeniyle misafirlerine uygun fiyatlı ürün sunmada cambazlığa ittiğini kaydeden Demirer, “Bizim girdilerimizdeki artış yüzde 4050 ile enflasyonun üzerinde. 100 çalışanımızdan 90’ı yıl sonunda yok” diye konuştu.

Ekonomi