"Pazarın çoğunluğu sosyal medya satışlarından"

E- ihracatın masaya yatırıldığı "Go global: Ecommerce" panelinde konuşan Sefamerve CEO’su Mehmet Metin Okur, “E-ticarete kolay başlamanın yolu olan sosyal medya satışları, pazarın çoğunluğunu oluşturuyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
"Pazarın çoğunluğu sosyal medya satışlarından"

Osman KILIÇ

Design Week Turkey 2019 etkinlikleri doğrultusunda "Yenilik ve Tasarım yoluyla küresel pazarlara açılma stratejileri odağında Eihracat "Go global: E- commerce" paneli yapıldı. Talip Aktaş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Artepera ve Wall Art İstanbul marka yaratıcısı, Askon Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu, Sefamerve CEO’su Mehmet Metin Okur, English Ninjas kurucusu olan girişimci Ali Servet Eyüboğlu konuşmacı olarak katıldı. Design Week Turkey 2019 (Türkiye Tasarım Haftası) etkinlikleri doğrultusunda "Yenilik ve Tasarım yoluyla küresel pazarlara açılma stratejileri odağında E- ihracat "Go global: E- commerce" paneli yapıldı. Gazeteci Talip Aktaş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Artepera ve Wall Art İstanbul marka yaratıcısı, Askon Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu, Sefamerve CEO’su Mehmet Metin Okur, English Ninjas kurucusu olan girişimci Ali Servet Eyüboğlu katıldı.

Panelde konuşan Sefamerve CEO’su Mehmet Metin Okur, e-ticaret pazarın çoğunluğunu sosyal medya satışlarının oluşturduğunu belirtti. Dünya artık bireysel satışa gittiğini vurgulayan Okur, “İnovatif şeylerle çok güzel işler başarabiliriz. E-ticarette ilkin sosyal medya üzerinden kolay olarak başlayın. Böyle başlayıp bir noktaya geldikten sonra ancak marka stratejisi yapılabilir” dedi. Marka yolculuklarını da anlatan Okur, “Biz bu işe başladığımızda cebimizde fazla bir paramız yoktu. İlkin bize bu işi neden yapmamamız gerektiğini söylediler. Şu an ise dünyaya 10 katı fiyatına mal satabiliyoruz. Bu zor bir iş değil, bir yerden başlamak gerekiyor” diye konuştu.

Endüstriyel Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri bu yıl sekizinci kez sahiplerini buldu. Yerli ve yabancı tasarımcılardan oluşan seçici kurul, başvuru yapan 286 tasarımı değerlendirdi.13 kategoride, 8’i üstün, 36’sı iyi ve 18’i kavramsal ödül olmak üzere toplam 62 ödül dağıtıldı. TİM Başkanı İsmail Gülle, "Tasarım yarışmamızla, sektörlerin yaratıcı gücünü artırırken öğrenci, sanayici, akademisyen ve girişimcileri bir araya getirerek, yetenekli gençlerin özgün tasarımlarını destekliyoruz. Gelecek yıl tasarım haftasını; tasarım ekosisteminin tüm paydaşları ile bir araya getirerek, İstanbul'un kıymetli bir küresel tasarım markası haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Üstün Tasarım Ödüllerini, Arçelik’in Yeni Telve tasarımıyla Aslı Ökmen, Beko’nun Powerclean tasarımıyla Tamer Yüksek,Studio Kali’nin Sama Mobilya Serisi tasarımıyla Fulden Topaloğlu, İkizler Aydınlatma’nın Rest tasarımıyla EceYalım-Oğuz Yalım,Kütahya Porselen’in Çok Renkli Yemek Seti tasarımıyla Fatih Özger-Şenol Duman, Kütahya Porselen’in Ayla Porselen Yemek Takımı tasarımıyla Kunter Şekercioğlu-Özüm Özkan-Sude Edebali, Bürotime’ın Era Home Çalışma masası tasarımıyla Utkan Kızıltuğ, Orfis’in Ofis Bekleme Koltuğu tasarımıyla Seda Palanduz kazandı. Kazananlar ödüllerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı Gülle'nin elinden aldılar.

“Fasonculukla değil marka ile kalkınma sağlanır”

Artepera ve Wall Art İstanbul marka yaratıcısı, Askon Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu, “Biz fakir bir ülkeyiz o yüzden ülkeye döviz getirmek zorundayız. Bir farkındalık yaratarak bu işleri yapabiliyorsunuz. Atomu parçalamadık tasarım ve kreatif tarafın önde olduğu ürünleri 3 - 4 katına satmaya çalıştık. Zaten fasoncu bir ülkeyiz o yüzden aracıyı da ortadan kaldırdık. Fasonculukla değil marka ile kalkınma sağlanır” dedi.

Artepera yolculuklarını anlatan Konyalıoğlu, “Çaresizlikten doğdu. Hep bir kazanç ve kar problemi yaşadık. Arkadaşlarımızla analizler yaptık kuvvetli ve zayıf olduğumuz yönlere baktık, bir birikimimiz de vardı. Ürünlerimizi dünyaya satmak için yola çıktık” şeklinde konuştu. E- ihracat gibi işlerde kim senin tam manasıyla bir şey bilmediğini söyleyen English Ninjas kurucusu olan girişimci Ali Servet Eyüboğlu ise şunları anlattı: “Bizim gibi oyunculara bu imkanı veren teknoloji. Biz de bu rüzgarda sörf yapmaya çalışıyoruz. Dünya sandığımızdan da çok hızlı gelişiyor. Bunu sindirecek kadrolara da ihtiyaç var. Bu ülkede bu yeteneklerin geliştirilmesi de elzem. Mesela yapay zeka yatırımı olarak biz gerçek insanlardan kaydettiğimiz verilerle English Ninjas ile sanal öğretmenler oluşturmaya çalışacağız.”

Ekonomi