OSD Başkanı Eroldu: Baz seviyede gümrük vergisi Türkiye’ye ihracatta rekabet avantajı sağlayacak
ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergilerini değerlendiren OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye’ye uygulanacak baz seviyedeki vergilerin Türkiye’ye ihracatta rekabet avantajı sağlayacağını söyledi. Eroldu, “Alınan kararlar ile oluşturulan koruma duvarları ABD otomotiv sanayinin rekabetçiliğini ve ihracatını olumsuz yönde etkileyecek" yorumunu yaptı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, ABD'nin Türkiye'ye baz seviyede ek gümrük vergisi uygulamasının, daha yüksek vergiye tabi ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin ABD’ye ihracatında rekabet avantajı sağlayacağını söyledi.
Trump 185 ülkeye yönelik vergileri onayladı
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da Beyaz Saray'daki etkinlikte, 185 ülkeye yönelik karşılıklı vergiler getiren kararnameyi imzaladı.
Bu kararnameyle, ABD'nin birçok ticaret ortağından ithal edilen mallara yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen tarifeler uygulanmaya başlandı.
Buna göre, Avrupa Birliği'ne (AB) yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, İsviçre'ye yüzde 31, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirildi.
Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan'ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağı duyuruldu.
Küresel otomotiv pazarında endişeler arttı
Trump'ın, yerli üretimin artırılması amacıyla ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik kararnameyi de duyurması, dünya otomotiv pazarında endişeleri artırdı.
"Türkiye'ye baz seviyede gümrük vergisi rekabet avantajı sağlayacak"
Eroldu, yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'ye baz seviyede ek gümrük vergisi uygulamasının, daha yüksek vergiye tabi ülkelere kıyasla ABD'ye ihracatta rekabet avantajı sağlayacağını belirterek, "Bu oranlar otomotiv üretiminde kullanılan bazı parçalar için geçerli olacak olup, bir kısım tedarik sanayi açısından göreceli bir avantaj oluşması beklenebilir. Motorlu taşıtlar için ise daha önce açıklanmış olan ilave gümrük vergileri geçerli olup, dün açıklanan yeni vergiler motorlu taşıtları kapsamıyor. Bugün itibarıyla devreye giren motorlu taşıtlara yönelik yüzde 25 ilave gümrük vergisinin tüm ülkelere eşit olarak uygulanacağı anlaşılıyor. Yapılan açıklamada ana komponentlere yönelik yüzde 25 ilave gümrük vergisinin ise tüm ülkeler için mayıs ayında yürürlüğe gireceği anlaşılıyor." diye konuştu.
Tedarik sanayi ürünlerinde fırsat beklentisi
Eroldu, 5 Nisan'da yürürlüğe girecek Türkiye için yüzde 10’luk ek gümrük vergisinin, AB için yüzde 20 olarak uygulanacağını hatırlatarak, bu oranların otomotiv üretiminde kullanılan bazı parçalar için geçerli olacağını ve bazı tedarik sanayi ürünlerinde göreceli bir avantaj sağlayacağını belirtti
Eroldu, şunları kaydetti:
"Motorlu kara taşıtları ve ana komponentler için tüm ülkelere getirilen yüzde 25 ilave gümrük vergisi ABD'ye ihracatta ülkeler arası rekabetçilikte bir değişim yaratmayacak. Ancak ithal üretim girdilerinde ve ithal araçlarda oluşacak maliyet artışı ABD'de araç fiyatlarında artışa, talep daralmasına ve karlılıklarda azalmaya sebebiyet verecek. İlerleyen dönemde diğer ülkelerin ABD'ye yönelik alması olası tedbirler sebebiyle otomotiv ürünlerinin fiyatlarında artış olması beklenebilir. Uzun vadede ise ABD'de yatırım kararlarını destekleyici etki yaratılması söz konusu olabilir. Alınan kararlar ile oluşturulan koruma duvarları ABD otomotiv sanayinin rekabetçiliğini ve ihracatını olumsuz yönde de etkileyecek."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.