ORSİAD Başkanı Çamur: KOBİ’ler ABD ve AB pazarı yerine gelişmekte olan ülkelere yönlendirilmeli

OSTİM OSB Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, KOBİ’lerin ihracat konusunda tek başlarına hareket kabiliyetlerinin sınırlı olduğunu hatırlatarak, yönlendirmenin ABD ve AB pazarı yerine gelişmekte olan ülkelere yapılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ORSİAD Başkanı Çamur: KOBİ’ler ABD ve AB pazarı yerine gelişmekte olan ülkelere yönlendirilmeli

ANKARA (EKONOMİ)

Levent Çamur, yaptığı yazılı açıklamada, “Son üç yıla baktığımızda ülkemiz ihracatının genele yani tabana yayıldığını söylemek pek de mümkün değil. Yoğunluğun yukarılarda olduğunu, toplam ihracatımızın yüzde 33’ten fazlasını ilk 100 ihracatçımızın yaptığını görüyoruz. Bugün 3.7 milyon KOBİ’miz, 150 bin civarında ihracatçı ailemiz var ancak bunların payı giderek azalıyor. Üretim ve ihracatın KOBİ’lerle buluşma noktasında sorunlar olduğunu söylemek yanlış olmaz” dedi.

“ABD veya AB Alışkanlığından Vazgeçelim”

ORSİAD Başkanı Levent Çamur, KOBİ’lerin finansman ya da istihdam sorunları dışında da sorunları bulunduğunu belirterek, ihracatın sorunların aşılmasındaki araçlardan biri olduğunu vurguladı. KOBİ’lerin ihracatta yönlendirmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Levent Çamur, “Aslında KOBİ’lerin özelde, rotalarının belirlenmesine ihtiyaçları var. Dünya ekonomisi böylesine daralıyorken, Türk ihracatçısı her zamanki pazarlarından çok da olumlu sinyaller almıyorken, maliyetleri bu denli artmışken, kendi başına yeni yol haritası belirleyemeyen KOBİ’lerimizi gelişen pazarlara yönlendirmek gerekiyor. Artık her şirketi ABD veya AB pazarına yönlendirme alışkanlığından vazgeçip, tren kaçmadan gelişen pazarlara yönelmelerinin önünü açmak gerekiyor” görüşünü vurguladı.

Asya ve Afrika potansiyel vadediyor, Mısır Orta Asya’ya girdi

Güçlü plan ve projelerle gelişen Asya ve Afrika pazarına yönelik ihracatın artırılabileceğini, bu kapsamda, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerine yönelik ihracatını artıran bir Mısır’ın örnek olduğunu kaydeden Levent Çamur, KOBİ’lerin bu bölgelere ihracata yönlendirilebileceğini söyledi. Çamur, “Afrika pazarı Türkler için muazzam bir fırsat. Yeni üretim alanları açılırken bizim özellikle 2050’de nüfusunun 2.5 milyara ulaşması öngörülen ve hala dışardan alıma muhtaç olan Afrika pazarından mahrum kalmamamız gerekiyor” görüşünü vurguladı.

Ekonomi