Nebati: Devlete borçlar 48 ay taksitle ödenecek

Devlete ait borçlarda yapılandırma düzenlemesinin ayrıntıları açıklandı. Borçlar 48 ay taksitle ödenecek. Peşin ödemede yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUYGU GÖKSU

İZMİR-Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması olduğunu söylediği düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. Borç yapılandırma paketinde vade 4 yıl olacak. Bakan Nebati, "Devlete borçlar 48 aylık taksitler halinde ödenecek. Peşin ödemede yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçilecek" dedi.

İzmir Ticaret Odası(İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) işbirliğiyle Swiss Otel Büyük Efes Smyrna Salonu’nda düzenlenen İzmir İş Dünyası Toplantısı’na katılan Nebati, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Yapılandırma Kanunu’nun detayları hakkında bilgi verdi.

Vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, İl Özel İdareleri ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları’na ödenmesi gereken kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri detaylandıran Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, devlete olan borçların 48 taksitle ödeneceğini ve peşin ödemede ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçileceğini açıkladı.

Nebati, “Vatandaşlarımız yapılandırılan borçlarını 4 yıla yayılan aylık taksitler halinde ödeyebilecekler. Ödeme süresini uzun tuttuk ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de ayrıca avantajlar getiriyoruz.

Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, yurt içi-ÜFE tutarının yüzde 90’ından vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlıyoruz.

Vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşlarımızın 2 bin lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz.

Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2.000 lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz.

Böylece, bu borçlar nedeniyle vergi dairelerimiz takip işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Vergi ve prim borçları başta olmak üzere, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna süresinde ödenememiş borçların cezaları kaldırılarak ödeneceğini dile getiren Nebati, “Bu güne kadar diğer yapılandırma yasalarında kapsama alınmayan adli para cezaları dahil olmak üzere idari para cezalarını da yapılandırma kapsamına alıyoruz.

Bunların faizlerini de düşük bir oran ile güncelleyerek ödenmesini daha kolay hale getiriyoruz. Bu yapılandırma kanununda vergi dairesine ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun yapılandırılacak” açıklamalarında bulundu.

Nebati, 2022 yılı için ödenmesi gereken geçici vergilerin ise beyanname verme süresinde kadar ödenmezse terkin edildiği için kapsama almadıklarını ve davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilafları ise sonlandırarak ödeme imkânı getirdiklerini sözlerine ekledi. Matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine de imkân sağlanacağını aktaran Nebati,

“İşletmelerimiz, 2018 ila 2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Arttırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacak” diye konuştu.

Eskinazi: “Enflasyon muhasebesi hayata geçirilmeli”

Finansmana erişimde yaşanılan zorluklar, yüksek enflasyon ve düşük döviz kurunu üç büyük sorun olarak sıralayan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Bu üç soruna acil çözüm geliştirmeliyiz. Enflasyon rakamlarının düşmesi için dünyada başarıya ulaşmış modelleri kullanabiliriz. Enflasyonu kontrol altına alana kadar çare olarak enflasyon muhasebesi hayata geçirilmeli.

Türk Lirası’nın nominal değerine kavuşması için gerekli adımları attığınız takdirde 2023 yılı için ihracatımızı Orta Vadeli İstikrar Programındaki hedefler doğrultusunda artırma sözünü verebiliyoruz. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa bizim kendimizin yapacaklarıyla 2023 yılını kurtarmamız, İhracat Ailemizi eksiksiz 2024 yılına taşımamız mümkün olmaz” diye konuştu.

Kestelli: “GSYH 10’un üzerine çıkmalı”

Hepinizi Ege İhracatçı Birlikleri ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Sonuçları bakımından verimli bir toplantı olmasını diliyorum.2002 yılında tarımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 12’ye yakın olan payının 2021 sonunda yüzde 5.7’ye gerilediğini hatırlatan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli,

“Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da tarım ve hayvancılığın payını yeniden yüzde 10’un üzerine çıkartacak her türlü adımı kararlılıkla atmamız gerekiyor.

İzmir’e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek, tarımı teknolojiyle büyütme çabalarımıza desteğini artırması, kuraklıkla mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmesi, girdi maliyetlerindeki büyük sıçramanın yarattığı tahribatı önlemesi, Dikili, Kınık ve Bayındır’da yürüttüğümüz tarıma dayalı ihtisas organize bölgelerine omuz vermesi, finansmana erişim sıkıntısına çare olması hayati önemde”

Yorgancılar: “Dönüşüm stratejisi kurgulanmalı”

KOBİ’lerin, yeni düzene uyum sağlaması için öncelikli talebin, rekabetçiliğe engel olan güncel konuların çözümünün hızlandırılarak bir dönüşüm stratejisi kurgulanması gerektiğini ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İhtiyaç duyduğumuz yeni bir yatırım, üretim ve büyüme modelinin odağını, bilgi bazlı sanayi oluşturmalı.

Bunu katma değerli yerli üretimle başarabiliriz. Öncelikli çözüm bekleyen konularımızdan biri yüksek enflasyon, bir diğeri finansmana erişim ve reel kurların düzeyi.

Üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği ve küresel pazarlarda rekabet edebilmek açısından doğrudan üretimde kullanılan elektrik, doğalgaz ve motorin üzerindeki vergilerin makul düzeylere çekilmesi gerektiği de bir diğer beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

Özgener: “Piyasalarda güven yeniden tesis edilmeli"

Enflasyonla mücadeleyi baz etkisin yanı sıra enerji fiyatları, kredi politikası, EYT düzenlemesi ve asgari ücrette yapılan güncelleme ve bunun diğer maaşlara yansımasının baz etkisini azaltacağını ve fiyatlar genel seviyesine ivme kazandırabileceğini vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,

“Enflasyondaki düşüşün nasıl sağlanacağıyla ilgili soru işaretlerinin giderilmesine ve piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesine ihtiyaç var. Enflasyon muhasebesi firmalarımız için zorunluluk haline geldi” dedi.

KGF paketlerinin kalıcı bir fayda üretmesi için sürekliliklerinin sağlanması ve Eximbank kaynaklarının artırılması gerektiğini ifade eden Özgener, üyelerini ve tüm sektörleri ilgilendiren, önemli taleplerden birinin de, kamu borçlarının yeniden yapılandırılması olduğunu sözlerine ekledi.

Ekonomi