Hepsi farklı: Dev bankalar TCMB faizi indirimi tahminlerinde ayrıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son faiz kararı beklentilere paralel olarak yüzde 50'de sabit kalırken, şahin mesajlar yabancı yatırımcıların değerlendirmelerinde de öne çıktı. TCMB'nin 'şahin bir sürpriz' yaptığını belirten Morgan Stanley, 2024 yılında faiz indirimi olmayacağını öngördü. BofA ve Citi’den gelen tahminler de farklı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Hepsi farklı: Dev bankalar TCMB faizi indirimi tahminlerinde ayrıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos PPK toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, karar sonrası Bank of America (BofA), Morgan Stanley ve Citigroup gibi önde gelen finans kuruluşları, Türkiye'deki para politikasının geleceğine dair farklı tahminlerde bulundu.

TCMB’nin politika faizini piyasalarsa beklendiği gibi yüzde 50'de sabit tutması sonrasında, faiz indirimlerinin tartışıldığı piyasalarda yabancı kurumların beklentileri de yakından izledi.

Karar metnindeki mesajlara bakıldığında enflasyonda belirgin bozulma görülmesi halinde politika duruşunun sıkılaştıracağı ifadesi korunurken, ayrıca enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş ve hizmet enflasyonundaki katılık da vurgulandı.

Uzmanlar, metne göre, TCMB'nin faiz indirimini ötelediğini söylerken, yabancı kurumlar da birbirinden ayrıldı.

Morgan Stanley sürprizi

Morgan Stanley, TCMB’nin faizleri 2024'te değiştirmeyeceğini öngördü.

Ekonomist Hande Küçük’ün raporunda, Merkez Bankası'nın faiz açıklamasının yılın geri kalanında faizlerin değiştirilmeyeceği yönündeki tahminlerini desteklediğini belirtirken, politika faizini değiştirmeden ve ek araçlara ilişkin “yeni” bir sinyal vermeden "şahin bir sürpriz" yapıldığını söyledi.

BofA: Zamanlama önemli

Bank of America (BofA) değerlendirmesinde, yeni faiz indirimleri beklentisi doğuracağı için ilk faiz indiriminin zamanlamasının önem taşıdığı ifade edildi.

Analizde, "İlk olarak makroihtiyati tedbirlerin kaldırılması sıkı duruşu bozmadan kredi faiz oranlarını düşürebilir ve politika faizini indirmeden önce zaman kazandırır. Baz beklentimiz TCMB'nin aralıkta faiz indirimine gitmesi. Ancak verilerin akışına göre bu gelecek yıl ilk çeyreğe veya kasım ayına kayabilir" denildi.

Citi, indirim bekliyor

Citigroup, Türkiye'de enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 45 seviyesinde beklendiğini hatırlatırken, Merkez Bankası'nın da indirimi kasım ayında yapacağını öngördü.

İlker Domaç'ın da aralarında bulunduğu ekonomistler, ekonomik faaliyetlerde beklenenden daha derin bir yavaşlamanın “erken bir gevşeme riskini artırdığını” söyledi. Ekonomistler ayrıca, TCMB'nin büyük ölçüde döviz kuruna dayanan enflasyonla mücadele stratejisinin, hizmet fiyatlarının döviz kuruna tepki vermemesiyle daha az etkili olabileceğini de belirtti.

Ekonomi