Merkez Bankası’nın sürpriz faiz kararı için ekonomistler ne dedi?
Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin yüzde 42,5’te sabit kalması olan faiz kararı artırım yönünde oldu. Ekonomistlerin faiz kararına yorumu ne oldu?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan 2025 PPK toplantısı faiz kararını açıkladı. TCMB, 350 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkardı.
Piyasa beklentileri faizin yüzde 42,5 seviyesinde sabit kalması olurken, faiz artırımına ekonomistlerin yorumu ne oldu?
"Doğru karar"
Mahfi Eğilmez, faiz artırımını, “doğru karar” olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı:
“TCMB, gecelik borçlanma faizini % 44,5'e, gecelik borç verme faizini % 49'a yükselterek faiz koridorunu genişletti. Benim tavsiye ettiğim gibi haftalık repo ihalesiyle borç verme faizini (politika faizini) de % 46'ya yükseltti. Doğru karar.”
TCMB, gecelik borçlanma faizini % 44,5'e, gecelik borç verme faizini % 49'a yükselterek faiz koridorunu genişletti. Benim tavsiye ettiğim gibi haftalık repo ihalesiyle borç verme faizini (politika faizini) de % 46'ya yükseltti. Doğru karar.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) April 17, 2025
"Enflasyon düşüşü daha keskin olmalı"
Timothy Ash, “Zor bir karar ama döviz rezervlerinin kaybı göz önüne alındığında doğru karar. Bu önleyici sıkılaştırma ile TCMB daha agresif bir şekilde kesinti yapabilmeli çünkü enflasyon düşüşü daha keskin olmalı” dedi.
A difficult decision but the right decision given the loss of FX reserves. With this pre-emptive tightening the CBRT should be able to cut more aggressively as the disinflation should be sharper. https://t.co/kxEqc4wSBT
— Timothy Ash (@tashecon) April 17, 2025
"Finansal piyasaları da olumlu etkileyecektir"
Dr. Burcu Aydın, faiz kararını rezervleri de işaret ederek şu şekilde yorumladı:
“Merkez Bankası faiz artırım kararıyla 19 Mart sonrası artan risklere karşın rezervlerin yanısıra faiz silahını da kullanabileceğini gösterdi. Bu adım, rezervler üzerindeki baskıyı azaltabileceği gibi, finansal piyasaları da olumlu etkileyecektir. En önemli etkisi ise yıl sonu enflasyon beklentilerini aşağı çekmede olacaktır.”
Merkez Bankası faiz artırım kararıyla 19 Mart sonrası artan risklere karşın rezervlerin yanısıra faiz silahını da kullanabileceğini gösterdi.
— Burcu Aydın (@aydin_brcu) April 17, 2025
Bu adım, rezervler üzerindeki baskıyı azaltabileceği gibi, finansal piyasaları da olumlu etkilecektir.
En önemli etkisi ise yıl sonu… https://t.co/DWAuyjyHX4
"Faiz artışı doğru yönde bir adım"
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, faiz artırımını doğru bulduğunu belirterek, “TCMB’den gelen (350bps) faiz artışı doğru yönde bir adım. Politika faizi 46, Koridor üst bant da 49 oldu” dedi.
Tcmb’den gelen (350bps) faiz artışı doğru yönde bir adım. Politika faizi 46, Koridor üst bant da 49 oldu.
— Gizem Öztok Altınsaç (@GizemAltinsac) April 17, 2025
"Henüz haftalık repo ihalesine döndüğüne dair bir ifade yok"
Özlem Derici Şengül, faiz kararın yönelik metindeki değişiklikleri de paylaştığı yorumunda, “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %42,5’ten %46’ya yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını %46’dan %49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise %41’den %44,5’e yükseltmiştir. Henüz haftalık repo ihalesine döndüğüne dair bir ifade yok, olsaydı efektif olarak %46.0'dan fonluyordu yine %46.0'dan fonlamaya devam edecekti. Ancak O/N'tan fonlamaya devam edecekse 300 baz puanlık bir artış gerçekleştirmiş oldu.” dedi.
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %42,5’ten %46’ya yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını %46’dan %49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise %41’den… pic.twitter.com/RXHanPi2Fw
— Özlem Derici Şengül (@ozlemderici) April 17, 2025
"Önceliğin enflasyon değil finansal istikrar olduğu vurgulandı"
Prof. Dr. Serap Durusoy, "TCMB'nin faiz kararında bir yandan rezervlerdeki kayıplar ve TL'den kaçışı kontrol etmek diğer yandan mayıs ayında toplantının olmaması etkili oldu. Metindeki açıklamada da aslında birincil önceliğin enflasyon değil finansal istikrar olduğu vurgulandı" dedi.
TCMB'nin faiz kararında bir yandan rezervlerdeki kayiplar ve TL 'den kacisi kontrol etmek diğer yandan Mayis ayinda toplantının olmaması etkili oldu. Metindeki açıklamada da aslında birincil önceligin enflasyon degil finansal istikrar oldugu vurgulandı.
— Prof.Dr.Serap Durusoy (@serapdurusoy) April 17, 2025
"Borç geri ödemelerini zorlaştıracak bir karara imza attı"
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ekonomideki yavaşlamaya işaret ettiği yorumunda şunları söyledi:
“TCMB politika faizini 350 baz puan artırdı. Böylelikle yaşanan döviz rezervi kaybının büyük bir tehdit oluşturduğunu kabul etti. Ekonomiyi daha da soğutacak,büyümeyi yavaşlatacak,gerek bireylerin gerekse şirketlerin borç geri ödemelerini zorlaştıracak bir karara imza attı.”
TCMB politika faizini 350 baz puan artırdı.
— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) April 17, 2025
Böylelikle yaşanan döviz rezervi kaybının büyük bir tehdit oluşturduğunu kabul etti.
Ekonomiyi daha da soğutacak,büyümeyi yavaşlatacak,gerek bireylerin gerekse şirketlerin borç geri ödemelerini zorlaştıracak bir karara imza attı.
"Merkez Bankası bağımsızlığını ilan etti"
Gökhan Uskuay, “Merkez Bankası bağımsızlığını ilan etti diyebiliriz” derken, “Rezervleri korumak ve süreci terse çevirmek için geniş bir alana sahip oldu” diye de ekledi.
Rezervleri korumak ve süreci terse çevirmek için geniş bir alana sahip oldu.
— Gökhan Uskuay (@guskuay) April 17, 2025
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.