Merkez Bankası'ndan 'kur ve enflasyona geçişkenlik’ çalışması
TCMB, "Büyük Kur Şokları ve Kur Geçişkenliğinde Doğrusal Olmayan Etkiler" başlıklı bir çalışma tebliği yayımladı. Çalışmada döviz kurlarındaki değişimle enflasyonda etkisi incelendi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Büyük Kur Şokları ve Kur Geçişkenliğinde Doğrusal Olmayan Etkiler" başlıklı bir çalışma tebliği yayımladı.
Fethi Öğünç ve Orhun Özel tarafından hazırlanan çalışma son beş yıllık dönemdeki gözlemler ışığında, döviz kurundan tüketici fiyatlarına geçişte doğrusal olmayan etkiler olduğunu öne sürüyor.
Çalışmanın özetinde şöyle denildi:
"Döviz kurundan fiyatlara geçişkenlik, firmaların fiyat değiştirme kararlarındaki duruma bağlı fiyatlama davranışının bir sonucu olarak, ılımlı ve yüksek değer kaybı dönemlerinde farklılaşmaktadır. Bulgularımıza göre büyük kur şoklarının olduğu dönemlerde şokların enflasyona geçişi daha yüksek orandadır. Bu dönemlerde enflasyonda normalde görülenin üzerinde bir artış gözlendiği, ancak sonraki aylarda enflasyonun doğrusal modellerin öngördüğünden daha hızlı yavaşladığı değerlendirilmektedir. Sonuçlar, büyük kur şoku dönemlerinde oluşan bu etkilerin modellenmesinde cari dönemdeki kur değişiminin büyüklüğü üzerinden tanımlanan asimetrik bir ilişkinin iyi bir açıklayıcı değişken olduğunu göstermektedir. Ilımlı şok döneminde uzun dönemdeki kur geçişkenliğinin yüzde 38-40 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Dönemsel etkiler modellere dahil edilmediğinde, kur geçişkenliğinin boyutunun olduğundan daha yüksek ölçülme riski bulunmaktadır. Doğrusal olmayan ilişkileri dikkate almayan modeller yüksek şok dönemine özgü etkileri açıklamaya çalışırken normal dönemlerde geçerli olan ilişkilerden uzaklaşmakta, bunun sonucunda modellerin açıklayıcı gücü düşmektedir. Sonuçlar büyük şok dönemlerine ait dönemsel hareketlerin enflasyon modelleme süreçlerinde dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.