Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Enflasyonla mücadelede yalnız kaldık

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e çıkardı. "Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı; eşgüdüm gerekli" diyen TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonla mücadeleyi vatandaştan, firmalara odalardan kurumlara herkesin içselleştirmesi gerektiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın üçüncü enflasyon raporunda, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12,2’den yüzde 14,1’e çıkardı. 2022 yılsonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahminini yüzde 7,8 olarak revize eden Merkez Bankası, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korudu.

Merkez Bankası Enflasyon Raporu 2021 3’ün tanıtımı için TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu Banka İdare Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kavcıoğlu, ekonominin yılın kalanında genel görünümünün olumlu olduğu yönünde mesajlar verdi. Enflasyonla mücadele konusunda ise Merkez Bankası’nın “üstüne düşen her şeyi yaptığını” belirterek, enflasyonla mücadelede halktan şirketlere, kamu yönetimine kadar geniş bir yelpazede davranışların değişmesi gerektiğini vurguladı ve “Merkez Bankası enflasyonla mücadelede yalnız kaldı” ifadesini kullandı.

Şahap Kavcıoğlu, “Merkez Bankasının enflasyonla mücadelede yalnız kalması”na yönelik ifadesinin bağlamını ise “sadece para politikası ile enflasyonla mücadelenin mümkün olmaması” olarak çizdi. Kavcıoğlu şunları söyledi: "Enflasyonla ilgili piyasa davranışları bozulmuş durumda. Bunun kontrol edilebilir hale gelmesi için ortak mutabakatın sağlanması lazım. Enflasyon konusunda TCMB yalnız kalmış durumda. Sıkı para politikası duruşumuzdan taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi sürdüreceğiz ama toplumsal mutabakat anlamında bütün odaların, etkin kurumların aktif olması ve destek vermesi lazım. Çünkü bugün piyasada oluşan fiyatlama, enflasyonu doğru şekilde yansıtmıyor. Bizim çalışmalarımız var, bunları da ileride paylaşacağız. Emtia fiyatlarından, döviz kuru geçişkenliğinden kaynaklandığı söyleniyor ama buna baktığımız zaman hiç ilgili olmayan sektörlerde de fiyat artışlarını görüyoruz. Para politikası konusunda bizi eleştirmeye devam edin, sorun yok ama enflasyonla mücadelemizde bizi desteklemeniz ve diğer bu mücadele içinde olması gereken kurumları da öne çıkarmanızı rica ediyorum. Bunun ülke açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Merkez Bankası Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelede yapısal unsurlara işaret ederek, katılığın önlenmesi için rekabetin güçlendirilmesi, toplumsal davranışların değişmesi ve mikro düzeyde politikalar geliştirilmesi gerektiğini de vurguladı.

"Zamlar, TL’deki kaybın üzerinde"

Kavcıoğlu, sıklıkla tartışılan üretici fiyatları artışı ile tüketici fiyatları artışları arasındaki farkın üretici fiyatları lehine yüksek olduğu, bunun da nihai olarak tüketici fiyatlarına yansıyacağına yönelik görüşlerin eksik değerlendirmeye dayandığını, tüketici fiyatları içinde hizmet ve vergilerin de bulunduğunu oysa üretici fiyatları endeksi hesaplanırken vergilerin konulmadığını belirtti. Kavcıoğlu, geçişkenliğin olduğunu ancak sınırlı kaldığını anlattı. Bankanın, enflasyonun düşmesi noktasında para politikasının gereklerini son derece önemli ve sıkı şekilde yerine getirdiğini belirten Kavcıoğlu, ancak yılbaşından beri yapılan zamlarla Türk lirasının değer kaybı arasında müthiş bir ayrışma olduğunu, zamların, Türk lirasındaki değer kaybının üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

“Sıkı duruş meyvelerini verdi”

Başkan Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının devam ettiğini ve bunun değişmesinin enflasyon verileri ile enflasyon beklentilerine bağlı olduğunu kaydetti. Politika faizinin enflasyonun üzerinde olması uygulamasının devam edeceğini kaydeden Kavcıoğlu, “Türkiye olarak baktığımızda biz daha önce cari işlemler nedeniyle başladığımız sıkı para politikası duruşunun etkilerini görmeye başladık. Yılın son çeyreğinde enflasyonun belirgin bir şekilde düşüşe geçeceğini düşünüyoruz. Dünyada bu yükselme eğiliminde. Sıkı para politikası duruşumuz meyvelerini vermeye başladı, bütün küresel risklere rağmen bunu sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi. Soru cevap bölümünde de Merkez Bankası’nın faizlere yönelik artırma ya da düşürme yönünde net bir şey söylemesinin mümkün olmadığını, verilere göre Para Politikası Kurulunun karar aldığını hatırlatan Başkan Kavcıoğlu, faizin yönüne yönelik mesajın yılın son çeyreğindeki enflasyon seyri ve diğer veriler ile beklentilere göre kararlar alınacağını vurgulamak olduğunu söyledi.

TCMB III. ENFLASYON RAPORU

(Tahmin %)

Önceki

2021

2022

HAM PETROL FİYATI

64.4

69.6

69.4

GIDA ENFLASYONU

13

15

10.1

TÜFE

12.2

14.1

7.8

 
“Büyüme ikinci çeyrekte yüksek olacak”

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ekonomik görünüme yönelik değerlendirmesinde, Türkiye’nin 2021 ikinci çeyreğinde yüksek oranlı büyüme gerçekleştireceğini ve yılın geri kalanında cari işlemler hesabında fazla verilmesini beklediklerini kaydetti. Dış ticaret, talep, yatırım gibi unsurlar açısından yılın ikinci yarısının daha dengeli bir büyümeye işaret ettiğini belirten Kavcıoğlu, talebin ılımlı seyretme eğiliminde olduğunu, dış ticaretteki iyileşmenin Nisan raporuna kıyasla daha iyi seviyelerde bulunduğunu, turizm gelirlerinin de yıl sonunda 20 milyar doların üzerinde oluşmasını beklediklerini açıkladı.

Enflasyon görünümüne yönelik olarak yılın son çeyreğinde belirgin bir düşüş beklendiğini kaydeden Merkez Bankası Başkanı, yaz aylarında enflasyonda oynaklık gözlenebileceğini ancak mevcut politika sıkılığının bu oynaklığı engelleyebilecek düzeyde olduğunu vurguladı. Sıkı para politikasının enflasyonla mücadele açısından risklere karşı önemli bir tampon işlevi gördüğünü, enflasyonun 2023 sonunda orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağı tahmin edildiğini, kademeli bir gerileme beklendiğini vurgulayan Kavcıoğlu, enflasyonun belirleyicisi olan mevcut görünümün arızi unsurlarının etkisini son çeyreğe kadar kaybetmesini beklediklerini anlattı.

Gıda enflasyonu beklentisi yüzde 15’e çıktı

Mevcut enflasyon görünümüne yönelik olarak negatif tarafta, petrol fiyatlarını, gıda fiyatlarını, ithalat fiyatlarını, ülke risk primi ve döviz kuru oynaklığını, metal fiyatları ve kur artışının temel mal grubundaki fiyat yükselişlerine neden olmasını gösteren Şahap Kavcıoğlu, bu görünüm ışığında petrol fiyatları varsayımını 2021 için 64 dolardan 69,6 dolara yükselttiklerini, gıda enflasyonu varsayımını 2021 için yüzde 13’ten yüzde 15 ve 2022 için yüzde 10,1’e yükselttiklerini belirtti.

KRİPTO PARA, İSTATİSTİK İLE REESKONT KREDİSİ ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu “kripto para” olarak da adlandırılan dijital para, dijital varlık çalışmasını Eylül ayı sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Kavcıoğlu tamamlanınca pilot kullanımın gerçekleşeceğini bildirdi. Başkan Kavcıoğlu, şirketlerin kısa vadeli borç verilerinin hesaplanmasına yönelik yenilikler de yapılacağını, uluslararası metodolojiye uygun bu değişikliklerle döviz ihtiyacı, varlık ve yükümlülüklerin daha net ortaya konulacağını ve böylece reel sektörün dış finansman ihtiyacına yönelik daha iyi data elde edileceğini bildirdi.

Yeni swap anlaşmaları için çalışılıyor

Merkez Bankasının rezervlerini artırmaya yönelik yeni swap anlaşmaları için çalışıldığını, Türkiye’nin dış ticaret açığı verdiği ülkelere odaklanıldığını belirten Kavcıoğlu, döviz biriktirme araçlarından biri olan reeskont kredilerine yönelik de çalıştıklarını kaydetti.

KAVCIOĞLU, GAZETECİLERLE SOHBET ETTİ:
20 milyar dolarlık döviz TL’ye döndü

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, toplantının ardından gazetecilerle sohbet etti. Kendisinin göreve başlamasının ardından 20 milyar dolar tutarında dövizin TL’ye döndüğünü belirten Kavcıoğlu, bunun önemli bir tutar olduğunu, hem bireylerin hem de şirketlerin daha fazla TL’ye dönmesinin Merkez Bankasının da elini güçlendireceğini belirtti. Kavcıoğlu, ekonomiye yönelik mesaj veren uzmanların da zaman zaman yanlış veriler sunabildiklerini, TL’ye güveni negatif etkileyebildiklerini kaydetti.

Ekonomi
Bu konularda ilginizi çekebilir