Memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı başladı
6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ile memur ve memur emeklilerinin 2022 ve 2023 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirleniyor. İlk görüşmede memur tarafı tekliflerini sundu. Bakan Bilgin, "Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağız" dedi.
ANKARA (DÜNYA)
Memur ve emeklilerinin ücret ve aylıklarının artışının belirleneceği 6. Dönem toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında yapılan ilk görüşmede memur tarafı tekliflerini sunmuş oldu.
Toplu sözleşmeyle 2022-23 yıllarındaki ücret artışları belirlenecek. Kamu çalışanları için grev yasağı bulunduğundan, görüşmelerde uzlaşma sağlanamazsa Hakem Heyeti kararıyla artışlar belirleniyor.
İlk toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile yetkili sendika başkanları katıldı.
Bakan Bilgin ilk toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağımızı belirtmek isterim” dedi. Türkiye’nin küresel bir “saldırı” altında olduğunu söyleyen Vedat Bilgin, “emperyalist yapıların” ekonomi yanında politik ve finansal, hatta askeri müdahalelerle ülkeleri istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ileri sürdü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, sendikaları bu saldırılara karşı aktif olmaya çağırdı.
Yetkili Konfederasyon Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, oturumda yaptığı konuşmada, satınalma güçlerinin enflasyon nedeniyle eridiğini belirtti. Yalçın, ücret belirlemede bu erimenin mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyleyerek, “Adil bir bölüşüm için bu masa fırsat olarak kullanılmalıdır. Toplu sözleşme teklifleriyle geçmişin kayıpların giderilmesi, bugünün beklentilerinin ve yarına ilişkin de beklentilerin karşılanması geleceğe dair refah paylaşımının bu masada temin edilmesi son derece önemlidir. Buradan alınan kararlar sadece kamu görevlerini, memur emeklileri değil toplumun tamamını ilgilendiriyor” dedi.
Ali Yalçın, ilk görüşmenin ardından yaptığı açıklamada da belirlenen takvimi açıkladı. Buna göre, 10 Ağustos gününe kadar ön müzakereler yapılacak. 11 Ağustos’ta tekrar görüşme yapılacak. 12- 21 Ağustos döneminde de tam müzakereler yapılacak. 22 Ağustos’a kadar uzlaşma aranacak.
Yetkili konfederasyon ile birlikte teklif oluşturan Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de ücret artışında oransal artış taleplerinden ayrı olarak geçmiş dönem kayıplarının telafisi amacıyla 600 TL’lik seyyanen zam taleplerinde ısrarcı olduklarını belirterek, “Artık zamanıdır, çalışanların alım gücünü artıracak, refah katacak bir ücret artışı temennimiz, temenniden öteye ısrarımız” dedi.
KESK Başkanı Mehmet Bozgeyik de açıklamasında orman yangınlarının kamu hizmetlerinin önemini bir kez daha ortaya koyduğuna işaret etti. Bozgeyik, memur toplu sözleşmesine yönelik yasal düzenleme istediklerini kaydederek, grev hakkı verilen bir düzenleme talep ettiklerini açıkladı.
Birleşik Kamu-İş’in kısa yürüyüşü engellendi
Bu arada, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyeleri Bakanlığa yakın bir noktadaki Milli Kütüphane önünde toplanarak Çalışma Bakanlığı binasına yürüyerek açıklama yapmak istedi. Polis yürüyüşü engelledi. Birleşik Kamu İş Başkanı Mehmet Balık, Memur-Sen ve Kamu-Sen’in görüşmeler öncesi tavırlarını sürdürmeme eğiliminde olduğunu ileri sürerek, zam taleplerinin yüzde 30 olduğunu belirtti.