Melek yatırımcılar, WBAF Akdeniz Kongresi'nde buluştu
Antalya OSB Teknopark ev sahipliğinde ilk kez Antalya’da düzenlenen Dünya Melek Yatırım Forumu Dünya Kongresi ve Akdeniz Kongresi, Akdeniz ülkelerinin girişimci ve yatırımcılarını bir araya getirdi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Teknopark ile küresel erken aşama yatırım ve sermaye piyasalarının Davos’u olarak kabul edilen Dünya Melek Yatırım Forumu (World Business Angels Investment Forum-WBAF) iş birliğiyle ilk kez Antalya’da düzenlenen WBAF 2022 Dünya Kongresi ve Akdeniz Kongresi, Nirvana Cosmopolitan Otel’de gerçekleşti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya OSB Teknopark Başkanı Ali Bahar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen kongreye WBAF Başkanı Baybars Altuntaş, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, sivil toplum kuruluşunun başkan ve yöneticileri, ATSO meclis üyeleri, Antalya OSB sanayicileri, WBAF 2022 için dünyanın 92 farklı ülkesinden gelen yatırımcı ve girişimciler katıldı.
Ana tema dijital dönüşüm
‘Pandemi Sonrası Ekonomiler İçin Dijital Dönüşüm’ temasıyla düzenlenen kongre, Başkan Ali Bahar’ın konuşması ile başladı. Dünya Melek Yatırım Forumu Akdeniz Kongresi gibi uluslararası bir organizasyonu Antalya’ya kazandırmanın onurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Bahar, “Dünya Melek Yatırım Forumu’nun Antalya’da gerçeklemesi, hele ki Dijital Dönüşüm teması altında gerçekleşmesi, şehrimiz için gerçekten büyük bir şanstır. Her yıl 15 milyonun üzerinde yabancı turiste ev sahipliği yapan Antalya’da, gelişen teknoloji ile birlikte turizm sektöründe müthiş bir dönüşüm ve değişim yaşandığını yakından görüyoruz. Turizm artık bir tatil süreci olarak değil, yaşam biçimi olarak benimseniyor. Bu süreçte turizmde internetin etkinliği, interaktif etkileşimin ağırlığı da artıyor. Bu değişimi yakalamanın yolu da teknolojiden geçiyor. Biliyoruz ki; bir sosyal medya kullanıcısının her bir sayfa ziyareti, her bir beğenisi yazılımcılar için hizmet ve destinasyon tercihine dair son derece önemli ipuçları barındırıyor. Bu ipuçlarını kullanarak o kişiye kendi evinde ulaşmak gerekiyor. Bunun yolu turizm sektörü ve bilişim sektörü entegrasyonundan geçiyor” dedi.
10 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı
Katılımcılara Antalya’nın bir tarım kenti olduğunu da hatırlatan Bahar, “Antalya, tükettiğinden fazlasını üreten, neredeyse dünyanın hemen her noktasına gıda tedariki sağlayan, bereketli topraklar üzerine kuruludur Dijital dönüşümün tarımda sağlayacağı faydaların farkındayız. Üreticilerimizin, akıllı teknoloji cihazlarıyla tüm ekim alanını yönetme ve gözlemleme imkanına sahip olması, emek gücünü ve üretim girdi maliyetlerini minimize edip, kaliteli ve yüksek miktarda ürün sağlayabilmesini hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
Antalya’nın bir diğer lokomotif sektörünün sanayi olduğuna değinen Başkan Bahar, 2018 yılında kurdukları Antalya OSB Teknopark’ın girişimcilerin hem yerel hem de küresel olarak büyümeleri için destekleyici bir ortam yarattığını söyledi. Ar-Ge çalışmaları Antalya OSB Teknopark’da sürdürecek 12 firmanın önümüzdeki 3 yıl içinde Antalya’da 10 milyon dolardan fazla yatırım yapacağını aktaran Bahar, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bugün itibariyle 12 spin-off şirket teknoparkımıza kabul edilmiştir. Bu şirketlerin yenilik alanları nanoteknoloji, iyon piller, biyoteknolojiden yeşil gübre, robotik, savunma, güneş enerjisi ve akıllı şehirlere kadar uzanmaktadır. Söz konusu bu 12 şirket Teknoparkımıza önümüzdeki 3 yıl içinde Ar-Ge ve inovasyon için 10 milyon dolardan fazla yatırım yapacaklardır. Erken aşamadaki start-up’lara ve spin off lara finansal destek sağlamak için bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurmak için karar aldık. Hazırlık çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye’nin en büyük 5 organize sanayi bölgesinden biri olan Antalya Organize Sanayi Bölgesi ve Teknopark, dijital dönüşüm yardımıyla girişimciliği desteklemeye devam edecektir. Politika yapıcıları, girişimcileri, yatırımcıları, uzman kişileri, liderleri ve iş insanlarımızı, dijital dönüşümü yeni iş fırsatları yaratmak için nasıl kullandıkları, finansa erişimdeki optimum yolların neler olduğu hakkında konuşmak ve tartışmak için bir araya getirdik. Akdeniz bölgesinde teknoloji transferinin hızlandırılması, inovasyon kapasitesi ve girişimcilik becerilerinin artırılması ve bölgemizin teknoloji alanında da tarım ve turizm de olduğu gibi bir merkez olmasını hedeflemekteyiz.”
Ortak yol haritası
Dünya Melek Yatırım Forumu Yönetim Kurulu Başkanı Baybars Altıntaş, küresel açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde pandemi sonrasında bütün girişimcilerin finansman sorunu yaşadığını söyledi. Girişimci ve start-upların finansman erişimini kolaylaştırmak ve doğru yatırımcılarla buluşturmak istediklerini belirten Altıntaş, şunları kaydetti: “G-20 Finansal Katılımı Arttırmak İçin Global İş Birlikleri Küresel Partneri (GPFI) olan Dünya Melek Yatırım Forumunda (WBAF), “Pandemi Sonrası Ekonomiler İçin Dijital Dönüşüm” teması altında gerçekleşiyor. Girişimcilere, yatırımcılara ve diğer katılımcılara benzersiz fırsatlar sunacak olan etkinlik kapsamında, melek yatırımcılara, girişimcilere ve KOBİ’lere pandemi döneminden eskisinden daha güçlü çıkmalarını sağlayacak ortak bir yol haritası oluşturulacak.” Altıntaş, dünyada gelişmiş 50 start-up girişimcisinin Dünya Melek Yatırım Fonu tarafından oluşturulan 10 milyon dolarlık fondan yararlanmak için tanıtım yapacaklarını bildirdi.
Teşekkür nişanı
WBAF 2022 Dünya ve Akdeniz Kongresi’nin ilk günü akşam saatlerinde düzenlenen Dünya Mükemmellik Ödülleri Gala Yemeği ile son buldu. Törende WBAF Başkanı Baybars Altuntaş tarafında kongreye ev sahipliği yapan Başkan Ali Bahar ve WBAF ailesine kabul edilen ülke temsilcilerine teşekkür nişanı takdim edildi.