Mehmet Şimşek yanıtladı: Petrol fiyatında düşüş Türkiye'yi nasıl etkileyecek?
Bakan Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Şimşek, üretimi artırmak için reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyona nasıl yansıyacağı konusunda bilgiler verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da "OECD Yükselen Pazarlar Forumu"nda konuştu. Şimşek konuşmasında, “Enflasyonu aşağı getirme konusunda kararlıyız” dedi.
Bakan Şimşek, “Bazı reformları hayata geçirmek çok önemli, üretimi artırmak için reformlara ihtiyacımız var” derken, enflasyonda kararlı oldukları vurgusunu yaptığı konuşmasında, iklim değişikliği ve nüfus yapısındaki değişiklikler için şunları söyledi:
“İklim değişikliği bizim bir seçenek değil zorunluluk. Genç nüfusta hız kaybı var ancak 2025'e kadar pozitif kalmasını bekliyoruz.”
Emtia fiyatlarında düşüş enflasyonu olumlu etkileyecek
Bakan Mehmet Şimşek, OECD toplantısı sonrasında Reuters tarafından sorulan, emtia fiyatlarında son günlerde görülen sert düşüşün Türkiye ekonomisine etkisi için, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün kalıcı olması halinde enflasyon ve cari açıkta düşüşe yansıyacağı cevabını verdi.
Şimşek, “Petrol fiyatları 65 dolar ve altında kalıcı olarak kalması halinde enflasyon hedefin 1 ile 1,6 puan aşağısında ve cari açığın GSYH'ye oranı da yüzde 1,5'in altına inebilecek” dedi.
Petrolde sert düşüş
Petrol fiyatları son dönemde düşüş trendinde olurken, gümrük vergileri tartışmalarıyla 60 doların altına inmişti. Brent petrol son 4 yılın en düşük seviyelerinde işlem görüyor.
Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2025 sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2 olması, Merkez Bankası tahminlerine göre de enflasyonun orta noktasının yüzde 24 seviyesinde olması bekleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.