Kredilerde normalleşme adımı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, döviz varlığı bulunduran bağımsız denetime tabi şirketlerin TL kredi almasını zorlaştıran kararını yürürlükten kaldırdı. EKONOMİ'ye konuşan ihracatçılar, finansmana erişimi belirli ölçülerde rahatlatacak söz konusu kararın kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.
MERVE YİĞİTCAN
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, (BDDK) elinde belirli bir orandan fazla döviz varlığı bulunan bağımsız denetime tabi şirketlerin TL kredi almasını zorlaştıran kararını yürürlükten kaldırdı. Uygulama, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5’ini aşması halinde söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına yönelikti.
EKONOMİ’ye konuşan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ihracatçıların krediye ulaşımını rahatlatan kararı çok olumlu bulduklarını ifade etti. Adımların devamının gelmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, “İhracatçıların beklediği bir diğer düzenleme de döviz bozdurma zorunluluğuna ilişkin… İhracat gelirinin yüzde 30’unu bozdurma zorunluluğu da artık tamamen kaldırılmalı. Yanı sıra ihracatçıya verilen yüzde 2 döviz bozdurma desteğinin de yüzde 5 ila 10’a çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Güven bunalımı yaratıyor”
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat, uygulamadan kaldırılan düzenleme için “İhracatçıyı rahatsız eden ve güvensizlik yaratan bir uygulamaydı” derken, kaldırılmasını olumlu bulduklarını dile getirdi. Kaldırılması gereken birçok regülasyon olduğunu söyleyen Fayat, “Döviz krizinden sonra neredeyse 200’e yakın düzenleme gelmiş. Bu ve buna benzer düzenlemeler sebebiyle öyle sorun yaşıyoruz ki zaten krediye ulaşım bu denli zor ve maliyetli iken, bir de finans kuruluşları tarafından farklı incelemelere maruz kalıyoruz. Şirketlere çok fazla inceleme yapılıyor. Her regülasyon, her inceleme bankaların hukuk birimlerine ayrı iş yükü getiriyor, bu durumun bize dönüşü de olumsuz oluyor. İhracatçının finansmana ulaşmasını, kredi kullanmasını engelleyen her uygulama çok sıkıntılıdır, bu da onlardan biriydi, kaldırılması iyi oldu” dedi.
Döviz bozdurma zorunluluğunun tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fayat, “Bu tip uygulamalar aynı zamanda güven bunalımı yaşatıyor. Bankalar da çok fazla zorlanıyor, istenilen iş zamanında olmuyor. Herkes kılı kırk yarıyor bu uygulamalardan dolayı. Türkiye döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan herkes desteklenmeli, bu tarz uygulamalarla engellenmemeli” şeklinde konuştu.
Finansal enstrüman çeşitlendi
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, “Birlik üyesi ihracatçılarımızın önemli bir kısmı eşik değerleri tutturamadığı için TL kredisine ulaşamıyor ve sadece döviz kredisi kullanabiliyor iken bu kararların yürürlükten kaldırılması ile birlikte finansal enstrümanları çeşitlendirip TL kredisi kullanabilme hakkına sahip oldu. Yurtdışına verilen ve vadesi uzun süreli teminat mektubuna kontr garanti eklenmesi sorunsalına ek olarak TL kredi kullanım engeline de takılan ihracatçılarımız, enfl asyon kadar artmayan döviz kurları nedeni ile de Euro bazında aşırı yükselen işçilik maliyetleri ile zorluklar yaşamaktaydı. Yürürlükten kaldırılan ilgili BDDK kararları ile ihracatçılarımız kredi portföyünü çeşitlendirmeye başladı” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.