Karaismailoğlu'dan Kanal İstanbul açıklaması: Kısa sürede başlayacak güç ve kararlılıktayız

İmar planları tamamlanan Kanal İstanbul’un ihale çalışmalarının devam ettiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Kısa sürede başlayacak güç ve kararlılıktayız." ifadesini kullandı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Karaismailoğlu'dan Kanal İstanbul açıklaması: Kısa sürede başlayacak güç ve kararlılıktayız

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda denizcilik sektörüne ve Kanal İstanbul'a ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kanalı yapacak güç ve kararlılıkta olduklarını söyledi.

Bugün 12 milyar ton olarak gerçekleşen ticaret hacminin yüzde 90’ının deniz yoluyla taşındığını belirten Karaismailoğlu, "Dünya ticaret hacminin 2030’da 25 milyar, 2050’de de 90 milyar ton olarak gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Dünyada büyüyen ticaret hacmi ve gelişen ticaret yolları dikkate alındığında Kanal İstanbul’un önemi ve aciliyeti görülecektir." değerlendirmesini yaptı.
'Lojistik Master Planı' çerçevesinde oluşturdukları talep tahmin modeli doğrultusunda 2050’de boğazlardan yıllık 78 binin üzerinde geminin geçmesinin öngörüldüğü açıklayan Karaismailoğlu, "Sadece boğazdan bu sayıda geminin geçmesi mümkün değildir." ifadesini kullandı.

"Bizim suni gündemlerle işimiz yok"

Gemi hacimlerinin oldukça büyümesi ve tehlikeli maddelerin bu gemilerle taşınmasının boğazdaki tehlikenin boyutlarını daha da artırdığını söyleyen Adil Karaismailoğlu, mevcut İstanbul Boğazı'nın keskin dönüşleri, dip akıntıları ve yoğunlaşacak trafiği ile ilerleyen dönemde kent için büyük tehlikeler meydana getireceğini vurguladı.

Halen ortalama 16 saat süren bekleme sürelerinin gelecek yıllarda katbekat artacağı uyarısında bulunan Karaismailoğlu, şunları kaydetti: "Bu denli yoğunlaşacak İstanbul Boğazı’ndaki olası bir duraksama ciddi zararlara yol açacaktır. Muhtemel sorunlara karşı, ideal bir su yolu olarak projelendirilen Kanal İstanbul, aynı zamanda dünyanın lojistik vizyon projelerinden birisi olacaktır. İmar planları tamamlanan Kanal İstanbul’un ihale çalışmaları devam ediyor. Kısa sürede başlayacak güç ve kararlılıktayız."

 

Ekonomi