Kanun maddesi karmaşık, 2023 borçlanma limiti 3 kat arttı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, borçlanma limitindeki ilave artışın mutlaka borçlanılacağı anlamına gelmediği, olası gelişmelere karşı önceden limitin rahat tutulması amacını taşıdığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kanun maddesi karmaşık, 2023 borçlanma limiti 3 kat arttı

Mehmet KAYA

ANKARA – TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinin 5. Maddesinin yazım biçimi, 2023 yılı için ilave 1 trilyon 865 milyar TL olmak üzere 2.1 trilyon TL’ye ulaşabilecek net borçlanma limiti sağlayacağı izlenimi doğurdu. Maddenin farklı şekilde yorumlanması halinde ise ilave sağlanan limit 613 milyar 818 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu ölçüde büyük bir artışın ciddi bir sonuca işaret etmesi nedeniyle, taslak TBMM’ye gönderildikten sonra TBMM’deki milletvekili ve teknik personel ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında görüşmeler olduğu belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kamuoyuna açıklama olmasa da EKONOMİ’nin dün görüştüğü yetkililer, ilave limitin tam kullanılmayacağının altını çizdiler. İlave net borçlanma limiti artışı için yılın kalanında başta deprem olmak üzere harcamalar konusunda biraz rahat hareket etmek amacıyla kanuni olarak verilen 3 katının teklife yazıldığını kaydettiler.

Torba kanun teklifinin 5. Maddesinde, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Düzenlemesi Hakkında Kanuna geçici 38. Madde olarak eklenen madde şöyle:

Maddenin yazımından dolayı, artırılan toplam başlangıç borçlanma limitinin üç katı ya da sadece artırılan tutarın üç katı olması şeklinde yorumlanması mümkün görünüyordu. Hatta, ek bir artırıma yönelik tanımlayıcı “ilave” kelimesi ya da “artırılmış tutar” gibi kesinleştirici bir ifade yer almaması nedeniyle bu ayrım doğuyor. Hatta aynı nedenle, borçlanma limitinin aşağı çekilmesi gibi bir sonuç dahi oluşabiliyor.

2023 borçlanma limiti 2 trilyon 181 milyon TL

EKONOMİ’nin yaptığı hesaplamaya göre, 659 milyar 421 milyon TL olan 2023 bütçe açığı/net borçlanma limitine, yüzde 5’er bakan ve Cumhurbaşkanı artırım yetkisi uygulandığında tutar 727 milyar 11 milyon TL düzeyine ulaşıyor. Bu tutarın 3 ile çarpımıyla da 2 t rilyon 181 milyar TL ortaya çıkıyor..

Böylece, 2023 net borçlanma limiti (ödenen borçlar düşüldükten sonra net tutar) 2 trilyan 181 milyar TL’ye ulaştı. Madde 1 Ocak’tan geçerli olduğu için de yılın kalanında ilave 1.8 milyar TL’lik borçlanma imkanı sağlanmış oldu.

Ekonomi