Kahvehane kültürü öldü! Bir bardak çayın fiyatı 100 TL'yi geçti
Artan çay fiyatları tiryakilerin keyfini kaçırdı. İstanbul'un popüler semtlerinde bir bardak çayın fiyatı 100 TL'yi geçerken, en düşük fiyattan verilen kahvehanelerde bile çay cep yakıyor. Esnaf kuru çay fiyatları ve maliyetlerden şikayet ederken, “Kahvehane kültürü öldü” diyor.
Türkiye’nin milli içeceği çay, artan maliyetler nedeniyle el yakıyor. Kuru çay fiyatındaki artış küçük esnafı zorlarken, popüler semtlerde bir bardak çayın fiyatı 100 TL’yi geçti.
Kahvehane ve pastane fiyatı arasındaki makas açılıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı ise yaş çay alım fiyatını 17 lira, üreticilere verilen destekleme bedelinin ise 2 lira olarak belirlendiğini duyurdu. Marketlerde ise çayın kilosu ortalama 250-350 TL arasında değişiyor. Artan fiyatlar sonrası kahvehanelerde bir bardak çay 10-15 TL arasında satılırken, İstanbul'un kalbur üstü sayılan semtlerinde ise fiyatlar 100-120 TL'ye dayandı.
Emekli artık kahvehaneye gitmiyor
Avcılar'daki kahvehane işletmecisi Hasan Beyci Haber Global’den Sibel Gülersöyler’e konuştu. Beyci, emeklilere zam yapılırsa kahvehaneye gelebileceklerini belirterek, "Kahvehane kültürü öldü" diyor.
Esnaf artan maliyetlerden şikayetçi
Mecidiyeköy'de kahvehanecilik yapan Murat Sarı ise "Marketlerde çayın kilosu ortalama 250 TL. Kira, elektrik, su, kira, çay, şeker derken masraflarla baş edemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Neden fiyat farkı yüksek?
Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, resmi çay fiyatlarının çay ocaklarında 15, kahvelerde 20, oyun salonlarında ise 30 TL olduğu bilgisini paylaştı. "Piyasada neden bu fiyatların 3-4 katı çay satılıyor?" şeklindeki sorumuzu da yanıtlayan Güven, "Yüksek fiyatlı satanlara yaptırım uygulanamıyor çünkü serbest piyasa sistemi var. Bu sistemin kaldırılması gerekiyor" dedi.
“Kahvehane kültürü öldü”
Kahve kültürünün öldüğünü üzülerek anlatan Güven, "Yüzde 100'e varan kira artışları yaşandı ve kira stopajları da esnafın belini büküyor. Bir eleman çalıştırsa kahveci bunun maliyeti neredeyse 40 bin TL. Çayların da eski kalitesi kalmadı. Eskiden bir kilo çaydan 400 bardak çay çıkardı şimdi 300 zor çıkıyor" diyerek açıklamalarını noktaladı.
Kentsel dönüşüm kira maliyetini artırıyor
İstanbul Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Serdar Erşahin ise İstanbul'daki kıraathanelerde en yüksek çay fiyatının 30 TL olduğunu ancak serbest piyasa nedeniyle fiyatlar arasında farklar olabileceğini dile getirdi. "Lüks muhitlerde maalesef bu rakamlara çay satılamıyor, giderler daha yüksek olabiliyor" diyen Erşahin, şöyle devam etti: "İnsanlar kahvehanelerde daha kaliteli çay içebilecekken, zincir firmalar piyasayı ele geçirmiş durumda. Ayrıca, kentsel dönüşümle birlikte de kahveci esnafı gidiyor ancak geri gelemiyor. Eskiden kahve olan yerlerin çoğu artık yıkıldı ve esnafları da yüksek maliyetler nedeniyle geri dönemedi."
Türkiye’de 700 bin kahvehane var
Türkiye'de resmi kayıtlara göre yaklaşık 700 bin kahvehane bulunuyor. Bu sayı, neredeyse her 120 kişiye bir kahvehane düştüğünü gösteriyor. İstanbul’da 34 bin, Ankara’da 21 bin ve İzmir’de 7 bin kahvehane yer alıyor. Bu rakamlar, özellikle büyükşehirlerde kahvehane kültürünün ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyuyor. 2010 yılında kişi başı ortalama kahve tüketimi 300 gram civarındayken, bu oran 2023 itibarıyla yaklaşık 1.2 kilograma ulaştı. Üçüncü dalga kahvecilik akımıyla birlikte, Türkiye’deki butik ve zincir kahve dükkanlarının sayısı 10 bini aştı. Y kuşağının yüzde 72’si ve Z kuşağının yüzde 85’i haftada en az bir kez dışarıda kahve içtiğini belirtiyor. 2024 verilerine göre Türkiye’de kahve pazarı yıllık yaklaşık 2.3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.