İzmir’den 320 bin ton tarımsal ürün ihracatı
İzmir, bu yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 58 artırarak, 320 bin tona çıkardı. Kent, bitkisel ürün ihracatından ilk 6 ayda 1 milyar 508 milyon dolarlık gelir elde etti.
İZMİR-DÜNYA
Geçen yılın ilk 6 ayında 202 bin ton tarımsal ürün ihracatı gerçekleştiren İzmir, bu yıl aynı dönemde ihracatını yüzde 58 artırarak, 320 bin tona çıkardı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İzmir’den bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri, süs bitkileri, fidan-fide gibi tarımsal birçok üründe ihracat yapıldığını ifade etti. İzmir’in tarımsal ürün çeşitliliği, verimli toprakları, bilinçli üreticileriyle oldukça şanslı bir il olduğunu belirten Özen, “Biz de bu süreçte üretimimizi sürdürerek durumu avantaja çevirdik. 2019’un ilk yarısında İzmir’den yaklaşık 128 bin ton bitkisel, 45 bin ton da hayvansal ürün ihraç edildi. 2020’nin başından bu yana İzmir’de bitkisel ürünler ihracatında yüzde 65 artışla 211 bin tona ulaştık. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, yaş meyve ve sebze, kuru meyve, fındık, zeytin ve zeytinyağı, tütün, süs bitkileri ve bunların mamullerinden oluşan bitkisel ürün ihracatından ilk 6 ayda 1 milyar 508 milyon dolarlık gelir elde ettik” dedi.
Su ürünleri ve hayvancılık mamulleri ihracatında yüzde 33 artış
Bu yılın ilk 6 ayında bitkisel ürünler ihracatında yüzde 50’lik artış olduğunu vurgulayan Özen, “Kuru meyve ve mamulleri yüzde 67 artarken, bitkisel ürünlerden bir tek süs bitkilerinde gerileme var. Bu da tüm dünyada etkili olan COVID-19 süreciyle alakalı. Üretimimiz hız kesmeden devam ediyor. Yıl sonuna kadar süs bitkileri ihracatında da hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağız. Su ürünleri ve hayvancılık mamulleri ihracatında da yüzde 33’lük artışla 60 bin tona ulaştık. İzmir’den süt ürünleri ihracatı Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya Federasyonu, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Katar, Libya, KKTC, Azerbaycan, Bahreyn, Umman ve ABD’ye yapılıyor. Ayrıca İzmir’de Çin’e süt ürünleri ihracatı yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca uygun görülen 4 firma bulunuyor” diye konuştu.
İzmir’den et ürünleri ihracatı yapılan başlıca ülkeleri Irak, Kongo, Angola, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler, Katar, Gana, Rusya Federasyonu, Kuveyt, Kosova, Gine ve Arnavutluk olarak sıralayan Özen, “Bal ve arıcılık ürünleri ihracatı ise Almanya, Suudi Arabistan, ABD, İspanya, Avusturya, Bulgaristan, Umman, Çin, Belçika ve Kosova’ya yapılıyor. İzmir su ürünleri ihracatında önemli bir kent. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen çipura, levrek, granyöz, alabalık ve orkinos; avcılık yoluyla elde edilen deniz patlıcanı, ahtapot, sübye, çinekop, mezgit, karides, gümüş balığı, deniz salyangozu ve midye başlıca ihraç ürünlerimiz. Orkinos ihracatının tamamı ilimizden yapılıyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk midye dolma ve balık döner ihracat izni verilen firmaları da ilimizde bulunuyor” dedi.
Tohum, süs bitkileri, meyve/asma fidan ve üretim materyali ile sebze ve çilek fideleri ihracatının 20.9 milyon dolardan, 16.9 milyon dolara düştüğünü söyleyen Özen, “2020’nin ikinci yarısında 2019 rakamlarını aşacağımızı düşünüyoruz. İzmir’den 27 türde fidan ve fide, 17 türde tohum ihracatımız var. Fidan ve fide ihracatında en çok Danimarka, Hollanda, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kanada, Irak, Kosova, Bulgaristan, Tunus, Libya, İsrail, İran, İtalya, Romanya, ABD, Türkmenistan, Kıbrıs, Japonya, Almanya, Tunus, Fransa, KKTC, Suriye en önemli pazarlarımız oldu” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.