İzmir-İstanbul Otoyolu havayoluna alternatif oldu

İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate düşüren otoyol, iş dünyası temsilcileri için havayoluna alternatif oldu. Ege İhracatçı Birlikleri İstanbul ziyaretlerinde havayolu yerine yeni otobanı kullanmak için araç satın aldı. Kentteki diğer kurumların da benzer adımlar atması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İzmir-İstanbul Otoyolu havayoluna alternatif oldu

Nihat DELİBAŞI

Havalimanına transfer, uçak yolculuğu ve ardından varış noktasında kent içi transferde çok vakit kaybedilmesi karşısında gelen talepleri dikkate alan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), iki kent arasında ulaşımı kolaylaştırmak için Ticaret Bakanlığı’nın oluru sonrası 8 kişilik özel araç satın aldı. İzmir- İstanbul Otoyolu’nu kullanacak olan araç, bundan böyle EİB Başkanlar Kurulu üyeleri başta olmak üzere ihracatçıları karayolu ile İstanbul’a ulaştıracak.

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, İzmir ile İstanbul arasında havayolu ulaşımının kentin kuzey aksı olarak adlandırılan Karşıyaka, Menemen ve Bornova gibi ilçelerde ikamet eden iş dünyası temsilcileri için kimi zaman 5 saati bulduğunu hatırlattı. Celep, “Örneğin, sabah 9 uçağı ile İstanbul’a gitmek istediğimde 07.00’da yola çıkmam gerekiyor. Havayolu ulaşımı 1 saat 10 dakika. İstanbul Havalimanı’ndan kent içine transfer 1.5- 2 saat. Havayolu ulaşımı minimum 4- 5 saat. Birde bunun bitişi var. Yani gün bitiyor. Oysa günümüzde yerine koyamadığımız tek şey zaman” dedi.

Başkanlar tamam dedi bakanlık olur verdi

İzmir- İstanbul Otoyolu’nun açılmasının ardından karayolu ile ulaşım konusunda bir çalışma yaptıklarını, ardından 12 üyeden oluşan EİB Başkanlar Kurulu üyelerinin tamamının onayıyla başta İzmir- İstanbul arasında seyahatlerde kullanılmak üzere araç alımı için bakanlığa başvurduklarını anlatan Celep, “Bakanlığın olurunun ardından 8 kişilik bir VİP araç alındı. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek toplantılarda Egeli başkanlar bu aracı kullanmaya başlayacak. Vakit kaybını minimuma indireceğiz” diye konuştu.

Hız, kayıpları önler

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Elmas Grup Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu da İstanbul ve İzmir’i birbirine bağlayan otoyolun sadece yolcu değil, yük taşımacılığı anlamında da önemli olduğuna değindi. Lojistik sektörünün terminolojisinde ‘hız, kayıpları önler’ kuralının yer aldığı bilgisini paylaşan Elmasoğlu, “Bir kentin dünya ligine çıkması, rekabetçiliğini göstermesi açısından lojistiğinin tamamlanması gerekiyor. Çünkü dışarıdan gelecek bir yatırımcı, sermayedar o yatırım kararında kentin lojistik problemlerini çözülmüş olmasını gözetir. İzmir-İstanbul Otoyolu, dünya ticaret merkezi İstanbul’u, İzmir’e bağlamakla ulaşım konusunda önemli bir çözüm sağladı. Bu çözüm anında etkisini gösterdi. İki kent arasında lojistik faaliyetler günden güne artmaya başladı” ifadesini kullandı.

Kamuoyunda otoyol geçiş ücretleri konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Elmasoğlu, “Meseleye anlık değil, uzun vadeli olarak bakmak şart. Yolun 3.5- 4 saate düşmesi farklı sermaye ve yatırım gruplarını İstanbul’dan İzmir’e yönlendirecektir. İzmir, bu zihniyet değişimine ne kadar kısa sürede adapte olursa o kadar iyi” şeklinde konuştu.

Yılda 3.43 milyar TL katkı sağlayacak

5 etap halinde devreye alınan İstanbul-İzmir Otoyolu’nun son etabı olan Bursa Batı Kavşağı-Balıkesir Kuzey Kavşağı arası ve Balıkesir Batı Kavşağı ile Akhisar Kavşağı arası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Ağustos 2019’da hizmete açıldı. 2.5 milyar liralık kamulaştırma yapılan otoyol, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre yılda 3.43 milyar lira zaman ve akaryakıt tasarrufunun yanı sıra trafikte beklemelerin ortadan kalkmasıyla emisyon salınımında da yıllık 375 bin ton azalma sağlayacak.

Ekonomi