İstanbul’da konut satışları mayısta yıllık yüzde 55.8 düştü

İstanbul’da, konut satışları mayıs ayında aylık yüzde 25 artarken yıllık yüzde 55.8 düştü ve satılan konut sayısı 7 bin 640 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İstanbul’da konut satışları mayısta yıllık yüzde 55.8 düştü

İstanbul İstatistik Ofisi verilerine göre, İstanbul’da konut satışları aylık yüzde 25 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 55.8 düşüşle 7 bin 640 oldu. Sıfır konut satışları bir önceki  yıla göre, yüzde 65.4, ikinci elde ise yüzde 48.7 azaldı ve sırasıyla 2 bin 546 ve 5 bin 94 satış yapıldı.

Mayıs ayında, toplam konut satışları  içerisinde ipotekli konutların payı yüzde 33.6 oldu. Bir önceki yıla  göre konut satışı en fazla düşen ilçe Zeytinburnu olurken, hiçbir  ilçede artış görülmedi. Nisan ayına göre ise sadece altı ilçede konut  satışları azaldı. İstanbul’da mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre  konut satışları yüzde 55.8 azalarak 7 bin 640  Türkiye genelinde ise yüzde 44.6  azalarak 50 bin 936 oldu. Toplam konut satışları içinde İstanbul’un payı bir önceki yılın aynı ayına göre azalarak yüzde 15  oldu.

İstanbul’da bir önceki aya göre ise satılan sıfır konut sayısı yüzde 25.9 artarken, satılan ikinci el konut sayısı yüzde 24.5 arttı.

Mayıs ayında konut kredisi kullanılarak 2 bin 570 konut satın  alındı. Konut kredisi ile alınan konutların toplam konut satışları  içindeki payı ise bir önceki yıla göre artarken, Nisan ayına göre  azalarak yüzde 33.6 oldu.

COVID-19 salgını sonrası mayıs ayında konut satışlarındaki en  yüksek azalış, bir önceki yılın aynı ayına göre bakıldığında, Avrupa  yakasında yüzde 81 ile Zeytinburnu’nda  Anadolu yakasında ise yüzde 70  ile Ataşehir ’de görüldü. Satışların düşmesinin etkilerinin en az  yaşandığı ilçeler ise Beylikdüzü, Çekmeköy ve Pendik oldu.  Mayıs  ayında bir önceki aya göre bakıldığında ise sadece altı ilçede  satışlar azalırken diğer tüm ilçelerde satışlar arttı. Nisan ayına  göre satışların en çok arttığı ilçeler ise sırasıyla  Beşiktaş, Beylikdüzü ve Beykoz oldu.

Mayıs ayında, Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarının  yüzde 49.2’si İstanbul’da gerçekleşti. Mayıs ayında bir önceki yılın  aynı ayına göre yabancılara yapılan konut satışları yüzde 75.6  azalarak 423 adet oldu. Yabancılara yapılan konut satışları  bir önceki aya göre ise yüzde 13.1 arttı.

Nisan ayında ortalama konut metrekare fiyatları bir önceki  yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 13.5, Mart ayına göre ise  yüzde 0.6 artarak 5 bin 256 lira oldu. Aynı dönemde Türkiye genelinde de ortalama konut metrekare fiyatları artarak 3 bin 143 liraya ulaştı.

Ekonomi