İşsizlik sigortasında giderler yüzde 56.5, gelirler yüzde 17.2 arttı
İşsizlik Sigortası Fonu’nda birikim hızı son dönemde harcamaların çeşitlenmesi ve getirilerdeki düşüşe bağlı olarak yavaşlıyor.
Mehmet KAYA
İşsizlik Sigortası Fonu, Kasım 2019 sonu itibariyle fon büyüklüğü 131.1 milyar TL oldu. Buna karşılık Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıl aynı döneme göre gelirler yüzde 17.2 artarken, giderler yüzde 56.5 oranında yükseldi. Kasım 2019 itibariyle fon büyüklüğü, bir önceki yıl aynı ayla kıyaslandığında sadece yüzde 2.7 arttı.
İşsizlik Sigortası Fonu’nun Kasım 2019 verilerinden yapılan derlemelere göre, fonun giderleri gelirlerden çok daha hızlı artıyor. Fon gelirlerinde en düşük artış yüzde 13.4 ile faiz gelirlerinde oldu. Fonun varlıklarının yüzde 93.61’i devlet tahvillerinde, yüze 6.39’u da mevduat olarak değerlendiriliyor.
Fon giderleri içinde en yüksek artış yaşanan kalem ise yararlanma koşullarında iyileştirme yapılan kısa çalışma ödeneği oldu. Ancak bu kalem dönemsel olarak hızlı değişebiliyor. Düzenli harcamalar içinde işsizlik ödeneği toplam gider artışından yüksek oranda yüzde 71,4 oranında arttı. Teşvik ve destek ödemeleri de yüzde 50,4 oranında yükseldi ancak bu ödeme kalemi önceki yıllarda oldukça düşük seyrediyordu. Teşvik ödemeleri 2017’den bu yana hızlanmış durumda.
Toplam işe alınan kişi sayısı yüzde 25.9 arttı
Bu arada İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı artmaya devam ediyor. Kasım 2019 itibariyle kuruma kayıtlı işsiz sayısı bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 22.1 oranında artarak 4 milyon 26 bin 593 kişi oldu. Özel sektörden alınan açık iş bildirimleri Ocak-Kasım'da bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 11.1 azalarak 1 milyon 962 bin oldu. Aynı dönemde özel sektörde işe yerleştirilen kişi sayısı aktif işgücü programları dahil 1 milyon 376 bin kişi oldu. Toplamda işe yerleştirilen kişi sayısı bir önceki döneme göre yüzde 25.9 oranında artarak 1 milyon 384 bin kişi oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.