İşsizlik düşüyor: Türkiye’de işgücünün yarısı çalışmıyor!
TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinde 2024 yılının kapanışından Türkiye’de işsizliğin gerilediği görüldü. Detaylara bakıldığında işsizlikte azalışın değerlendirmesini ekonomistler yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de işsizlik 2024 yılının son ayına ait verileri açıkladı.
İşsizlik yüzde 8,5’e gerilerken, detaylarda neler dikkat çekti?
İşgücüne katılım ve istihdam da geriledi
2024 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre istihdam oranı 0,1 puan azalarak yüzde 49,5 olurken, işgücüne katılma oranı da 0,1 puan azalarak yüzde 54,1 olarak gerçekleşti.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da arttı. Bu yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 16,3 oldu.
Geniş tanımlı işsizlik yüksek
TÜİK’in açıkladığı verilerde, geniş tanımlı olarak değerlendirilen işsizliğe de bakıldığında aradaki farkın açıldığı görüldü.
Ekonomistler bu durumu şu şekilde değerlendirdi:
Mahfi Eğilmez, “2024 yılı yüzde 8,5 işsizlik oranıyla tamamlandı. Buna karşılık geniş işsizlik oranı yüzde 28,2 ile çok yüksek düzeyde. İkisi arasındaki fark giderek açılıyor” dedi.
2024 yılı % 8,5 işsizlik oranıyla tamamlandı. Buna karşılık geniş işsizlik oranı % 28,2 ile çok yüksek düzeyde. İkisi arasındaki fark giderek açılıyor.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) February 10, 2025
Göstergeler Tablomu güncelledim:https://t.co/jz6XWFpGbA
Burcu Aydın, “2024 Aralık ayında işsizlik oranı iki farklı uçta tarihi rekorlarını kırdı. Dar kapsamlı işsizlik oranı yüzde 8,5 ile son yılların en düşük seviyesinde. Geniş kapsamlı âtıl iş gücü oranı ise yüzde 28,2 ile Pandemi dönemindeki rekor düzeyde” değerlendirmesini yaptı.
2024 Aralık ayında işsizlik oranı iki farklı uçta tarihi rekorlarını kırdı.
— Burcu Aydın (@aydin_brcu) February 10, 2025
👉Dar kapsamlı işsizlik oranı %8,5 ile son yılların en düşük seviyesinde
👉Geniş kapsamlı atıl iş gücü oranı ise %28,2 ile Pandemi dönemindeki rekor düzeyde pic.twitter.com/EOp3O7bOkD
Ensar Yılmaz, “İstihdam düşüyor, işgücüne katılım düşüyor, âtıl işgücünde bir düşme yok, genç işsizlik artıyor ama basit işsizlik oranı düşüyor. İşsizlikte düşme emek piyasasındaki çekilme ile ilgili. Yarı zamanlı, iş aramayı bırakmış, işini yeni bırakmış ve genç bir büyük nüfus var” dedi.
İstihdam düşüyor, işgücüne katılım düşüyor, atıl işgücünde bir düşme yok, genç işsizlik artıyor ama basit işsizlik oranı düşüyor. İşsizlikte düşme emek piyasasındaki çekilme ile ilgili. Yarı zamanlı, iş aramayı bırakmış, işini yeni bırakmış ve genç bir büyük nüfus var pic.twitter.com/3bXVHOaNzW
— Ensar Yılmaz (@ensar_yilmazz) February 10, 2025
Soner Kuru da “TÜİK aralık ayı işsizlik oranlarını yüzde 8,5 olarak açıkladı. Geçen sene aynı dönemde yüzde 8,8 imiş. Yani manşet rakama baktığımızda uygulanan programa rağmen işsizlik düşmüş gibi görünüyor. Mümkün değil. Atıl işgücü oranı üzerinden geniş tanımlı işsizlik geçen seneden bu yana yüzde 24'den yüzde 28'e yükselmiş. Doğru rakam bu” şeklinde değerlendirdi.
TÜİK aralık ayı işsizlik oranlarını %8,5 olarak açıkladı. Geçen sene aynı dönemde %8,8 imiş. Yani manşet rakama baktığımızda uygulanan programa rağmen işsizlik düşmüş gibi görünüyor. Mümkün değil.
— Soner Kuru (@sonerkuru) February 10, 2025
Atıl işgücü oranı üzerinden geniş tanımlı işsizlik geçen seneden bu yana %24'den…
OECD ülkeleri içinde en düşük işgücü katılımı Türkiye’de!
OECD’de istihdam ve işgücüne katılım (LFP) oranları, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 70,3 ve yüzde 74 seviyesinde istikrarını koruyarak, serinin başladığı 2005 ve 2008 yıllarından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.
2024’ün üçüncü çeyreğinde istihdam oranı, G7 ülkeleri arasında İtalya ve Fransa hariç olmak üzere, OECD ülkelerinin yaklaşık üçte ikisinde yüzde 70,3 olan OECD ortalamasını aştı. Türkiye, yüzde 55,2 ile OECD içinde en düşük istihdam oranına sahip ülke olmaya devam etti. Buna karşılık, İsviçre, Hollanda ve İzlanda’da istihdam oranları yüzde 80’in üzerinde gerçekleşti
2024’ün üçüncü çeyreğinde, 15-64 yaş grubundaki işgücüne katılım oranları, OECD ülkelerinin neredeyse dörtte üçünde yüzde 74 olan OECD ortalamasının üzerinde seyretti. Türkiye, Meksika ve İtalya en düşük işgücüne katılım oranlarını kaydeden ülkeler oldu. Erkeklerin işgücüne katılım oranı tüm OECD ülkelerinde kadınlarınkinden yüksek olurken, Türkiye ve Meksika’da bu fark 30 yüzde puanın üzerinde gerçekleşti. En küçük farklar ise Estonya, Finlandiya ve İsveç’te kaydedildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.