İSO’dan, sürdürülebilir gelecek için “harekete geç” çağrısı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), iklim değişikliğiyle mücadelede Türk sanayisinin aksiyona geçmesinin önemine dikkat çekmek amacıyla Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansında (COP27) “Sürdürülebilirlik İçin Sanayiyi Harekete Geçirmek” paneli gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSO’dan, sürdürülebilir gelecek için “harekete geç” çağrısı

İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Mustafa Tacir’in açılış konuşmasını yaptığı ve İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi Müdürü Gülberk Ertap’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Şişecam Strateji Genel Müdür Yardımcısı Özlem Vergon, Brisa Teknik Gruplar Yönetmeni (CTO) Yardımcısı Murat Hepdurluk ve Ford Otosan Çevre Mevzuatı ve Çevre Yönetim Sistemi Lideri Betül Tavacı Saygılı katıldı.

Mustafa Tacir, “İklim değişikliğiyle mücadelede aksiyona geçmenin her geçen gün daha da önem kazandığı günümüzde şirketlerin uzun vadeli değer yaratmak amacıyla, ekonomik, çevresel ve sosyal faktörleri karar mekanizmalarında dikkate alması ve bu faktörlerle bağlantılı riskleri etkin bir biçimde yönetmesi gerekiyor. İSO olarak 2021’den bu yana ‘Değişimin adı: Sürdürülebilir Üretim’ anlayışıyla gerçekleştirdiğimiz sürdürülebilirlik çalışmalarımızı ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Sanayi’, ‘Döngüsel Ekonomi’, ‘İşin Geleceği’, ‘Güvenli Çalışma Ortamı’ ve ‘Sürdürülebilir Finans’ olmak üzere beş ana temaya odakladık. Organizasyon yapımızda da değişikliğe giderek İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Birimi'ni hayata geçirdik’ dedi. Şişecam’ın BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda faaliyet gösterdiğini belirten Vergon da, “Firma olarak iklim krizi, enerji ve hammadde ihtiyacı, toplumsal eşitsizlikler gibi sorunlar karşısında uçtan uca tüm değer zincirini kapsayan, yalnızca ekonomik değerlerin değil, çevresel ve sosyal değerlerin de karar alma mekanizmasının temel unsurları olduğu sürdürülebilir bir yönetim modelini benimsiyoruz” diye konuştu.

“Ford Otosan, 2030’da sıfır emisyonlu binek araç hedefliyor”

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla Ford Otosan binek araçlarda 2030 yılında sıfır emisyonlu araç satışı hedefl ediklerini kaydeden Saygılı ise “Hafif ve orta ticari araçlarda 2035, ağır ticari araçlarda ise 2040’ta sıfır emisyon hedefliyoruz. Bu hedefe paralel olarak E-Transit ve E-Transit Custom’un da Avrupa’daki tek üreticisi olan Ford Otosan, Ford’un elektrifikasyon stratejisinde kritik bir rol oynamaya da devam ediyor. 300’den fazla tedarikçisinin 2035’te karbon nötr olmasını amaçlayan Ford Otosan, lojistik operasyonlarını da 2035’te karbon nötr hale getirmeyi amaçlıyor” açıklamasını yaptı. Brisa’nın hedefinin de 2050'de net sıfır emisyona ulaşmak olduğunu aktaran Hepdurluk, 2030’da ise kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yüzde 56 azaltmayı taahhüt ettik. 2030'a yönelik karbonsuzlaştırma yol haritamızı 1,5 derece senaryosuna göre belirledik. Ayrıca, döngüsel ekonomiye de odaklanıyoruz. Bu kapsamda İzmit fabrikamızdaki geri dönüşüm ünitesinde, lastik bileşen hurdalarını ülke ekonomisine kazandırıyoruz” dedi.

İSO’nun ‘Sürdürülebilirlik İçin Sanayiyi Harekete Geçirmek’ panelinde (soldan sağa) Gülberk Ertap, Özlem Vergon, Mustafa Tacir, Betül Tavacı Saygılı, Murat Hepdurluk konuşmacı olarak yer aldı.

 

Ekonomi
Bu konularda ilginizi çekebilir