İş dünyasından 23 Nisan mesajları: Atatürk en güzel rotayı çizdi

İş dünyası, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çeşitli mesajlarla kutladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İş dünyasından 23 Nisan mesajları: Atatürk en güzel rotayı çizdi

Geçen 102 yıla rağmen Milli Mücadele ruhundan hiçbir şey kaybetmedik

Şekib Avdagiç - İstanbul Ticaret Odası Başkanı

Nisan ayların en umut dolu olanıdır. Sadece baharın gelişinin, tabiatın yeniden dirilişinin müjdecisi değildir nisan. Aynı zamanda bütün toprakları işgal edilmiş, orduları terhise zorlanmış, tersane ve fabrikalarına el konulmuş, başşehri işgal edilmiş, karakolları basılmış, Meclisi düşman askerlerinin postallarıyla çiğnenmiş, mebusları sürgüne yollanmış, velhasıl kolu kanadı kırılmış bir milletin yeniden dirilişinin, yeniden doğuşunu da sembolüdür. Bu yüzden biz her bahar, “istikbalimizin ancak istiklâlimizle mümkün olacağı” bilinciyle başlattığımız Milli Mücadelemizin yönetim merkezi olan Büyük Millet Meclisi’nin açılışını büyük bir heyecanla hatırlarız. Büyük Millet Meclisimiz ile birlikte işgale karşı tereddütsüz karşı koyan, güçlü ordu ve silahlarla donanmış olsa da gelişmiş ülkelere boyun eğmeyen, direniş ve mücadeleyi mevcudiyetinin olmazsa olmaz şartı sayan milletimizin zafere doğru kararlı yürüyüşünü yeniden hatırlatırız. O yüzden biz her bahar yeniden doğarız, düşmanı kendi kanında boğarız. Bütün bu gelişmeleri hatırlamakla kalmaz, büyük geleceğimizin yaşatıcıları çocuklarımıza da bu ruhu vermeye çalışırız.

"Meclis, bizim gücümüzün kaynağının göstergesi"

Biz biliriz ki, 23 Nisan 1920 Cuma günü, hatm-i şerifler, sahih-i buhari okumalarıyla açılan Meclis, bizim gücümüzün kaynağının da göstergesidir. Meclisimiz, her türlü fakrü zaruret içinde dahi düşmanla savaşacak bir çare bulma kabiliyetimizin harekete geçtiği, gelişip büyüdüğü yerdir. Dolayısıyla Nisan ayı bizim zorlukları kolay kıldığımız, tarladaki “emmimizin, dayımızın” cephedeki Mehmetciğe, anamızın-bacımızın ordunun asli yardımcısına dönüştüğü zamanlardır.

2022 yılında da değişen hiçbir şey yok. Aradan geçen 102 yıla rağmen Milli Mücadele ruhundan, Büyük Millet Meclisimizin açılış coşkusundan, düşmanla mücadele azmimizden hiçbir şey kaybetmedik. Çünkü biz biliyoruz ki, Türk milleti olarak devletimizin ve bağımsızlığımızın tek bir teminatı vardır, o da daimî bir teyakkuz halinde bulunmaktır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da, sürekli dikkat 

ve tetikte olduğumuzun kuvvetli işaretidir. Çünkü yaşadıklarımızla birlikte azim ve kararlılığımızı biz her 23 Nisan’da yüreğimize yeniden kazır, dosta düşmana duyururuz. Bu nedenle 23 Nisan bizim sadece ajandamızda yer alan bir kutlama tarihi değildir, yeniden diriliş tarihidir de.

Yine hatırlar ve biliriz ki, 23 Nisan 1920’de işgal altındaki İstanbul’dan ve yurdun dört bir köşesinden gelen vekillerimiz, Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni açarak, Milli Mücadele’yi, Meclisimizin önderliğinde yürüttü. Gazi Meclisimiz, 23 Nisan’da milletimize önderlik ederek, Türk milletine asla zincir vurulamayacağını gösterdi. Tarihte ilk defa bir meclis, kurtuluş savaşı yönetti ve yine tarihte ilk kez bir meclis, bu savaşı başarıyla sonuçlandırdı.

Allah’a şükürler olsun ki, 102 yıl önce başlatılan şanlı direniş, Gazi Meclisimizin dirayetli yönetimiyle başarıya ulaştı. Meclisimizin açılışının 102. yıldönümünde Milli Mücadelemizin ve Meclisimizin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşları ile Milli Mücadele’nin ölümsüz kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum. İnanıyorum ki, onları askerî bağımsızlıkta elde ettikleri başarıyı, Türk iş dünyası olarak biz de en kısa zamanda ekonomik alanda elde ederek, ecdadımıza karşı vazifemizi yerine getirmenin huzuru içinde olacağız.

Hisarcıklıoğlu: Atatürk en güzel rotayı çizdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Hisarcıklıoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın bir kez daha büyük bir sevinç ve gururla kutlandığını dile getirdi. Ulusal egemenliğin ve aydınlık yarınların en büyük teminatının sevgi ve kardeşlik duygularıyla yetiştirilen çocuklar olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Yeryüzündeki en çağdaş yönetim biçimi milletin egemenliğine dayanan yönetimlerdir" ifadesini kullandı.

"Gençlerimiz bizi daha güzel yarınlara taşıyacak"

Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ancak demokrasi ve milli iradeye dayanan sistemle ulaşılabileceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: Gücünü milletten almayan hiçbir yönetimin günümüz uygar dünyası için ileri bir model olduğunu düşünemeyiz. Atatürk de bu ilerici ve gerçekçi fikir çerçevesinde bize en güzel rotayı çizmiştir. Türk iş dünyası olarak her zaman diyoruz ki gençlerimiz yeni teknolojileri ve bilgileri özümseyerek, bizi daha güzel yarınlara taşıyacak. Türkiye’nin geleceği için çocuklarımızı, gençlerimizi girişimci olarak yetiştirmeye gayret edelim. Çünkü kalkınmanın en önemli anahtarı çocuklarımıza aşılayacağımız girişimci ruhtur. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını bir kez daha şükran ve minnet duygularımızla anıyor, milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum."

TÜSİAD'dan 23 Nisan mesajı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden (TÜSİAD) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na ilişkin yapılan açıklamada, eşitliğe ve özgürlüğe dayalı bir geleceğin, milli birlik ve toplumsal çoğulculuğun temeli olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu kutladıkları, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin tüm kurucu kuşaklarını saygı ve minnetle andıkları bildirildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın, Türkiye'nin geleceği olan çocuklara bilimsel, toplumsal, demokratik ve ekonomik açıdan gelişmiş bir ülke bırakma sorumluluğunu da hatırlattığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu sorumluluğu yerine getirebilmek için çocuklarımıza hayal etmelerini ve hayallerini gerçekleştirmelerini destekleyecek becerileri kazandıracağımız bir eğitim ve öğrenme ekosistemi yaratabilmemiz önceliklidir. Çocukların fırsat eşitliği içinde kaliteli eğitime erişimleri ve sağlıklı bireyler olarak gelişmeleri için uygun ortamı sunabilmek en önemli görevlerimiz arasındadır.

Gelişmiş, saygın, adil ve çevreci bir Türkiye’nin inşası bilimsel ve eleştirel düşünebilen, yenilikleri öğrenen ve uygulayan, çevreye duyarlı ve farklılıklara saygılı bir nesille mümkün olacaktır.

İş dünyası olarak, çocuklarımızın potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri, Cumhuriyet değerleri ışığında özgür düşüncenin esas alındığı bir geleceğin inşası için çalışmaya devam edeceğiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun."

Akkol: 23 Nisan en önemli dönüm noktalarından biri

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, mesajında, TBMM'nin açılışının 102. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamanın gurur ve mutluluğu içerisinde olduklarını ifade etti.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu anlamlı günü armağan ettiği çocukları ülkenin gerçek sahipleri ve geleceklerinin teminatı olarak gördüklerini belirten Akkol, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın geçmişten aldıkları güçle milletimizin istikbaline en iyi şekilde yön vereceğine olan inancımız tamdır. Bizler de çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunabilmek için her zaman olduğu gibi var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

"23 Nisan, aziz milletimizin gücü ve kararlılığı sayesinde ulusal egemenliğimizin tescillendiği tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir." değerlendirmesinde bulunan Akkol, Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitleri rahmetle anarak, gazilere saygı ve minnetlerini sundu.

Baran: Egemenliğin temel şartı ekonomik bağımsızlıktır

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, TBMM’nin kuruluşunun 102’nci yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin TBMM’nin açılmasıyla taçlandığına dikkati çekti. Baran, "Egemenliğin temel şartı ekonomik bağımsızlıktır. Türk milleti, TBMM’nin kuruluşundan bu yana cephelerde gösterdiği azim ve kararlılığı ekonomik gelişimini sağlamak, refahını yükseltmek için de göstermektedir» dedi. Türk milletinin hür doğduğu topraklarda hür bir şekilde yaşamak için mücadele verdiğini ve bunu kendi iradesiyle yöneteceğini TBMM’yi 102 yıl önce kurarak dünyaya ilan ettiğini vurgulayan Baran, "23 Nisan, Türk milletinin sözünün, gücünün, iradesinin üzerinde hiçbir iradenin kabul edilemeyeceğinin kararlılığının ifadesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu önemli günü çocuklara armağan ederek, bir yandan milletin geleceğinin teminatının çocuklar olduğunu göstermiş, diğer yandan da çocuklara duyduğu inanç ve güveni ortaya koymuştur. Aziz milletimizin güçlükler ve imkânsızlıklar içinde istiklal mücadelesi verirken gösterdiği azim ve kararlılık, bugün ülkemizi dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına yükseltme konusundaki çabamızın ilham kaynağıdır. Daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, Cumhuriyetimizin banisi ve TBMM’nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu vatan için toprağa düşen şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum."

'Teknolojik bağımsızlık için çalışıyoruz'

Kutlu Karavelioğlu - Makine İhracatçıları Birliği Başkanı

Makine imalatçılarının genel vizyonu, üretim teknolojilerinin gelişmesini sağlayarak ülkesinin, gelişmiş ülkeler arasında yer almasına katkı sunmaktır. Türkiye’nin Makinecileri olarak, biz de bu bilinçle ülkemizin teknolojik bağımsızlığını korumak, uluslararası rekabette daha güçlü ve itibarlı bir ülke olarak varlığını sürdürmek üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Ortak yarınlarımıza duyduğumuz bağlılık ve işimize duyduğumuz tutku ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.

“102. yılı coşkuyla kutluyoruz”

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yayımladığı mesajda, Cumhuriyetin temel kurumlarından olan TBMM’nin açılışının 102. yıldönümünü kutlamanın coşkusunu ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Kartaloğlu mesajında şunları kaydetti; “Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunun habercisi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ulus bilincini üstün kılan, demokratik, çağdaş Cumhuriyet rejimini getiren günün simgesidir. Büyük Önder Atatürk’ün izinden yürüyerek, geleceğimiz ve umudumuz olan çocuklarımıza demokratik, çağdaş ve barış içinde yaşayabilecekleri bir dünya bırakmak için daha çok çalışacağımızı bir kez daha kararlılıkla ifade ediyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutluyor, TBMM’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman şehitlerimizi sonsuz saygı ve minnetle anıyorum.”

“Savaşların en büyük kaybedeni çocuklar”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 102’nci yıl dönümü ve “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ile ilgili mesaj yayımladı. 23 Nisan’ın Türk milleti için çok önemli anlamlar barındırdığını belirten GTO başkanları, mesajında, “Türk milleti olarak tüm dünya çocuklarının mutluğunu, gülümsemesini düşünen; ‘Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.’ diyen bir lidere, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e sahibiz. Başkomutanımızın tüm dünya çocuklarına verdiği değerin en net göstergesi de dünyada başka örneği olmayan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır Maalesef son olarak Ukrayna Savaşı’nda da gördüğümüz gibi dünyadaki anlamsız mücadelenin, en büyük kaybedeni, en derin yara alanı masum çocuklarımızdır. Dünyadaki tek bir çocuğun mutsuz oluşu, ağlayışı, gülmeyişi huzursuz olmak için fazlasıyla yeterlidir. Yüce Türk milletinin arzusu bellidir. Biz, tüm dünya çocukları gülsün istiyoruz. Tüm dünya çocukları sadece oyun oynamayı, kahkahalarla dolaşmayı, okulunda verilen ödevi bitirme telaşını düşünsün istiyoruz’’ denildi.

 

Ekonomi