İhracatta ocak rekorunun şifreleri
Türkiye’nin ihracatı Ocak 2020’de 14.8 milyar dolar ile tarihinin en iyi ocak ayı performansını gösterdi. Peki ihracatı bu performansa hangi ülkeler ve mal grupları taşıdı? İşte rekora götüren ayrıntılar...
Şebnem TURHAN
Ocak 2020’de 14.8 milyar dolarlık ihracatı bu performansa hangi ülkeler ve mal grupları taşıdı? İşte Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileriyle rekora götüren ayrıntılar...
Çelik ve ABD
Çelik sektörü 1.1 milyar dolarlık ihracatı ve geçen yıl ocak ayına göre yüzde 3.97 düşen performansına rağmen ABD’ye yaptığı ihracatın artışıyla dikkat çekti. ABD’ye ocakta çelik ihracatı tam yüdze 202.6 arttı ve 43.3 milyon dolar oldu. Geçen yıla göre bu üç katına varan artışta önemli nokta ilave gümrük vergisinin indirilmiş olması. Geçen yıl ocakta ABD’ye ihracatta ilave gümrük vergisi yüzde 50 idi bu yıl yüzde 25. Mayıs ayına kadar ABD’ye ihracatta bu tarz yüksek artışları görmemiz mümkün.
Elektrik Elektronik ve Irak
Elektrik-elektronik sektöründe toplam ihracat yüzde 3.48 arttı ve 824.7 milyon dolar oldu. Bu sektörde olumlu olduğu kadar olumsuz haberler de var. Önce olumlu ile başlayalım. Ocakta Irak’a ihracat yüzde 106.2 arttı ve 50 milyon dolara çıktı. ABD’ye ihracatta da yüzde 46.1 artış var. Kötü haber ise Almanya ve İngiltere’den geldi. Almanya’ya yüzde 3.4, İngiltere’ye yüzde 23.6 ihracat kaybı yaşandı.
Hazırgiyim – konfeksiyon ve Hollanda
Hazırgiyim-koleksiyonda aylık artış yüzde 5.76 ve 1.5 milyar dolarlık ihracat var. Dikkat çeken ülke yabancı değil. Zaten ihracat pazarları arasında ama ocaktaki yüzde 29.6 ihracat artışı fark yaratmaya yetti. Hollanda’ya ihracat 123 milyon 273 bin dolara yükseldi.
Kimya ve Hollanda
Kimya sektörü ihracatını en çok artıran sektörlerden. Yüzde 10.65 arttı ve 1.7 milyar dolara yükseldi. Bir çok ülke dikkat çekiyor. Ama en öne çıkan Hollanda. Hollanda’ya kimya ihracatı yüzde 226.3 arttı ve 111 milyon 428 bin dolara yükseldi. Belçika’ya yüzde 343.6 artış ile 71 milyon 77 bin dolarlık ihracat, Güney Afrika’ya yüzde 327 artışla 29 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İtalya’ya yüzde 43.5’lik artışla 136 milyon dolarlık ihracat da önemli.
Makine ve İran
Makine sektöründe ihracat yüzde 6.86 artışla 625.7 milyon dolara yükseldi. Bu grupta en dikkat çekici ülke İran. İran’a ihracat ocakta yüzde 197.3 arttı ve 31 milyon 798 bin dolara yükseldi. Rusya’ya ihracat ise yüzde 46.6 artışla 24 milyon 863 bin dolar.
Mücevher ve BAE
Mücevher ihracatında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) her zaman takip edilir. Ocakta yüzde 366.9 artış var ve 59 milyon 952 bin dolar ihracat yapıldı. İtalya diğer bir ülke, yüzde 1366.5 artış var 18 milyon 473 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.
Otomotiv ve Mısır
Otomotiv sektörü Avrupa ve ABD’de kan kaybederken yardıma Afrika koştu. Mısır’a ihracat yüzde 114.9 arttı ve 48 milyon 70 bin dolara çıktı. ABD’ye ihracat yüzde 19.3 azaldı 62 milyon 695 bine indi. İngiltere’den de kötü haber var ihracat yüzde 5.23 düştü.
Bakan Pekcan: Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.