İhracat, şubatta 16 milyar dolar

Türkiye’nin ihracatı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6’lık artışla 16 milyar dolara yükseldi. 3 aydır üst üste rekor büyümeye imza atan ihracatçılar, yılsonu 184 milyar dolar olan ihracat hedeflerini de 200 milyar dolara revize etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İhracat, şubatta 16 milyar dolar

LEYLA İLHAN

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, şubat ayı dış ticaret rakamlarını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle TİM Kadın Konseyi üyelerinin katıldığı basın toplantısıyla açıkladı. Şubat ayında Türkiye’nin ihracatı, pandemiden dolayı yaşanan talep daralmasına rağmen geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 9,6’lık artışla 16 milyar 12 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat rakamı oldu. İthalat ise şubat ayında, 2020'nin aynı ayına göre yüzde 9,8 artarak 19 milyar 372 milyon dolara ulaştı. Bu ayda dış ticaret hacmi yüzde 9,71 artışla 35 milyar 384 milyon dolara çıktı. Dış ticaret açığı ise 3 milyar 360 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 82,7 olurken, altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 86,4 olduğu açıklandı.

Hammadde ihracat-ithalat lideri

Şubat ayında en çok ihracat 7 milyar 800 milyon dolarla hammadde grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 6 milyar 292 milyon dolarla tüketim malları ve 1 milyar 829 milyon dolarla yatırım (sermaye) malları takip etti. En çok ithalat da 14 milyar 564 milyon dolarla hammadde grubunda gerçekleşti. Bu grubu, 2 milyar 651 milyon dolarla yatırım malları ve 2 milyar 114 milyon dolarla tüketim malları takip etti.

14 Şubat etkisi

Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 22 sektör ihracatını artırdı. Özellikle en güçlü performansa imza atan sektörler; yüzde 47 artışla 415,6 milyon dolara ulaşan madencilik, yüzde 34 artışla 233,2 milyon dolara ulaşan savunma ile havacılık ve yüzde 25 artışla 16,3 milyon dolara ulaşan süs bitkileri sektörleri oldu. En dikkat çekici düşüş ise yüzde 90,2 ile gemi ve yat sektöründe yaşandı. Süs bitkilerindeki ihracat artışında 14 Şubat Sevgililer Günü etkili oldu. 58 ilin ihracatını artırdığı şubat ayında 1.538 firma ilk kez ihracata katılırken, 2 milyar 536 milyon dolarla otomotiv sektörü liderliğini korudu. Otomotivi 1 milyar 679 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 517 milyon dolarla ise hazır giyim izledi.

Ürün grupları incelendiğinde; madencilik ürünleri yüzde 52,6 artarken, tarım ürünlerindeki artış yüzde 6,5 oldu. Sanayi ürünlerinde ise yüzde 2,4'lük düşüş yaşandı.

Birleşik Krallık’ta STA katkısı

Şubat ayında en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke aynı kalırken, en fazla ihracat yine Almanya'ya yapıldı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1 milyar 498 milyon dolarla Almanya, 968 milyon dolarla Birleşik Krallık, 917 milyon dolarla ABD oldu. Birleşik Krallık’taki artışta iki ülke arasında imzalanan STA anlaşması etkili oldu. Ocak ayında en çok ihracat yapılan 4'üncü ülke olan Birleşik Krallık, STA'nın da pozitif etkisiyle şubatta 2'nci sıraya yükseldi.

Ekonomide kaldıraç etkisi yapacak

İhracat rakamlarının yakın coğrafya için Türkiye’nin ne denli vazgeçilmez ve güvenilir bir tedarikçi olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 172 ülkeye toplam 5,3 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi" dedi. İhracat rakamı açıklamasında 8 Mart dolayısıyla ihracatçı kadın sayısının artması için önemli çalışmalara imza atan TİM Kadın Konseyi de yer aldı. TİM Başkanı Gülle, “TİM olarak, ekonomimizde kadınların katılımıyla doğan kaldıraç etkisinin farkındayız. Bu amaçla 2 yıl önce kurduğumuz TİM Kadın Konseyi çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl içinde “Türkiye Kadın İhracatçılar Çalıştayı”nı düzenleyeceğiz. Bunun yanında, “İhracatın Güçlü Kadınları Filmi” projemizin de, kadın ihracatçılarımızın, elde ettikleri başarıların tanıtımı noktasında, önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kadın girişimci için platform kurulacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin 2020’nin son çeyreğinden bu yana ihracatta artış sürecine girdiğini söyledi. Pekcan, şubat ayında gerçekleşen ihracat rakamlarıyla ilk 2 ayda dış ticaret açığının yüzde 15,3 azaldığını ifade etti. İhracattaki başarıda kadın girişimcilerin de önemli rolü olduğuna dikkat çeken Bakan Pekcan, “Bu nedenle bakanlığımız kadın girişimcilerimize yönelik desteklerini sürekli artırıyor. Kooperatiflerin Destek Programı kapsamında geçen yılın 6 ayında 139 kadın kooperatifinin 149 projesine 14 milyon 500 bin TL destek verdik. Eximbank’ın kadın girişimcilere yönelik düşük faizli kredi olanakları sürüyor. Önümüzdeki dönemde Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Kadın Platformu’nu devreye alıyoruz” dedi.

Ekonomi